Dr. sc. Željana Bolanča: Ovaj je serum must have u svakodnevnoj njezi

Piše: dr. sc. Željana Bolanča, spec. dermatovenerologije

Hijaluronska kiselina danas je jedan od najčeščih pojmova s kojima se susreću dermatolozi, pacijenti, ali i sve ljubiteljice kozmetike diljem svijeta. Zašto je ovaj sastojak po popularnosti prestigao sve ostale? Kako to da ne postoji osoba koja se razumije u kozmetiku, a da pritom u kupaonici nema barem jedan proizvod s hijaluronom?

Odgovara svim tipovima kože, svim stanjima i dobnim skupinama

Odgovor je jednostavan – riječ je o najsvestranijem i najkorisnijem sastojku za našu kožu, čiji je spektar djelovanja iznimno širok, a zbog činjenice da ga sadrži i naša koža, izvrsno ga podnosimo te gotovo nikada ne izaziva nepovoljne reakcije ili iritacije.

Dr. sc. Željana Bolanča, spec. dermatovenerologije

Hijaluronska kiselina će odgovarati svim tipovima kože, svim stanjima i svim dobnim skupinama pa je tako možemo istovremeno definirati kao anti-age sastojak, ali i kao sastojak za svakodnevnu hidrataciju, njegu, prevenciju te obnovu i regeneraciju kože.

A hidratacija je sasvim sigurno početno slovo u abecedi anti-ageinga: naime, korištenjem krema i seruma koji vlaže kožu sprječavamo njezino isušivanje i transepidermalni gubitak vlage, čije su posljedice preuranjena pojava bora i gubitak sjaja. Koža će, kad joj pomognemo sačuvati vlagu, ostati ne samo meka i nježna, nego prije svega zaštićena, manje podložna utjecaju vanjskih faktora.

Dobre bakterije kao adut top seruma

Jedan od prvih hijaluronskih seruma koji su se pojavili na tržištu bio je Lancôme Advanced Génifique Youth Activating Concentrate serum – nakon čega su hijaluronski fileri preuzeli primat nad kremama u svakodnevnoj njezi. Upravo zbog svoje visoke koncentracije mogu se koristititi samostalno, i iznimno su učinkoviti.

Često osim hijalurona imaju još poneki dodatak kojim se žele razlikovati od konkurencije: u slučaju Lancômeove uzdanice, to su brojne dobre bakterije pa ga stoga možemo nazvati i probiotičkim i prebiotičkim serumom.

Želite li isprobati Advanced Génifique serum? Kliknite OVDJE.

Cilj aplikacije dobrih bakterija na kožu je uspostaviti dominaciju dobrih u odnosu na loše bakterije, odnosno utjecati na mikrobiom kože. S obzirom da smo svakodnevno izloženi lošim čimbenicima izvana – a u prvom redu mislim na UV zračenje i čestice zagađenosti iz zraka – potrebna nam je čvrsta kožna barijera.

No, pod utjecajem starenja kože i sve veće izloženosti negativnim čimbenicima, ona može biti značajno narušena. Na kvalitetu kožne barijere utječe mikrobiom kože, stanice u površinskom sloju kože, struktura lipida u lipidnom dvosloju i – količina hijaluronske kiseline.

Uspostava ravnoteže u mikrobiomu

Kako nadoknaditi hijaluronsku kiselinu koja se gubi u prirodnom procesu starenja? Svakodnevnom primjenom Lancôme seruma Advanced Génifique može se nadoknaditi njezin manjak, a serum je – aplicirate li ga svakodnevno – zaslužan i za upostavu ravnoteže u mikrobiomu.

O serumu čiji su sastojci otključali tajnu mladolike kože čitajte OVDJE.

Hijaluronski serumi su s pravom postali must have u svakodnevnoj njezi, a razvojem dermokozmetike možemo očekivati njihovu još veću raznolikost.


Pročitajte još i ...