Dr. Siniša Glumičić: Koliko traje oporavak nakon face liftinga?

No Shame in Being Vain, izjavio je prošle godine Marc Jacobs nakon što je u Vogueu podijelio svoje iskustvo vezano uz facelifting. U 58. godini slavni modni dizajner odlučio je prkositi gravitaciji i uz #LiveLoveLift otvorio dušu vojsci od svojih 1,6 milijuna followera. S obzirom na to da i inače malo toga zadrži za sebe, Jacobsov istup nikoga nije iznenadio, a cijeli pogled na ovaj kirurški zahvat, uključujući fotografije, podijelio je na svom Instagram profilu. 

SHARON STONE @ the 2015 amFAR's Inspiration Gala held @ the Milk studios. October 29, 2015, Image: 264285284, License: Rights-managed, Restrictions: AMERICA, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Visual

Transparentnost je sve, tvrdi Jacobs, a mi se definitivno slažemo da je važno biti otvoren i informiran, ali je i mudro neke stvari zadržati za sebe. Primjerice, fotografije neposredno nakon zahvata. U svakom slučaju, facelifting je jedan od onih zahvata koji je dugo bio kralj na prijestolju pomlađivnja lica. Onda se fokus, na neki način, prebacio na filere, da bi se (svi) složili kako je u određenoj životnoj dobi kirurško zatezanje lica ipak najbolja metoda vraćanja sata unatrag. 

Zatezanje kože lica i vrata (face lifting) spada među najefektnije zahvate rejuvenacije i osvježenja izgleda lica i vrata. Pažljivim kirurškim pristupom i modernom tehnologijom omogućava se uklanjanje suvišne, viseće kože lica i vrata te podbratka kao i eliminacija bora. Istovremeno, muskulatura lica i vrata vraća se u  prijašnji položaj. Postignuti rezultati dramatično osvježuju i pomlađuju izgled, ali uvijek u prirodnim granicama i bez izgleda maske. 

Jane Fonda 'Blackkklansman' premiere, 71st Cannes Film Festival, 14 May 2018, Image: 371776278, License: Rights-managed, Restrictions: UK and ITALY OUT - Fee Payable Upon Reproduction - For queries contact Avalon.red - sales@avalon.red London: +44 (0) 20 7421 6000 Los Angeles: +1 (310) 822 0419 Berlin: +49 (0) 30 76 212 251 Madrid: +34 91 533 4289, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Uppa entertainment

Ono što je nas zanimalo je sve o oporavku nakon face liftinga. Odgovore na to pitanje daje zagrebački liječnik dr. med. Siniša Glumičić, iza čije su poliklinike Glumičić Medical Group 22 godine uspješnog rada, jedan je od najeksponiranijih i najpriznatijih domaćih estetskih kirurga. 

Koliko treba za oporavak od face liftinga?

Bazični oporavak od face liftinga traje od osam do deset dana nakon kojih se većina pacijenata može vratiti svakodnevnim obvezama, iako još uvijek mogu postojati blaže otekline koje se mogu prikriti make-upom. Isto tako, većina se šavova ukloni u periodu od sedam do 14 dana.

May 7, 2012 - Hollywood, California, U.S. - Model actress CHRISTIE BRINKLEY poses for photos in a red dress outside the Pantages Theatre in Hollywood before the opening of the touring production of the musical 'Chicago.', Image: 184261036, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives

Postoji li način da se oporavak ubrza?

Postoji. Prije svega, potrebno je dobro se pripremiti za operacijski zahvat i pojačati vitaminski unos. Zatim, u postoperacijskoj njezi može se uvesti limfna drenaža, korištenje Biotron lampe, a često se, pomoću specijalno dizajniranih infuzija koje sadrže esencijalne vitamine, aminokiseline, peptide i dr., može organizmu omogućiti brži i kvalitetniji oporavak kao i bolja rekuperacija kože nakon operativnog zahvata.

Što može usporiti oporavak?

Pušenje je svakako jedan od faktora koji mogu kompromitirati i usporiti zarastanje i oporavak. Jednako tako, nedovoljna ili nepravilna higijena operiranog područja, posebice reza. I samo ponašanje pacijenta uvelike utječe na oporavak. Primjerice, ako se prerano počne izagati fizičkim naporima ili drugim oblicima stresa može doći do komplikacija, stvaranja hematoma i samim time otežavanja procesa zarastanja.

Kako psihološka komponenta utječe na cijeljenje?

Psihološka komponenta izuzetno je bitna jer pozitivan stav i optimizam pacijenta uvijek će pospješiti zarastanje, dok će negativnost, nevoljkost ili bilo koji oblik depresije ponekad otežati zarastanje i pacijenta dovesti u situaciju produženog oporavka.

Što ako se pacijenti ne pridržavaju savjeta nakon zahvata?

Nepridržavanjem savjeta i uputa vrlo lako se u pitanje može dovesti postignuti operacijski rezultat. Upravo je neodgovorno ponašanje pacijenta jedan od češćih razloga postoperativnih infekcija kao i nekih drugih komplikacija koje su se mogle u potpunosti izbjeći da su se pacijenti držali propisanih uputa medicinskog tima.

Pročitajte još i ...