Dva vrhunska filera koja će potaknuti proizvodnju kolagena

Premda je kolagen jedna od najzastupljenijih tema u beauty svijetu, njegovo značenje nadilazi pojam anti-ageinga. Ovaj najzastupljeniji protein u ljudskom organizmu glavna je proteinska komponenta kože, kostiju i vezivnog tkiva, dakla iznimno je važan za cijeli organizam. Kolagen tvori jedno od temeljnih tkiva – ono vezivno, koje zajedno s hrskavičnim i koštanim čini potporno tkivo.

Također, u tijelu ima niz važnih uloga: potpornu, nutritivnu, regeneracijsku… Povezuje kosti u zglobove, tvori ovojnice oko organa, povezuje kožu s potkožnih strukturama, obavija mišiće… Premda tijelo ima sposobnost njegove stalne sinteze, ta se „supermoć“ iz godine u godinu smanjuje. U mladosti se gubitak kolagena brzo nadomješta, no poslije 25. tijelo u prosjeku gubi 1,5 posto kolagena godišnje, što se negativno odražava na brojne funkcije u tijelu.

Kad je riječ o anti-ageingu, posljedice procesa propadanja ovog proteina su suhoća kože, lice i kosa bez sjaja, bore, celulit…  Bez obzira na to bile u šezdesetoj ili u tridesetoj, ženama to poprilično teško pada.

Što se s kožom dogodi kad razina kolagena padne?

Srećom, napredna tehnologija omogućuje nam da iziđemo na kraj s borbom protiv znakova starenja; neiscrpan izbor različitih tretmana i metoda osigurava nam da se u svojoj koži osjećamo bolje. A da bi nam pomogla zadržali mladolikost, većina tretmana oslanja se baš na poticanje proizvodnje kolagena, čijoj gustoj mreži vlakana – baš kao i  visokim razinama elastina i kapaciteta vlage – dugujemo čvrstoću i blistavost kože.

Što se događa s kožom kada se proizvodnja kolagena uspori? S godinama kolagenske niti postaju sve rjeđe i manje elastične, što uzrokuje i pad razine elastina, zbog čega koža gubi svoju čvrstu teksturu, zategnutost, elastičnost i mladenački sjaj. Srećom, tu su fibroblasti, svojevrsne minijaturne „tvornice kolagena“ i „izvor mladolikosti“, čijim se boostanjem potiče proizvodnja novog kolagena.

Fileri koji potiču stvaranje kolagena

Osim raznih uređaja, s tim su ciljem osmišljeni i fileri koji potiču neokolagenezu. To nisu oni klasični fileri, za kojima žene posežu kad im u licu nedostaje volumena. To su tretmani na koje odlaze kada požele podizanje i definiciju, a pritom pod svaku cijenu žele izbjeći „prepunjen“ izgled. Ne žele izgubiti individualne crte, žele izgledati zategnuto, mladoliko, prirodno i lijepo…

Tako, primjerice, revolucionarni dermalni filer Radiesse ne samo da pomlađuje, nego pruža produžene učinke potičući sintezu kolagena aktivacijom fibroblasta. Za razliku od klasičnih filera ne sastoji se od hijaluronske kiseline, već od kalcijhidroksiapatita: sfere CaHa raspršene su u gelu idealnom za apliciranje, s dodanim lidokainom kako bi se osjećaj neugode pri injektiranju smanjio na minimum. Njegov je učinak trostruki pa je – osim za neokolagenezu – zaslužan za uzdužno podizanje i izoštrene konture lica.

Pogledajte video fantastičnog makeovera Radiesseom.

Novoformirana mreža kolagenskih vlakana daje dugotrajnu strukturalnu potporu koži te pomaže regeneraciju tkiva.

I trenutni i dugotrajni učinak

Radiesse karakterizira visoka elastičnost i robusna snaga podizanja, što omogućuje bolje podizanje tkiva, a liječnicima je zanimljiva činjenica da se iznimni rezultati postižu uz primjenu manjih količina. „Napredni filer za napredne liječnike“ ostaje na mjestu gdje ga doktor aplicira bez širenja u okolna tkiva te se opire silama rezanja u tkivu ili tijekom pokreta mišića.

Kad se jednom aplicira, na mikročestice kalcijevog hidroksilapatita lijepe se fibroblasti po sistemu ‘ključ-brava’, čime se aktiviraju i započinju proizvodnju kolagena i elastina. S vremenom se gel apsorbira, a tijelo metabolizira kalcijeve mikrosfere ostavljajući za sobom samo gustu mrežu kolagenskih vlakana. Upravo je iz tog razloga Radiesse u svijetu prepoznat kao izvrstan dermalni filer za podizanje i konturiranje s kolagenskom indukcijom. Namijenjen je zrelijoj koži, a zahvaljujući svom jedinstvenom sastavu, idealan je za vraćanje volumena donjeg dijela lica, podizanje i učvršćivanje kože te za popunjavanje nazolabijalnih i marionetskih bora.

Efekt pomlađivanja vidljiv odmah nakon aplikacije, no s obzirom na to da proces neokolageneze započinje nakon 2 do 3 mjeseca, njegov učinak postaje sve bolji i bolji s vremenom.

Konturiranje je in, pretjerana volumizacija je out

Vrlo sličan koncept ima i inovativni filer Neauvia Organic Stimulate koji se – baš kao Radiesse – drži mantre „konturiranje je in, pretjerana volumizacija je out“. Većina će se estetskih liječnika složiti kako je glavna ideja tretmana pomlađivanja i revitalizacije lica izgledati svježe, bolje i mlađe, no bez utjecaja na prirodnost dojma. Takav koncept u potpunosti utjelovljuje brend Neauvia, koji je neinvazivnom pomlađivanju lica dao sasvim novu dimenziju: bazira se na holističkom pristupu kojem u središtu pozornosti nisu samo dermalni fileri, već čitava filozofija inovativnog pristupa, kliničkih ispitivanja te pomni odabir i edukacija liječnika.

Kad je Organic Stimulate filer u pitanju, žene najviše oduševljava činjenica da objedinjuje benefite nekoliko anti-age tretmana, ali i spektakularni lifting učinak. Zbog iznimno napredne tehnologije i širokog spektra djelovanja, liječnici ga često nazivaju i „filerom budućnosti“ – Neauvia Stimulate će tako, osim učinka liftinga, zagladiti bore te osigurati dugotrajnu biostimulaciju kože. Što to zapravo znači? Najveća posebnost Neauvia Stimulatea je u njegovom sastavu: ovaj proizvod, naime, sadrži hijaluronsku kiselinu koja osigurava učinak filera i daje licu potporu, ali i 1% kalcijevog hidroksiapatita koji potiče proizvodnju kolagena i učvršćuje mrežu kolagenskih vlakana te vidno podiže lice.

Premda je zbog kombinacije dvaju vrhunskih sastojaka djelovanje filera vidljivo odmah, s vremenom dolazi do još snažnijeg lifting efekta. Osobe koje su ga isprobale tvrde kako koža s vremenom postaje zategnutija, a bore sve manje vidljive.

Pogledajte sjajne rezultate Neauvia filera za usne.

Na volumen utječe vrlo diskretno, a glavni mu je cilj efekt prirodnog liftinga, pri čemu je zadržavanje karakterističnih crta lica apsolutni imperativ.

 

 

Pročitajte još i ...