Eight and Bob – priča o jednom od najpoznatijih niche parfema na svijetu

Ako ste pomislili kako riječi „niche“ i „najpoznatiji“ ne idu zajedno, priča o sada već kultnom parfemu Eight and Bob će vas sigurno razuvjeriti.

Neobično prijateljstvo – kako je miris nastao?

Kako je uopće nastao poznati „parfem u knjizi“? Priča o nastanku Eight and Bob parfema toliko je zanimljiva da je i ona sama doprinijela popularnosti brenda, a počela je davne 1937.

Parfumer Albert Fouquet, sin pariškog aristokrata, bio je na ljetovanju na francuskoj Azurnoj obali, gdje je upoznao mladog američkog studenta Johna F. Kennedyja, a dvojica su se mladića odmah sprijateljila.

Dašak francuskog glamura u bočici

Kennedy je bio očaran mirisom koji je Fouquet nosio te ga je nagovorio da mu da uzorak, što je parfumer i učinio, ostavivši Kennedyju bočicu svog parfema s porukom: „U ovoj ćeš bočici pronaći dašak francuskog glamura koji nedostaje tvojoj američkoj osobnosti“.

Ova se šala mladom američkom studentu svidjela, a nakon nekoliko mjeseci odgovorio je prijatelju Francuzu na pismo, tvrdeći kako su svi njegovi američki prijatelji očarani mirisom. Zamolio ga je da mu pošalje još osam uzoraka parfema, a ako mu zalihe dopuste – i jednog za Boba, referiravši se na svog mlađeg brata Roberta Kennedyja.

Hollywoodske zvijezde poludjele su za njim

Fouquet se ova molba učinila posebno simpatičnom, te mu je odmah poslao tražen parfeme, uz šaljivu etiketu na kutiji „Eight and Bob“.

Iako će kasnije postati dotada najpopularniji američki političari, braća Kennedy tada su bili samo studenti koji su uživali u druženjima i zabavama s brojnim prijateljima. Ubrzo je Fouquet počeo primati narudžbe za svoj specijalni miris od čitavog niza američkih redatelja, producenata i glumaca, između ostalih Caryja Grandta i Jamesa Stewarta – kroz društveni krug koji su braća Kennedy imali oko sebe, parfem je postao iznimno popularan među hollywoodskom elitom. Činilo se kako baš svi žele nositi parfem Eight and Bob.

Slavna knjiga danas je dio tradicije

No, 1939. Fouquet je poginuo u nesreći, a svijet se našao na pomolu Drugog svjetskog rata. Tada je Fouquetov batler Phillipe – ujedno i njegova osoba od povjerenja – morao prekinuti proizvodnju i poslao zadnji paket parfema za SAD. S obzirom na to da su u to vrijeme nacisti kontrolirali veći dio poštanskog prometa te nadgledali poštu i kurirske službe, Phillipe je posljednje primjerke poslao skrivene u precizno izdubljenim knjigama.

Desetljećima kasnije, zahvaljujući obitelji batlera Phillipea, formula parfema je spašena i ponovna proizvodnja je mogla započeti. U čast originalnom parfumeru koji ga je osmislio i njegovom prijatelju Johnu F. Kennedyju koji je zaslužan za popularizaciju parfema, ovaj je miris i službeno nazvan Eight and Bob te se prodaje u ambalaži koja replicira izdubljenu knjigu. Danas ovaj brend u ponudi ima 7 muških i 7 ženskih mirisa, no originalna Eight and Bob formula ostala je najpopularnija – njena prodaja raste svake godine već desetljećima.

Pročitajte još i ...