Dr. Željana Bolanča: Kako se obračunati s proširenim porama?

Pore mogu predstavljati veliki kozmetski problem, koji je relativno čest, posebice kod žena, a o njemu se malo raspravlja. Pore su vidljivi otvori na koži koje topografski predstavljaju otvori pilosebacealnog folikula, veći od 0,02 mm2. Mogu se vidjeti na svim tipovima kože, najčešće na nosu i obrazima, u bilo kojoj životnoj dobi i nema razlike s obzirom na obojenost kože. Ipak, problem je nešto učestaliji kod osoba s  masnom kožom. Neki autori ih dijele na vidljive pore, proširene pore i one ispunjene crnim komedonom.

Sama etiopatogeneza nastanka pora nije dovoljno razjašnjena, a mogući uzroci su vanjski i unutarnji čimbenici kao što su genetska predispozicija, izlaganje UV zrakama, akne, seboreja i sl.

Ipak, glavni poznati razlozi nastanka proširenih pora su povećano izlučivanje sebuma, smanjen elasticitet kože oko pore i povećan volumen dlačnog folikula, uključujući i deblju dlaku. Ponavljajuće akne, hormonalni disbalans i način njege kože mogu dodatno pogoršavati veličinu pora. Histološki,  okolna koža ima manju količinu kolagena i elastičnih vlakana koji onda rade slabu potporu dlačnom folikulu.

profimedia-0310500787

Kako tretirati proširene pore?

Liječenje pora sastoji se u smanjenju izlučivanja sebuma, povećanju elasticiteta kože oko folikula i uklanjanju dlaka.

Najjači je inhibitor stvaranja prekomjernog sebuma isotretinoin koji se koristi u liječenju akni, a propisuje ga isključivo dermatolog, te antiandrogeni koji također smanjuju sekreciju sebuma, a nalaze se u oralnim kontraceptivima.

Od lokalnih sastojaka dokazano je da lokalno primijenjen L-karnitin, 2 % niacinamid (derivat vitamina B3) te salicilna kiselina mogu smanjiti izlučivanje sebuma i time ukloniti prekomjerno izlučivanje kod masne kože. Niacinamid se nalazi u brojnim serumima, a salicilna kiselina može se naći u losionima, ali i u površinskim kemijskim pilinzima koji mogu pomoći u reduciranju izlučivanja sebuma, a samim time i smanjenju pora.

za pore

Što se tiče dermatoloških tretmana koji mogu smanjiti izlučivanje sebuma, a usmjereni su na smanjenje veličine lojne žlijezde koja stvara sebum, najučinkovitiji su fotodinamska terapija, diodni laserski uređaji i neablativna radiofrekvencija.

za pore2

Elasticitet kože može se povećati poticanjem fibroblasta na proizvodnju kolagena i elastičnih vlakana, čime se daje potpora dlačnom folikulu zbog čega dolazi do njegovog smanjenja, a time i do smanjenja vidljivog otvora pore.

Lokalni pripravci koji potiču sintezu kolagena su retinoidi. Oni potiču sintezu kolagen u gornjem dijelu dermisa, sprečavajući razgradnju postojećeg kolagena i potičući sintezu novog kolagena.

czjones

Tretmani koji su prikladni za reduciranje pora isti su kao i oni koji se preporučuju za liječenje ožiljaka nakon akni. Jedan od učinkovitijih tretmana i s minimalnim rizikom od nuspojava jest microneedling. Za vrijeme tretmana microneedlingom može se lokalno aplicirati i niacinamid. Microneedling svojim iglicama razbija i dlačni folikul, smanjujući time i njegov volumen, a potiče i sintezu kolagena u okolnoj koži i time smanjuje pore. Od ostalih tretmana učinkoviti su frakcijski erbium laser i frakcijska, bipolarna radiofrekvencija.

Treći način smanjivanja pora jest uklanjanje dlaka na licu, osobito kod onih osoba koje imaju debele i tamne dlake. Pojedini autori smatraju da se uklanjanjem dlake iz dlačnog folikula može smanjiti njegov volumen, a time i veličina pora. Ipak, ovaj način smanjivanja pora još je nedovoljno istražen.

original-dermaroller-image1

Pore su veliki kozmetski problem i da bi se započelo učinkovito liječenje, prvo je potrebno utvrditi radi li se o pojačanom izlučivanju sebuma, smanjenoj elastičnosti kože ili su problem dlake. U slučaju bilo kojeg od navedenih problema, uvijek je potrebno kombinirati lokalnu terapiju s nekim od dermatoloških tretmana.

Uz sve navedene tretmane i lokalne pripravke, obavezna je i fotozaštita koja štiti od UV zračenja koje također spada u moguće uzročnike proširenih pora.

Pročitajte još i ...