ESTETICA SUN REPORT: gdje ljetuju i koji faktor zaštite koriste naši poznati estetski kirurzi

Trenutačna situacija u svijetu nije prepreka da vijest dana bude ponovno procvjetala ljubav J.Lo i Bena Afflecka. Zaljubljeni golubići plove Mediteranom i uživaju u zajedničkim trenucima. Mediji se pak ponovno bave time koliko je doista moguća istinitost tvrdnji Jenny from the Block da nije imala niti jednu estetsku korekciju na licu ili tijelu te da u 51. izgleda jednako zanosno kao na onoj slavnoj fotki s P. Diddyjem u zelenoj haljini s izrezom do pupka.  

Mi smo odlučili ne baviti se time, nego provjeriti kamo su otplovili neki od naših najpoznatijih estetskih kirurga i pridržavaju li se i sami savjeta o brizi o koži koje pomno pratimo i slijedimo. I, da, ako ste mislili da se prepuštaju ludim avanturama poput nezaboravnog dvojca iz serijala “Nip/Tuck”, malo ćemo vas razočarati. Naši doktori ovo su ljeto uglavnom usidreni u mirnim lukama i pune baterije za nove divne estetske priče koje vam pripremamo. Jer život ne dolazi s uputama za upotrebu, ali dolazi sa stručnjacima koji imaju u malom prstu sve što nam je potrebno da se doista osjećamo dobro u vlastitoj koži.

Dr. sc. Mladen Duduković, renomirani zagrebački plastični kirurg i naš kolumnist, možda je u ovoj priči najbliže svjetskom glamuru, jer trenutačno boravi u New Yorku, ali priznaje kako su mu najdraži trenuci provedeni s djecom te uvijek ostavi dio ljeta za odmor s prijateljima i obitelji na jedrilici. 

“Na žalost, tu nisam posebno pažljiv, povremeno za lice koristim novu organsku Raw Elements kremu s faktorom 30, a za nos radi osjetljivije kože Heliocare 360, SPF 100, koji sprječava i popravlja oštećenja DNA zahvaljujući ekskluzivnoj kombinaciji sastojaka s komplementarnim mehanizmima djelovanja, ali stvarno se toga ne sjetim svaki dan prije izlaska na sunce”, kaže iskreno dodajući kako voli biti preplanuo, ponekad i trči bez majice po najjačem suncu, ali se trudi da mu to ne postane praksa i brine o svojoj koži tako da mu te male avanture možemo oprostiti. 

Naš drugi kolumnist, prof. dr. sc. Mislav Gjurić iz zagrebačke Poliklinike Sinteza, poznat po tome da je uvijek iskren, sigurno bi nam na pitanje o estetskim zahvatima Jennifer Lopez imao mnogo toga reći jer je, među ostalim, u jednom od naših intervjua izjavio kako nema holivudske zvijezde koja nije operirala nos. Ali, o tome drugi put. Na pitanje kako se zaštititi od štetnih sunčevih zračenja, u svom duhovitom stilu nam je odgovorio kako preporučuje isključivo noćne izlaske (vjerujemo da će ga mnogi od vas poslušati, pogotovo ako ste na moru). A što se SPF-a tiče…

“Moram pitati svoje, ono što mi oni daju, znate muške…”, kaže dr. Gjurić, ali sam pogled na njegove omiljene proizvode itekako govori u prilog teoriji da je, kao i u poslu, jednak perfekcionist pri izboru sredstava za zaštitu od sunca. Njegov je izbor Dr. med. Christine Schrammek Solar Protect Fluid sa SPF 50+, koji je osmislila njemačka dermatologinja, i koji se nanosi preko svakodnevne njege bez opterećivanja i mašćenja kože.

Vrsni otorinolaringolog i kirurg glave i vrata dr. Ivan Rašić jedna je od onih mladih nada čije vrijeme tek dolazi. A svoje savršeno mjesto za odmor i prikupljanje snage pronašao je na našem lijepome južnom Jadranu. Što se sunca i ljeta tiče, sve je, kaže, već rečeno – važno je izbjegavati sunce od 10 do 16 sati, hidratizirati kožu unosom tekućine i njegovati je nakon tuširanja. 

“Kao zaštitu koristim Vichyjev Capital Soleil SPF 50 za lice koji sadrži fotostabilan sustav filtra širokog spektra zaštite od UVA/UVB-zraka na bazi Mexoryla pojačanog djelovanja protiv dugih UVA-zraka (3/4 UV-zraka), a La Roche Posay SPF 30 za tijelo, proizvod koji zahvaljujući novoj Netlock tehnologiji pruža visoku i otpornu zaštitu. Bitno je voditi računa o tome da proizvod štiti od UVA i UBV zraka te da je vodootporan”, kaže dr. Rašić. 

A što misli o važnosti zaštitnog faktor, pitali smo i doktora Josipa Lovrića, specijalista opće kirurgije i jednog od najperspektivnijih hrvatskih kirurga, koji trenutno ljetuje u Brelima na Makarskoj rivijeri. 

“Kako sam prirodno svjetloput, naći idealnu zaštitu koja mi omogućava boravak na suncu i plaži, a da ne pocrvenim/izgorim, je uvijek bio izazov. Ove godine našao sam apsolutnog favorita i pobjednika zbog kojeg nesmetano odmaram na plaži cijeli dan. Koristim Heliocare Transparent Spray 50 koji se na koži ponaša poput osvježavajuće vode i ne ostavlja tragove, a štiti me ne samo od UVA/UVB zračenja već i od infracrvenog i vidljivog spektra zahvaljujući čemu mogu nesmetano uživati u jednoj od najljepših plaža na svijetu kako je to napisano u Forbes magazinu.

Za kraj, nadamo se da uživajte na nekom lijepome mjestu s dragim ljudima i da se pridržavate svih važnih savjeta o zaštiti svoje kože od štetnih sunčevih zračenja. Jer koža sve pamti!

Pročitajte još i ...