Tko je šarmantni kirurg u čiju ordinaciju hrle žene iz čitave regije?

Dr. sc. Zoran Veir iz zagrebačke Poliklinike Veir omiljen je liječnik među Hrvaticama koje prate trendove u estetskoj medicini. A kako se dobar glas daleko čuje, u ordinaciju ovog specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije svakodnevno dolaze i pacijentice iz Slovenije, BiH, Njemačke i Austrije…

“Očito spajaju ugodno s korisnim”, smije se šarmantni doktor, dodajući kako je naša zemlja poznata po prirodnim ljepotama – i po vrhunskim liječnicima. Jedan od najcjenjenijih domaćih estetičara naglašava da hrvatska medicina u stopu prati novitete na globalnoj razini, a s obzirom na to da su današnje pacijentice odlično informirane, bez problema prepoznaju top kvalitetu.

“Premda se mnogo informacija nalazi na internetu, do nas najčešće dođu usmenom preporukom, što je svakako najveći kompliment jednom liječniku.

A iako je činjenica da su ovdje cijene zahvata niže nego u inozemstvu, to definitivno nije jedini razlog zbog kojeg klijenti odabiru baš naše stručnjake”, komentirao je liječnik sa zavidnom karijerom, koji se usavršavao na najprestižnijim klinikama za estetsku kirurgiju u Europi i SAD-u, a danas radi i u KBC-u Zagreb.

Među najeminentnije plastičare u Hrvatskoj svrstali su ga neki od revolucionarnih zahvata koje izvodi – poput iznimno zahtjevne transplantacije kose u leđni mišić i njegovog presađivanja na glavu pacijentice koja je, tijekom liječenja iznimno teškog tumora, izgubila kosu nakon kemoterapije. Uz to je i stalni sudski vještak zagrebačkog Županijskog suda za opću i plastičnu kirurgiju, a definitivno mu u poslu ne odmaže ni – šarm. S obzirom na to da je poznat po odličnom odnosu s pacijentima, intervju smo započeli upravo temom povjerenja.

Koji su najvažniji faktori u kvalitetnom odnosu pacijent – liječnik?

Sasvim je normalno da pacijent na zahvat dolazi s određenom dozom straha. No, zato sam ja tu da taj strah raspršim – prvenstveno tako da za njega pokažem razumijevanje. Detaljnim objašnjavanjem svake etape određenog postupka i odgovaranjem na sva pitanja koja pacijent ima nelagoda se svodi na minimum, a pritom se razvija i povjerenje u liječnika, koje je najvažnije u tom odnosu.

Zadovoljan pacijent rezultat je kombinacije iskustva kirurga te njegovog strpljenja i razumijevanja za te male strahove. Također, prema ljudima treba biti iskren, upozoriti ih i na moguće komplikacije te ih informirati o mogućnostima njihove sanacije.

Koja vam je operacija najveći izazov?

Najizazovniji su mi facelifting i liposukcija. To su komplicirani zahvati čiji je rezultat – ako se dobro izvedu – vrlo atraktivan i prirodan. I mene iznimno veseli kad su pacijenti oduševljeni viđenim, kad se osjećaju bolje – i izgledaju mlađe i u formi.

Top tri anti-ageing tretmana po vašem izboru?

Mezoterapija, PRP i laserski tretman.

Na koje zahvate žene najčešće dolaze?

Povećanje grudi svakako je na prvom mjestu. Posebno sam sretan što pacijenticama možemo ponuditi implantate brenda Motiva – jednog od najbrže rastućih na svjetskom tržištu – koji su zlatni standard estetske kirurgije, osmišljeni s ciljem da se moguće komplikacije svedu na minimum.

Inovativne implantate karakterizira glatka, svilenkasta, mikroteksturirana površina koja omogućuje tijelu da ih bolje prihvati i smanjuje potencijalni rizik od upale te Q safety tehnology – sigurnosna tehnologija koja osigurava pohranu svih informacija o implantatu, koje su onda pacijentu dostupne brzim skeniranjem.

Zona intime: Hrvatice i G točka

Poznati ste po zahvatima u intimnim područjima tijela… Jesu li Hrvatice opuštene ili „zakočene“po tom pitanju?

Hrvatice su prije svega opuštene i iskrene u svojim zahtjevima. Prije desetak godina situacija je bila drugačija: bile su pomalo sramežljive… No, danas definitivno znaju što hoće i na konzultacije dolaze pripremljene i informirane.

Je li im na konzultacijama neugodno i kako postižete da se opuste?

Ženama koje se odluče na ovaj zahvat uglavom nije neugodno, a tome sasvim sigurno pridonosi i opušten i profesionalan pristup liječnika. O svemu se otvoreno priča, ja sam te zahvate obavio mnogo puta i preda mnom zaista ne trebaju osjećati nikakvu nelagodu.

Zbog kojih se razloga žene odlučuju na pomlađivanje intimne zone?

Odluku o pomlađivanju vagine žene donose iz različitih razloga: neke žele povećati užitak tijekom seksualnih odnosa, a nekima se naprosto ne sviđa izgled stidnih usana i žele ga korigirati. Posebice im to smeta ljeti, kada se skinu u kupaći kostim… Za njih je idealno rješenje labioplastika, operativni zahvat kojim se uljepšava izgled malih i velikih stidnih usana. Jedan dio kože se odstranjuje, korigira se asimetrija, a sve se to izvodi tako da bude prilagođeno okolnom području.

Ponekad se radi i mikroliposukcija – kad su velike usne prenaglašene – a ponekad (većinom kod žena starije dobi) lipofiling. U tom se slučaju popunjava izgubljeni volumen, čime je izgled vidno pomlađen. Kirurški zahvat nije rizičan, a oporavak traje desetak dana, najdulje dva tjedna.

Vaginalna rejuvenacija rješava pak problem oslabjelih mišića, koji posebice muči žene nakon porođaja. Tim se postupkom rodnica sužava, što rezultira većim osjećajem užitka pri spolnom odnosu. O tom se problemu još premalo govori, a brojnim ženama uzrokuje frustraciju…

Isto je i sa suhoćom vagine, koja se vrlo uspješno rješava PRP tretmanom, tijekom kojeg se sluznica tretira vlastitim matičnim stanicama. Struktura tkiva se poboljšava, čime se sprječavaju nelagoda i bol tijekom odnosa. Žene znaju da danas to nije nerješiv problem. Uostalom, prate svjetske trendove i svjesne su što sve mogu učiniti kako bi poboljšale kvalitetu svog života.

Koliko žena godišnje dođe na injektiranje hijaluronskih filera u područje G-točke s ciljem da povećaju senzibilnost erogene zone i tako poboljšaju kvalitetu seksualnih odnosa?

Reći ću samo – jako mnogo.

Pravo vrijeme za botoks, filere i liposukciju

Postoji li razlika u rezultatima liposukcije kad se zahvat izvodi u 20-oj ili u 40-oj godini?

Naravno da postoji – jer rezultat liposukcije ovisi o kvaliteti kože. No isto tako moram napomenuti da liposukcija ne podrazumijeva mršavljenje, nego oblikovanje tijela. Da bi rezultat bio dobar, i u dvadesetima i u četrdesetima žena mora redovito vježbati, zdravo se hraniti. I “mentalna higijena” je bitna stavka. Zapravo, cjelokupni stil života…

Jeste li pobornik teze da filere treba početi koristiti već u dvadesetoj, da ne dođe do „raspada sustava“ u četrdesetima?

Moje je mišljenje da ne postoji “pravo vrijeme” za filere. Određivanje vremena – a i količine – zahtijeva individualan pristup. Svaki je pacijent drugačiji pa prije svega treba napraviti kvalitetnu analizu stanja kože i potkožne strukture.

Koje filere najradije koristite i zašto?

Fileri su, uz botoks i tretmane vlastitim masnim stanicama – takozvani lipofiling – doista izazvali revoluciju u anti-ageingu, kako zbog jednostavnosti apliciranja, tako i zbog vrlo brzog i atraktivnog učinka. U svom radu koristim samo filere provjerenih marki, i ne koristim trajne filere već one koji se u organizmu razgrade.

Rezultati su s njima prirodniji, a to je ono čemu težim. Da svatko na ženi primijeti da odlično izgleda, a ne da primijeti filere. Brendovi kojima vjerujem su Juvederm, Restylane, Teosyal, Beloderm i Luminera.

Je li otpor nekih žena prema botoksu bezrazložan?

Apsolutno. Razlog za otpor su samo nedovoljna informiranost i odlasci kod nestručnih osoba, koji onda rezultiraju nezadovoljstvom učinjenim.

Kako zadržati rezultate postignute estetskim zahvatima

Tko su idealni kandidati za lipofiling?

Lipofiling je metoda koja uključuje prijenos masnog tkiva s jednog dijela tijela na drugi, a u estetskoj se kirurgiji koristi kako bi se povećale grudi, stražnjica, usne, zatim kod pomlađivanja vagine… Zahvat se bazira na obrađivanju masnog tkiva iz kojeg se izdvajaju zrele masne stanice i matične stanice koje karakteriziraju regenerativna svojstva – i onda se one ubrizgavaju u dijelove koji se žele naglasiti.

Idealni su kandidati ponajprije žene koje imaju višak masnog tkiva na trbuhu, bedrima ili bokovima, i, primjerice, male grudi. Tako se jednim zahvatom rješavaju viškova i dobivaju željene obline. No, moram istaknuti i da se na popisu osobina idealnog kandidata nalazi zdravi lifestyle: osoba koja vježba mnogo će dulje zadržati postignute rezultate.

Na poslijediplomskim tečajevima predajete o temi infekcije u plastičnoj kirurgiji. Ovisi li postotak pojave infekcije velikim dijelom i o stručnosti i iskustvu kirurga?

Infekcije su općenito veliki problem u svim segmentima kirurgije, a ono što pacijent može napraviti kao korak prevencije je odabir zaista stručne osobe koja će ga operirati u adekvatnim uvjetima.

Zagreb vs New York

Usavršavali ste se u Madridu, Beču, New Yorku, Baltimoreu, Washingtonu, Sad Diegu, LA-u… Koje vam je mjesto ostalo u najljepšem sjećanju i jeste li gdje poželjeli ostati?

Na svakom sam mjestu naučio nešto specifično – nešto zbog čega sam, na kraju krajeva, onamo i došao. No, od svih bih mjesta izdvojio New York: ondje rade najbolji stručnjaci, a grad je čudo… Čak sam razmišljao o ostanku, ali Zagreb je ipak grad po mojoj mjeri. Tu sam pronašao sve što mi treba za lijep život.

Imate li vremena za hobije?

Da bi kvaliteta života bila na razini, potrebno je odvojiti vrijeme za relaksaciju. Plivam, vozim bicikl, igram golf, mnogo šećem… To su metode koje me opuštaju i pripremaju za nove izazove.

Pročitajte još i ...