Dr. Mladen Duduković otkriva: Kako četrdesete podnose drastično mršavljenje

Neke su stvari u četrdesetima puno lakše, no gubitak kilograma nije jedna od njih. Zbog raznoraznih faktora ne mršavimo više toliko lako kao u dvadesetima, kad je bilo dovoljno preskočiti nekoliko večera i vaga bi ponovno pokazala idealnu težinu… No, nekad zaista zapnemo – i uspijemo. Ipak, ni to nije garancija uspjeha: ako smo skinuli puno kilograma, koža često ostaje visjeti, što ne izgleda baš onako kako smo zamislili…

Dr. sc. Mladena Dudukovića, renomiranog zagrebačkog plastičnog kirurga, zamolili smo da nam objasni što se događa s kožom, i kakve su nam mogućnosti da – kad smo se već toliko potrudili smršavjeti – rezultat zaista bude fantastičan.

Kako se ponaša koža kad osoba koja je ušla u četrdesete – i koja je imala 90 kilograma – skine njih 30? 

Već nakon što uđu u tridesete, i kod žena i muškaraca zalihe kolagena znatno se smanjuju pa retrakcija kože nakon velikih oscilacija u težini više nije jednaka kao u, primjerice, dvadesetima. Rezultat drastičnog gubitka kilograma najčešće je suvišna i opuštena koža na trbuhu, nadlakticama i rukama, koju treba kirurški ukloniti. Slična se stvar događa i nakon trudnoće, kada poslije porođaja na trbuhu zaostaje opuštena koža koja je u evidentnom suvišku.

Ako je nakon godinu dana stanje isto, promjene nakon porođaja možemo smatrati trajnima. U tom je slučaju najčešće potrebna kirurška korekcija.

Kako u tom slučaju izgleda abdominoplastika?

Abdominoplastika je samo jedan, ali najtraženiji i najznačajniji zahvat u takozvanoj “Body lift” kirurgiji, u koju se ubrajaju i lifting stražnjice, bedara i nadlaktica te ponekad lifting kože leđa. Abdominoplastika podrazumijeva uklanjanje suvišne kože s trbuha, liposukciju prijelaznih zona koje se balansiraju s ostatkom trupa te korekciju pozicije pupka. Ožiljak se nakon klasične abdominoplastike nalazi oko pupka te na donjem dijelu trbuha i proteže se između spina sjednih kostiju pa ga je moguće potpuno pokriti gaćicama.

Što se točno radi s pupkom? 

Pupak u abdominoplastici bude izrezan i kasnije smješten na novu poziciju, koja savršeno odgovara budućem izgledu trbuha i cijelog trupa.

Koliko osobi treba da se vrati svakodnevnim aktivnostima?

Nakon operacije obavezno je nositi steznik koji optimalizira cijeljenje i distribuciju preostalog masnog tkiva nakon liposukcije i resekcije suvišne kože.

NOT FOR COVER USAGE. US model Ashley Graham has partnered with Canadian plus-size fashion retailer Addition Elle to launch a bridal lingerie collection, White Essentials. ALL USAGES MUST CREDIT: CAMERA PRESS/ADDITION ELLE., Image: 372926955, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY. NO COVER USAGE. Camera Press provides this publicly distributed image for editorial purposes and is not the copyright owner., Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Potrebno je oko 14 dana da se klijent vrati na posao i lakšim fizičkim zadacima, dok za puni oporavak i bavljenje, primjerice, sportom treba pričekati i do šest tjedana.

Može li se zategnuti i koža nogu? Kako se to radi?

Spomenutim liftingom bedara – gdje razlikujemo tri postupka, najčešći medial thigh lift ili medijalni (unutarnji) lifting bedra, s ožiljcima smještenim samo u preponama, vertikalni lifting gdje osim ožiljaka u preponama imamo i vertikalni ožiljak duž cijele unutarnje strane bedra skroz do koljena, koji služi smanjenju i zatezanju kože bedra po uzdužnoj liniji, te lateralni lifting, koji se zapravo radi s modificiranom abdominoplastikom gdje ožiljak prelazi aksilarne linije tijela i završava na leđima.

Treba li svaka osoba iznad 40. raditi abdominoplastiku ako skine puno kila ili neke imaju sreće pa im je koža još dovoljno rastezljiva?

U medicini, kao i općenito u životu, ne vrijede uvijek iste stvari za sve pa je ponekad moguće izgubiti puno kilograma i imati savršenu retrakciju kože – pa pacijent prođe bez potrebe za kirurškim intervencijama.

Ali puno češće imamo situaciju da barem na trbuhu zaostane nekvalitetna koža sa strijama i nepovoljnim naborima koja – bez obzira na gubitak težine koji je svakako hvale vrijedan – ostavlja nepovoljan ukupni estetski dojam te je korekcija mandatorna.

Koja je cijena zahvata?

Body lift kirurgija je skupa – i radi svih rizika, i radi kompleksnosti zahvata koji se mogu kombinirati i kojima ukupno trajanje pojedinih sesija ne bi smjelo prijeći šest sati, niti bi se smjelo ukloniti puno više od 5l/kg tkiva. Abdominoplastika košta 30-35 tisuća kuna, a ukupna cijena body lift kirurgije s korekcijom nogu i ruku ponekad može ići i preko 80 tisuća kuna.

U kakvom je stanju koža nakon operacije? 

Važno je napomenuti da je koža koja ostaje i dalje ona ista koža kakva je bila – s istim kvalitetama i manama, jer nju nismo mijenjali. Samo je zategnuta, prati konture tijela i pacijent se s njom osjeća odlično.

Treba naglasiti da su body lift operacije zahvati s vrlo visokim postotkom zadovoljstva rezultatima.

Može li se kvaliteta kože poboljšati aparatima? 

Aparati mogu pomoći u dodatnom zatezanju kože i bildanju kolagena, ali nikako nisu alternativa kirurškom liječenju pa mi je ponekad žao pacijenata koji su na neki način prevareni i ponuđeno im je liječenje različitim laserskim contour ili sculpting tretmanima koji bi kao trebali popraviti stanje, a indikacija je od početka bila kirurška. Nekad nisam siguran rade li to liječnici konzultanti iz totalnog neznanja i nepoznavanja tematike, ili zbog pohlepe, u želji da otplate skupe strojeve koji ipak nisu svemogući.

Pročitajte još i ...