Dr. sc. Mirela Marić: Zašto je važno potražiti pomoć nutricionista?

Nemate zdravstvenih problema, no želite skinuti 5 kilograma – ili pak 15? Kako izgledaju protokoli za gubitak kilograma u 20-ima, a kako u 40-ima?

Koliko je vremena potrebno za gubitak velikog broja kilograma te kako na cijeli proces utječu promjene poput menopauze? Ako se u ovim pitanjima pronalazite – niste jedini. Velik broj odraslih osoba ima problema s viškom kilograma, a mnogima od njih glavna je prepreka pri mršavljenju – balansirana prehrana.

Pokušate li preporuke za balansiran meni pronaći na internetskim portalima, forumima ili pak društvenim mrežama – možete upasti u začaran krug kontradiktornih informacija, a čak niti dobri savjeti na koje naiđete neće uvijek biti dobri – baš za vaš organizam.

Postoje li zabranjene namirnice u procesu regulacije tjelesne težine? Koji tempo gubitka kilograma je zdrav, kako prilagoditi prehranu tjelesnim aktivnostima, kada potražiti pomoć nutricionista te kako se kreću cijene njihovih usluga? Donosimo sve odgovore – naša je današnja sugovornica dr. sc. Mirela Marić, mag. nutricionizma, voditeljica Centra za regulaciju tjelesne težine u Poliklinici Aviva.

dr. sc. Mirela Marić, mag. nutricionizma

U sklopu nutricionističke ambulante, ova će vas stručnjakinja voditi kroz sve etape u procesu gubitka i regulacije težine, a osim cjelovitih analiza tjelesne mase i sastava tijela, određuje vam i vitaminsko-mineralni status, potrebu za suplementacijama te najvažnije – izrađuje potpuno individualizirane programe prehrane… Ukratko – za ovu temu nisu mogli pronaći boljeg sugovornika.

Zašto je važno potražiti pomoć nutricionista?

„Ako ste zdravi i želite takvi i ostati, želite preventivno u svoje zdravlje i imati trajni pozitivan učinak na njega te poraditi na jačanju imuniteta, hidriranosti, pravilnom odabiru i balansu namirnica prilagođenih samo vama i vašem načinu života – sve je to posao vašeg nutricionista. Također, želite u životni raspored uključiti i redovitu tjelovježbu te imati mogućnost praćenja svog napretka – samo je dodatni plus“.

Koji su najčešći razlozi zbog kojih vam ljudi dolaze po pomoć?

„U današnje vrijeme, zadatak nutricionista je vrlo zahtjevan – moramo djelovati preventivno i buditi svijest o promjeni navika koje narušavaju kvalitetu života. Klijenti, prije svega, dolaze jer žele preventivno djelovati na zdravlje – uvidjevši da je preventiva više od polovice zdravlja te da hrana postaje pravi lijek za organizam. Osim toga, pomoć nutricionista traže i pacijenti s određenim zdravstvenim tegobama, kojima je liječnički propisana dijetoterapija, usklađena s medicinskim dijagnozama“, ističe naša sugovornica.

Kad su u pitanju zdravstvene tegobe, koji nas problemi najčešće potaknu da potražimo stručnu pomoć?

„Klijenti koji traže pomoć najčešće imaju razne gastrointestinalne, dermatološke, neurološke te psihološke probleme, kao i tegobe s učestalom pojavom rinitisa, poteškoća s kostima i zglobovima, različitim autoimunim bolestima te problema s debljinom ili ekstremnom mršavošću. Osim toga, sve veći broj sportaša iz raznih sportova traži pomoć nutricionista, jer su na vrijeme shvatili da je njihova prehrana zaslužna za 60-70% njihovog profesionalnog uspjeha, dok je za sve ostalo zaslužno vježbanje, trud i rad“.

Konkretni problemi s kojima se klijenti najčešće javljaju uključuju debljinu i metabolički sindrom, dijabetes, intoleranciju na hranu, refluks, žgaravicu ili GERB, zatim digestivnu disfunkciju, razne probavne tegobe poput bolova, nadimanja, dijareje, zatvora, hemoroida, poremećaje rada žući, čir na žeulucu i dvanaesniku, IBS, kolitis, ali i pothranjenost, malapsorpciju i malnutriciju.

„Uz to, pomoć pružamo i osobama koje muče kožni problemi, stalni umor i iscrpljenost, neurološki problemi, hormonski disbalans te problemi s jajnicima, a kreiramo i posebne režime prehrane za trudnice, sportaše te osobe u menopauzi“.

Vlada li u Hrvatskoj pandemija debljine?

„Hrvatska nije iznimka što se tiče problema s debljinom – u svijetu, kao i kod nas, zaista vlada pandemija debljine. Trenutno je kod nas pretilo više od polovice stanovništva, dakle preko 60% ljudi. Razlog tome je današnji način života koji uključuje manjak fizičke aktivnosti i nepravilnu prehranu, što dugoročno dovodi do problema s tjelesnom težinom. Važno je istaknuti da debljina nije estetska smetnja, već veliki zdravstveni problem s opasnim nuspojavama te je kao takvu treba stručno tretirati. Povećani kardiovaskularni problemi, dijabetes i razne maligne bolesti, samo su neke od poznatih komplikacija izazvanih debljinom. Trajno rješavanje problema debljine zahtijeva multidisciplinarni pristup što podrazumijeva dugoročne promjene životnih navika, u čemu je pomoć nutricionista ključna“.

Naša sugovornica dodaje i kako cilj mršavljenja nije veliki gubitak kilograma u kratkom vremenskom razdoblju, nego postupno mršavljenje tijekom dužeg vremena.

Što se smatra zdravim mršavljenjem?

„Iako se na prvi pogled ne čini tako, već je i samo smanjenje tjelesne mase od 5 do 10% veliki napredak koji umanjuje rizik od podlijeganja velikom broju bolesti povezanih s debljinom. Ako govorimo o kilogramima, radi se o gubitku od 4 do 5 kg mjesečno. Gubitak tjelesne težine od 0,5 kg, do 1 kg tjedno je gubitak težine koji ne bi trebao nikako štetiti našem zdravlju. Kako bismo to postigli, trebamo smanjiti unos kalorija za oko 3,500 do 7,000 kalorija tjedno, što znači manji unos za oko 500 do 1000 kalorija od dnevne prosječne potrošnje“.

Što uključuju nutricionistički pregledi i savjetovanja?

„Osnovne usluge nutricionista uključuju prvi pregled nutricionista, nutricionističke konzultacije, nutricionističku medicinsku dijagnostiku, mjerenje analize sastava tijela, mjerenja vitaminsko – mineralnog statusa, laboratorijsko – dijagnostičke testovi (intolerancije na hranu, alergije, ostalo..), izradu individualnih jelovnika te jelovnike za posebne prehrambene potrebe prilagođene ciljanoj dijetoterapiji. Nutricionisti dakle kroz antropometrijsku i laboratorijsku dijagnostiku te pregled prehrambenih navika točno znaju što i kako treba mijenjati za optimalne rezultate“.

Zašto je važna izrada individualiziranih jelovnika?

„Pravilna prehrana je važan dio brige o zdravlju i izgledu, a pomno planirane namirnice sadrže sastojke koji pomažu u sprječavanju preuranjenog starenja i štite od nastanka mnogih bolesti. Jako je važno shvatiti da svaka osoba ima svoj individualni program prehrane koji vrijedi samo za nju, te zbog toga treba znati da je izbor uvijek individualan te ovisi o puno faktora – ne postoje univerzalni program  prehrane, osim kada se radi o dijetoterapijskim smjernicama prilagođenih određenoj dijagnozi. Sve ono što vrijedi za nas, ne vrijedi za neku drugu osobu koja živi i radi na drugi način – ima drugi posao, živi u drugom podneblju, ima ili nema fizičke aktivnosti, često putuje i slično. Zbog toga nam je jako korisna dodatna laboratorijska dijagnostika, koja nam pokazuje stanje organizma i namirnice koje podnosimo u većoj ili manjoj mjeri. Svima nam je poznat primjer nepodnošenja mlijeka i mliječnih proizvoda,  pšenice i/ ili  glutena –  koji ljudima znaju izazivati velike zdravstvene tegobe, ali i dodatno nakupljanje kilograma“.

Što biste istaknuli kao prvi korak u promjeni prehrane?

„Posebno je važno voditi računa o tome da imamo pet obroka dnevno (doručak, međuobrok, ručak, međuobrok, večera) te da obroci budu bazirani na nerafiniranim i prirodno uzgajanim namirnicama – tako da sadržavaju ribu, meso, povrće i voće.Kada se odlučite krenuti u nove životne promjene, potrebno je mijenjati životne navike i biti uporan“.

Je li za skidanje kilograma važnija tjelovježba ili prehrana?

„Sinergija individualne prehrane i ciljane fizičke aktivnosti postiže najbolje rezultate te jedno bez drugog, nažalost, nema dugoročno održivi napredak. Prema svim znanstvenim studijama vezanim za regulaciju tjelesne težine i prevenciju zdravlja, upravo je prehrana zaslužna za 60 do 70 % uspjeha, a vježbanje za 30 do 40%. Zdrava, balansirana prehrana ima vrlo jednostavna pravila, a personalizirani pristup prehrani postiže optimalni učinak, bez obzira na životnu dob, spol i životni stil. Postizanjem optimalne tjelesne težine na zdravi način, bez gladovanja i dobro izbalansiranom prehranom, utječemo na gubitak masnog tkiva te se smanjuje rizik od nastanka srčanog i moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i drugih najčešćih kroničnih bolesti suvremenog svijeta. Zdravim kombinacijama namirnica i obrocima djelujemo povoljno na probavni i imunološki sustav, te smanjujemo upalne i degenerativne procese u organizmu“.

glasses with different fruit or vegetable juices, Image: 376588132, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Stock Budget

Kako se kreću cijene nutricionističkih usluga?

U Centru za regulaciju tjelesne težine u sklopu Poliklinike Aviva, prvi nutricionistički pregled osnova je za svaki daljnji korak, a uključuje analizu sastava tijela, vitaminsko – mineralni status te ciljane smjernice. Njegova je cijena 375 kuna.

Kad su u pitanju individualni jelovnici (sedmodnevni modularni prilagođeni jelovnici), njihova cijena ovisi o vrsti jelovnika. Standardni individualizirani jelovnik za regulaciju težine stoji 1250kn, cijena sportskog jelovnika s normativima je 1350 kuna, sportskog jelovnika sa suplementacijom 1500 kuna, dok izrada individualnog dijetoterapijskog jelovnika s normativima stoji 1000 kuna.

Postoje i posebno kreirani SLIM& FIT programi za regulaciju tjelesne težine, podijeljeni u tri kategorije. SLIM & FIT I ( 1 mjesec) stoji 2000 kn, SLIM & FIT II (2 mjeseca) stoji 2500 kn, dok SLIM& FIT III (3 mjeseca) stoji 1500 kn.

Cijene testova intolerancije na hranu ovise o broju namirnica na koje se testiranje provodi – pa tako testiranje na 64 namirnice stoji 1450 kuna, na 93 namirnice 1940 kn, a na 125 namirnica 2350 kuna. Najširi paket koji obuhvaća testiranje na 221 namirnicu stajat će vas 3185 kuna.

Laboratorijski test na alergije naziva Alergo 295 stoji 2828 kuna.

Određivanje vitaminsko – mineralnog statusa koje uključuje 30 vitamina i minerala Vitastiq uređajem stoji 250 kuna, dok određivanje 12 vitamina i minerala iz krvi (K, Na, Cl, Ca, P, Mg, Zn, B12, D, folna kiselina, Fe, Cu) stoji 1250 kuna.

Kad je pitanju mjerenje analize sastava tijela Tanita medicinski validiranom vagom, usluga uz konzultacije stoji 150 kuna, a važan je korak u daljnjem planiranju protokola. Neovisno o problemu koji vas muči, kratke nutricionističke konzultacije o prevenciji, suplementaciji ili dijetoterapiji su besplatne.

 

Pročitajte još i ...