Pitali smo estetske liječnike – koliko je realna hit aplikacija koja postaruje?

Facebook se pretvorio u starački dom – komentirao je netko prošli tjedan, nakon što su ovu društvenu mrežu preplavile fotografije nastale aplikacijom koja lice postara tridesetak godina. Dok su jedni na račun tog „blic uvida u budućnost“ pomalo potonuli, drugi su se jako dobro zabavljali zaključivši da srećom imamo – odlične plastične kirurge. Stoga smo baš liječnicima koji se bave estetikom te zdravljem i ljepotom kože postavili pitanje koje nas je zaintrigiralo: koliko su te fotografije realne?

Efekt iznenađenja

Premda način na koji starimo ovisi o brojnim faktorima koje ova aplikacija nije uzela u obzir (poput kvalitete kože i potkožnog tkiva te genetskih predispozicija), dr. Matija Miletić –  specijalist opće i supspecijalist plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije – rezultate vlastite transformacije ocijenio je vrlo realnima.

„Kada sam ugledao sebe kao o sobu od nekih 70 godina, ostao sam paf. Ali aplikacija je odradila dobar posao, mogu se zamisliti takav u toj dobi“, bio je iskren vlasnik uspješne ordinacije estetske medicine MM Medestetica.

Aplikacija je svaki nedostatak – naglasila

„Svi znamo da se starenjem gubi potkožno masno tkivo, dolazi do resorpcije kosti lubanje i do promjena u sastavu kože, čime ona gubi na kvaliteti. U mom je slučaju aplikacija naglasila nazolabijalne i mentolabijalne brazde te podočnjake (nastale kao posljedica viška kože i masnoća), čime se automatski dobiva dojam starije osobe“, komentirao je dr. Matija Miletić, stavivši naglasak na opadanje volumena srednjeg dijela lica.

Životna transformacija američke glumice Kelly McGillis

Istaknuo je i dio koji se s godinama bitno mijenja, a to je linija donje čeljusti – koja je kod mladih ljudi ravna, dok kod onih starijih više nema tu „oštrinu“, postaje ovješena i mekša…

Bore postaju statične

„Bore između obrva postale su statične, kosa je promijenila boju i ima je vidno manje. Koža vrata je naborana, a platizma (veliki vratni mišić) je sve uočljivija. Pogođene su i uši: starenjem one postaju veće, pogotovo resica na kojoj se obično pojavi vertikalna bora, što pridonosi izgledu starije osobe. I kapci su pogođeni programom: na njima je uočljiv višak kože, što posebice odaje dojam godina“, opisao je svoj lik iz budućnosti dr. Miletić, izjavivši da je realno opisano i povećavanje nosa te spuštanje njegova vrška.

Važnost njege

„Aplikacija je super realna – odlično izgledam“, nasmijala se naša poznata dermatologinja Željana Bolanča iz zagrebačkog Kliničko-bolničkog centra Sestre milosrdnice.

Kao poantu cijele aplikacije izvukla je činjenicu da se za kožu – ako želimo da bude lijepa i u starosti – moramo brinuti svakodnevno, i to ne samo kremama, nego i minimalno invazivnim zahvatima poput microneedlinga.

Savršene fotografije kao paravan

Njezina kolegica, spec. dermatovenerologije dr. Nevia Delalle, ovu je aplikaciju doživjela kao poticaj na promišljanje o razlici između realnog života, i onog koji prikazujemo na društvenim mrežama. „Činjenica je da su posljednja desetljeća velikim dijelom obilježena anti-ageing revolucijom, a umjetna inteligencija – i općenito napredak tehnologije – doveli su do toga da nam dobra slika omogućuje virtualnu egzistenciju, popularnost na društvenim mrežama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kim Kardashian West (@kimkardashian) on

Uz to je i paravan za prikazivanje savršenog života – i savršenog izgleda“, rekla je ova stručnjakinja za estetsku i korektivnu dermatologiju.

Je li i ovaj put u pitanju – natjecanje?

„Razne aplikacije za transformiranje izgleda popularne su jer nam omogućavaju da se vidimo kako u najboljem, tako i u najgorem svjetlu. U estetskoj se medicini koriste već dulje – i pomažu nam da bismo pacijentima prije određenog zahvata pokazali kako bi nešto moglo izgledati nakon korekcija. A hoće li zaista izgledati tako, ovisi o brojnim faktorima – i kod liječnika, i kod pacijenta“, naglasila je vlasnica zagrebačke Poliklinike Dermalife.

Dr. Nevia Delalle dala nam je uvid u svoj realni vremeplov

„Aplikacija koja je preplavila društvene mreže omogućuje nam trenutnu transformaciju, vremeplov, a najveću pozornost izazvala je ikona koja nas u sekundi učini starima. Rekla bih da je i to još samo jedan način da pokažemo tko će bolje izgledati kada bude star“, podijelila je s nama svoja razmišljanja dr. Nevia Delalle, postavivši pitanje koje se nameće i kao svojevrsna poanta cijele priče. „Što vam je važnije – kako izgledate na slici, ili kako izgledate uživo?

Pročitajte još i ...