Dr. sc. Željana Bolanča: Koje tretmane za uljepšavanje smiju koristiti trudnice?

Tijekom trudnoće žene prolaze kroz brojne promjene i prilagodbe, ženska se tijela mijenjaju i prilagođavaju djetetu koje raste – pri čemu su neke od tih promjena očekivane, dok nas druge mogu prilično iznenaditi.

Koža je tijekom trudnoće posebno osjetljiva

Važno je znati kako se u trudnoći u ženskom tijelu ne događaju samo promjene koje vidimo – poput trudničkog trbuha, rasta grudi i oticanja zglobova, već i brojne imunološke, endokrinološke, metaboličke i vaskularne promjene, koje mogu dovesti do niza smetnji o kojima ranije nismo niti razmišljali.

S obzirom na hormonske i vaskularne promjene, i koža je tijekom trudnoće posebno osjetljiva – što se može očitovati kroz pojačanu reaktivnost na vremenske uvjete ili kozmetičke proizvode, pojavu crvenila ili svrbeža, kao i na pojavu tipičnih hiperpigmentacijskih promjena na čelu i obrazima – poznatih kao melazma, odnosno “trudnička maska”.

Pigmentacijske mrlje, višak sebuma, pa čak i akne?

Pigmentacijske promjene direktno su uzrokovane povećanom razinom estrogena tijekom trudnoće, jer hormonski disbalans stimulira melanocite u bazalnom sloju epiderme, uslijed čega dolazi do pretjeranog stvaranja pigmenata melanina.

Osim pigmentacijskih poremećaja, tijekom trudnoće dolazi i do promjena u regulaciji lučenja sebuma – zbog promjena u razinama estrogena i progesterona, što može dovesti do pojave akni čak i kod žena koje inače nisu imale problematičan ten.

Iako mnoge žene tvrde da nikada nisu imale ljepši ten nego tijekom trudnoće, takvo iskustvo definitivno ne vrijedi za sve. Osim pojačanog lučenja sebuma i pojave akni, brojne se žene tijekom trudnoće susreću i s problemima poput proširenih pora, gubitka prirodne blistavosti te pojave crvenila i preosjetljivosti.

Pojačana hidratacija prvi je korak

Ovi problemi ne predstavljaju zdravstveni rizik, no to ne znači kako se s njima baš uvijek moramo pomiriti. Što možete učiniti? Za početak, pojačajte hidrataciju – kako iznutra, tako i izvana.

Unošenje dovoljne količine vode bit će ključno ne samo za zdravlje organizma, već i za poboljšanje elastičnosti kože, smanjenje izraženosti strija i umanjen rizik od nastanka suhoće i iritacija kože. Kad je u pitanju kozmetika – lagane hidratantne kreme i losioni bez parfema, umjetnih bojila i agresivnih sastojaka bit će vam najbolji prijatelji.

Njegujuća ulja te kreme za bazi vode i hijaluronske kiseline (prirodne molekule koja pomaže koži zadržati vlagu) sigurni su za korištenje u trudnoći, a imate li nedoumica oko konkretnog sastojka kreme koju koristite – upitajte ljekarnika prilikom kupnje jesu li svi sastojci proizvoda pogodni za korištenje u trudnoći.

Postoje tretmani kojima se možemo podvrgnuti i tijekom trudnoće

Dok neki estetski i dermatološki tretmani nisu preporučljivi tijekom trudnoće, postoje tretmani za uljepšavanje i kvalitetu kože koji nisu kontraindicirani s trudnoćom te im se možete bez straha prepustiti.

Kako bismo saznali koji su tretmani za uljepšavanje dopušteni i trudnicama, za mišljenje smo upitali zagrebačku dermatologinju dr.sc. Željanu Bolanču iz Poliklinike Bolanča.

dr. sc. Željana Bolanča, spec. dermatovenerologije

“Tijekom trudnoće žene se često susreću s jednim od dva stanja kože – ili dolazi do dehidracije, suhoće i zatezanja lica, ili pak do pretjeranog mašćenja i začepljenja pora uslijed veće produkcije sebuma. Kod osoba čija je koža suha, dehidrirana i nedostaje joj prirodnog sjaja, preporučujem HydraFacial tretman. Riječ je o nježnom i sigurnom postupku čija je svrha brza nadoknada vlage i vraćanje prirodnog sjaja kože. Nadomještanjem vlage u potkožju, koži se vraća elasticitet i uklanja se umoran izgled lica, koji je česta pojava kod trudnica”, ističe dr.sc. Bolanča.

Nježno čišćenje i visoki SPF

Nježne masaže i čišćenje lica također su sigurni za trudnice, ističe doktorica, dodajući kako će upravo čišćenje lica najbolji odabir za prevenciju začepljenih pora i akni tijekom trudnoće. S obzirom na to da je riječ o mehaničkom postupku koji ne uključuje upotrebu agresivnih sastojaka ili kiselina, potpuno je sigurno za trudnice.

Još je jedan korak ključan za njegu i zaštitu kože, dodaje naša sugovornica:

Svakodnevno nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom korak je koji preporučujem svima, a pogotovo trudnicama. S obzirom na pojačanu sklonost hiperpigmentacijama, SPF će spriječiti nepovoljan utjecaj UV zraka na sintezu melanina, a spriječit će i druga oštećenja kože koja nastaju pod utjecajem sunčevog zračenja”.

I koži tijela potrebna je posebna njega

Iako moderne dermokozmetičke linije za zaštitu od sunca koriste sigurne kemijske filtre, trudnicama se češće preporučuju proizvodi s mineralnom zaštitom, jer nose manji rizik od iritacija te su pogodni i za vrlo osjetljivu kožu.

Kad je u pitanju koža tijela, dermatologinja preporučuje tuširanje i kupanje preparatima koji sadrže hranjiva ulja, kako bi se spriječilo isušivanje kože te potaknula njena bolja elastičnost. Također, pri odabiru preparata za higijenu odlučite se za dermatološke kupke i gelove koji ne sadrže umjetne mirise i boje, kako biste izbjegli eventualne iritacije koje se mogu javiti zbog pojačane osjetljivosti kože tijekom trudnoće.

S obzirom na to je Poliklinika Bolanča specijalizirana za dermatološke, ali i ginekološke probleme, riječ je o pravoj adresi za sve nedoumice oko tretmana i sastojaka koje možete koristiti u trudnoći, kao i postupaka koji vam mogu pomoći s najčešćim problemima koji se javljaju tijekom trudnoće.

Pročitajte još i ...