Dr. Željana Bolanča: Što možete očekivati od filera u usnama nakon godinu dana?

Popunjavanje usana jedna je od najčešćih estetskih korekcija u svijetu, a jednaku popularnost uživa i kod mlađe i kod zrelije populacije.

Piše dr. Željana Bolanča, spec. dermatovenerologije

Milijuni zahvata godišnje

Usne s godinama gube prirodni volumen, pa se tako za povećanje podjednako često odlučuju djevojke koje žele punije usne, ali i dame čije su se, nekad pune usne, s godinama istanjile – prvenstveno zbog pada hijaluronske kiseline i kolagena u koži koji se rapidno pojačava već krajem 30-ih.

Podaci pokazuju kako se u svijetu godišnje izvode milijuni tretmana namijenjenih povećanju usana, a taj se trend s vremenom samo povećava, pri čemu je popularnost društvenih mreža i „selfie“ kulture dodatno doprinijela popularizaciji punih usana kod mlađe publike.

Želja za punim, ženstvenim i senzualnim usnama prisutna je oduvijek, a napredak moderne estetske medicine samo ju je učinio mnogo realističnijom – danas za usne iz snova nije potrebno potrošiti mnogo vremena niti novca. Ipak, neka su pitanja još uvijek ostala neodgovorena.

Najčešće postavljano pitanje – što kada se fileri razgrade?

Jedna od najčešćih nepoznanica vezanih uz popunjavanje usana je proces razgradnje hijaluronskih filera – žene se vrlo često pitaju kako će usne izgledati kad se prirodni sastav filera počne razgrađivati te hoće li njihove usne nakon, primjerice, godinu dana biti smežurane, naborane i ispuhane te zapravo izgledati gore nego prije tretmana?

silence, gesture and beauty concept - close up of young woman holding finger on lips, Image: 269205461, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Odgovor na ovo pitanje vrlo je jednostavan – apliciranjem hijaluronskih filera usne se ne rastežu do te mjere da bi se nakon njihove razgradnje smežurale ili dobile ispuhan efekt, a takav se ishod može dogoditi jedino kod aplikacije prevelike količine filera u kratkom roku, što će iskusan liječnik u svakom slučaju izbjeći.

Hijaluronska kiselina se razgrađuje, ali njeni efekti ostaju

Ukratko – usne će, čak i nakon što se hijaluron razgradi, sigurno izgledati bolje nego prije tretmana. Iako se hijaluronska kiselina s vremenom zaista prirodno razgrađuje, njeno je djelovanje višestruko – osim što usnama odmah daje volumen, djeluje i na „skrivenoj“ razini.

Sept. 25, 2015 - Milan, ITALY - Aigner. EYES N MOUTHS LIPS MODEL ON BACKSTAGE, MILAN FASHION WEEK 2016 WOMEN READY TO WEAR FOR SPRING SUMMER, RTW, PRET A PORTER, FR�œHLING FRUEHLING SOMMER, MAILAND, MILANO.MILPAPSS16, Image: 263107325, License: Rights-managed, Restrictions: * Austria Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives

Prisustvo velike količine hijalurona potiče prirodnu proizvodnju kolagena, baš kao i ubodi iglicom – što znači da će usne prirodno postati čvršće, mladolikije i punije, neovisno o tome kada se odlučite na sljedeći tretman popunjavanja.

Jednom popunjene usne mnogo je lakše “održavati“

Zbog produljenog djelovanja kolagena buduće nastajanje bora i gubitak volumena bitno su usporeni, pa tako možemo reći da ne samo da se usne neće objesiti, nego će sigurno izgledati bolje nego prije prvog tretmana, a s dermatološke strane postoji još jedna prednost – jednom popunjene usne mnogo je lakše „dopunjavati“, potrebno je mnogo manje materijala, a jednom postignut efekt potrebno je samo suptilno održavati.

Najbolji je primjer pacijentica koja me nedavno ponovno posjetila, nakon više od godinu dana od prvog popunjavanja usana.

Pacijentica koja na kompromise ne pristaje

Prilikom prvog tretmana, ova je 40-godišnjakinja imala sasvim jasnu viziju rezultata koji želi postići – cilj nam je bio zadržati prirodni oblik usana, lagano im naglasiti konture, zagladiti borice i suptilno ih popuniti, kako bi vratili volumen u središnji dio usana.

Početno stanje (prije prvog tretmana)

Veliku ulogu svakako je odigrala i kvaliteta korištenog materijala – za povećanje usana korišteni su fileri jednog od najpoznatijih svjetskih proizvođača – Juvéderm Volift brenda Allergan. Formulirani pomoću najmodernije tehnologije, sadrže „cross-linked“ (umreženu) hijaluronsku kiselinu koja je posebno osmišljena kako bi usnama, osim volumena, vratila i prirodne konture te zagladila sitne bore.

Ovi su fileri namijenjeni srednjem povećanju usana, a daju iznimno prirodne, ali i dugotrajne rezultate, zbog čega ih smatram idealnim za pacijentice koje teže suptilnim i skladnim rezultatima.

Nakon godine dana, početna voluminoznost usana je splasnula, no vidljivo je kako su usne punije i zaglađenije nego prije popunjavanja, izgledaju svježije, prirodno hidratiziranije i mlađe, iako se filer u razdoblju od godinu dana zasigurno razgradio – i upravo su tu vidljivi dugoročni učinci koje spominjemo.

Godinu dana nakon povećanja usana

Ključni faktori – materijal, tehnika i iskustvo

Pacijentica je poželjela ponovno popuniti usne, no ovog je puta riječ tek o „nadogradnji“, koja je – zbog povećanog udjela kolagena – bila jednostavna, suptilna i prirodna. Još uvijek zaglađene i meke, kao rezultat prvog tretmana, njene su usne trebale tek dodatnu dozu osvježenja i lagano naglašavanje rubova. S obzirom na izvrsne rezultate prvog popunjavanja, ponovno smo se odlučili na korištenje Juvéderm Volift hijaluronskih filera, a osim kvalitete korištenog materijala, sposobnost pravilne aplikacije u ovom je slučaju iznimno važna.

S lijeva na desno: Prije tretmana, godinu dana nakon tretmana, nakon ponovnog tretmana

Kako bismo postigli vrlo prirodan i profinjen rezultat, naglasili rubove usana te zadržali skladnu profilnu projekciju – bez „duck face“ efekta, korištena je „hearth shape“ tehnika, koju karakterizira naglašeniji volumen središnjeg dijela usana i suptilni prijelaz prema vanjskim kutevima usana.

Pročitajte još i ...