Estetski kirurzi otvoreno o muškim grudima: nisu tabu tema, ali…

Statistika je neumoljiva, jednostavni prikaz podataka otkriva sve. U ovom slučaju, jedan od trojice muškaraca mlađih od 40 pati od ginekomastije određenog stupnja, a nakon 50. godine živote taj broj se povećava na gotovo 50%. Riječ je o neugodnom estetskom problemu benignog povećanja muških grudi koji nastaje kao rezultat hipertrofije mišića, povećanja žljezdanog tkiva dojke ili pak nakupljanja masnog tkiva.

Ginekomastija se, nažalost, ne može spriječiti, ali se može korigirati. No, prije nego što se odlučite na operaciju, dr. Zoran Veir iz Poliklinike Veir kaže da se obvezno mora napraviti endokrinološki pregled kako bi se ustanovilo što uzrokuje bujanje tkiva grudi. “Ako se radi o endokrinološkom problemu manjka testosterona i/ili viška estrogena, onda se najprije kreće u rješavanje hormonalnog problem”, kaže dr. Veir te dodaje kako se nakon liječenja hormonalnog disbalansa pristupa redukciji mase koja radi obrise dojke.

dr. Zoran Veir

“Kod mlađe populacije najčešće se operiraju grudi zbog korištenja steroida, dok je kod starijih to najčešće zbog debljanja i mršavljenja”, kaže dr. Zoran Žgaljardić iz istoimene poliklinike te napominje kako se ginekomastije najuspješnije operiraju do 50. godine nakon čega počinje opadati sposobnost samooporavka kože.

dr. Zoran Žgaljardić

Uklanjanje obrisa dojki obavlja se na dva načina, objašnjava dr. Veir, “uklanja se masno tkivo i/ili žljezdano tkivo iz dojke, a nerijetko se istovremeno uklanja višak kože i radi liposukcija zbog što boljeg konturiranja budućeg oblika grudi”. Žlijezde se uklanjaju, napominje dr. Veir, jer su podložne utjecaju hormona pa mogu tijekom vremena nabubriti te raditi probleme, pa se i smanjuje mogućnost recidiva.

Sama operacija traje oko dva sata, obično u općoj anesteziji. “Neko vrijeme nakon operacije pacijenti nose medicinske steznike koji utječu na smanjeno oticanje i potpomažu retrakciju kože, a nose se obično od 4 do 6 tjedana”, objasnio nam je dr. Zoran Veir, napominjući kako je oporavak vrlo jednostavan pa se pacijenti na posao vraćaju tjedan dana nakon operacije.

No, kao i sa svim temama koje se tiču estetskih operacija, uvijek postoji određeni tabu? Pitali smo naše estetičare – jesu li muške grudi i redukcija istih tabu tema?

RAZBIJANJE MITOVA

Estetski kirurg, doktor Zoran Žgaljardić, kaže da muške grudi nisu tabu tema, dapače s njima se susreće vrlo često, pa zaključuje “kako se muškarci najčešće javljaju nakon 50. i 60. godine kada što zbog godina, a što zbog kilaže, grudi počinju biti estetski problem”. Na pitanje koliko je to česta operacija, dr. Žgaljardić odvraća “da je riječ o vrlo visokoj brojki, a često se radi u kombinaciji s liposukcijom trbuha pa se podiže i zateže područje abdomena i torza”.

I dr. Zoran Veir je istog mišljenja. Naime, smatra da se u društvu počelo otvorenije razgovarati o određenim temama, pa tako i o muškim grudima. “Jednostavno je, to više nije tabu tema, dapače i meni smetaju muške grudi jer ne možeš neke stvari popraviti ni hranom, niti tjelovježbom”. Razlog za to je jasan, nakon određenih godina, a najčešće nakon 30., počinje opadati proizvodnja kolagena i elastina u tijelu što dovodi do opuštanja kože, a kada u tu jednadžbu ubacimo debljanje ili mršavljenje, koži treba pomoć.

No, iako se muškarci ne libe otići na operaciju, postoji određena doza srama zbog kojeg se javljaju drugi problemi. “Muškarci znaju dolaziti kada se već stvorio psihološki problem zbog grudi, naime, srame se svog izgleda, a ne žele na operaciju”, kaže dr. Žgaljardić i zaključuje kako je, kao i sa svim u životu, najvažnije brinuti o svom tijelu te živjeti zdravo i u skladu sa svojim genetskim predispozicijama.

Pročitajte još i ...