Kvalitetnija, sjajnija i ljepša – kako faktori rasta resetiraju kožu?

Da je svijet njege kože i anti-age tretmana odavno premašio sva naša očekivanja, nije potrebno niti napominjati – gotovo svakodnevno nas oduševljavaju inovacije, otkrića i revolucionarni sastojci s kojima „vraćanje sata unatrag“ više ne zvuči tako nemoguće kao nekada.

Ipak, da bi nas neki novitet zaista zadivio, mora nam ponuditi mnogo više od ostalih, što u današnje vrijeme – moramo priznati – nije niti malo jednostavno.

Iz tog nas razloga ne čudi kako se u posljednje vrijeme u estetskim i dermatološkim krugovima sve glasnije govori o visokosofisticiranim sastojcima pod nazivom „faktori rasta“, čija se primjena prostire na brojne grane medicine, no najveći se procvat bilježi upravo u polju estetske dermatologije.

Brz oporavak bez tragova zahvata postao je imperativ

O čemu je točno riječ, čemu uopće služe faktori rasta, gdje ih možemo pronaći i zašto bismo ih trebali potražiti kod sljedećeg tretmana? Na sva smo pitanja o novoj hit tehnologiji odgovore potražili kod jedne od najrenomiranijih dermatologinja u Hrvatskoj, dr. Željane Bolanče, koja je s nama spremno podijelila svoje mišljenje o „pomlađivanju budućnosti“.

dr. Željana Bolanča, spec. dermatovenerologije

„Iako su o tretmanima najčešće vrlo informirane, pacijentice se vrlo često raspituju o oporavku, posljedicama tretmana, potrebnom vremenu prije povratka na posao, bolovima i svemu onome što se nakon estetskih tretmana može očekivati“, objašnjava nam dermatologinja te dodaje kako je, upravo iz tog razloga, korištenje proizvoda na bazi faktora rasta sve češće, a prednosti su – ogromne.

Pomlađivanje budućnosti – naprednom tehnologijom do kraćeg oporavka

Iako su ljudski faktori rasta otkriveni još u 50-im godinama prošlog stoljeća,  njihova je iznimna primjena u dermatologiji započela tek nedavno, nakon što je dokazana direktna povezanost s obnavljanjem i prirodnog regeneracijom kože.

„Faktore rasta nalazimo u cijelom tijelu, a riječ je o proteinima koji ‘plutaju’ među stanicama i zaslužni su za njihovu komunikaciju – vezanu za rast, zacjeljivanje i preživljavanje. Nalazimo ih, logično, i u svim stanicama kože – od keratinocita na površini, do melanocita i fibroblasta koji stvaraju kolagen u dubljim slojevima, a glavna im je funkcija odašiljanje poruka stanicama, čime aktiviraju procese rasta, diobe, ubrzanja cirkulacije, ali i proizvodnje kolagena i elastina“, objašnjava dr. Bolanča.

Sofisticiranim pristupom do regenerirane kože i bitno kraćeg oporavka

Ovaj se proces u našoj koži prirodno događa, no već do početka 30-ih, koža proizvodi sve manje i manje faktora rasta, zbog čega stanice rastu sporije, a koža posljedično postaje sve tanja, krhkija i osjetljivija te joj je za obnovu potrebno mnogo više vremena.

„Mogućnost da faktore rasta unesemo direktno u sve slojeve kože, tamo gdje su najpotrebniji, omogućila nam je da kožu ‘resetiramo’ i ubrzamo njene mehanizme obnavljanja i regeneracije“, objašnjava doktorica, tvrdeći kako je najmoderniji  estetsko-dermatološki proizvod EG Factor Repair postavio nove standarde kad je oporavak od tretmana i manjih zahvata u pitanju.

Značajno skraćuje vrijeme oporavka i smanjuje otekline, crvenilo i zatezanje

„Svaki dermatološki tretman predstavlja određeni stupanj oštećenja kože – bilo da je riječ o laserskim tretmanima, dermoabrazijama, kemijskim pilinzima ili pak radiofrekvenciji, ključan faktor o kojem ovisi rezultat je brzina kojom će se koža uspjeti obnoviti“, tvrdi ugledan dermatologinja te dodaje kako faktori rasta, u kombinaciji s hijaluronskom kiselinom u EG Factor Repairu potiče ubrzani proces regeneracije, povećava prirodnu elastičnost kože, njenu površinsku teksturu, ali i izgled.

Primjenom ovog multifunkcionalnog koktela neposredno nakon estetskih ili dermatoloških zahvata, vrijeme oporavka bitno se skraćuje, baš kao i otekline, crvenilo i osjećaj zatezanja.

Što točno sadrži ovaj moćni preparat i zašto se smatra idealnim saveznikom svakog anti-age tretmana?

„Faktori rasta sadržani u preparatu inkapsulirani su u nanosome, što im omogućava stabilnost i lakše prodiranje u kožu, u kojoj potiču proliferaciju fibroblasta i keratinocita, povećanje proizvodnje kolagena i ubrzavaju reparaciju tkiva“, objašnjava liječnica, dodajući kako su testovi liječenja lezija tkiva pokazali smanjenje lezije za 60 do 90 % nakon 48 sati primjene, ovisno o koncentraciji EG Factor Repair™ proizvoda. Izvrsna je vijest da se ovaj revolucionarni proizvod može koristiti ne samo nakon estetskih tretmana, već i samostalno, kada želimo djelovati na povećanje kvalitete kože.

Pročitajte još i ...