Glatke i mekane usne tijekom cijele godine? Uz kvalitetnu njegu – svakako!

One su početak prehrambenog sustava, njima pričamo, njima ljubimo, njima komuniciramo… Dakle, usne imaju brojne funkcije, a jedna od njih je i estetska! One su doista ukras lica. Žene ih od davnina njeguju raznim proizvodima kako bi održale punoću i teksturu usana, ali ih i istaknule kao jedan od najsenzualnijih dijelova tijela.

Održavanje glatkih i mekanih usana trebalo bi biti visoko na listi prioriteta svakoj dami! Usne ne možemo pokriti kao glavu, tijelo ili oči, one su stalno izložene svim vremenskim uvjetima. Upravo zato ih treba štititi tijekom cijele godine. Naročito u jesen, kada počinje sezona grijanja i vjetra, a znate za onu staru: “imaš ispucale usne, ljubila si se na vjetru”.

Savršene usne

Usprkos percepciji da su ružičaste usnice zdrave, to jednostavno nije istina. Baš kao što postoje i različite boje kože ovisno o količini melanina, baš tako postoji i različiti broj nijansi ružičastih i ne-ružičastih usnica. Dakle, znak zdravih usnica nisu isključivo ružičaste usnice, već one koje nemaju kraste, rane i dehidracijske nabore.

No, nije ni svaka diskoloracija usana znak bolesti, naime tamnija boja usnica može se dogoditi i tijekom trudnoće, baš kao i trudnička maska ili melazma, te zbog najvećih neprijatelja kože – UV zračenja i pušenja.

Sunce kao (ne)prijatelj

UV zrake uzrokuju oksidacijski stres koji potom utječe na oslobađanje radikala koji oštećuju DNK stanice, a kako usnice imaju tanku kožu, utjecaj UV zraka je daleko izraženiji od ostatka tijela. Upravo je i područje usnica podložno nastanku melanoma i raznih patogenih promjena koje utječu na zdravlje.

PROČITAJTE: MOGU LI SE FILERIMA “PRODUŽITI” USNE?

dr.sc. Željana Bolanča

“Nedostatak fizičke lojne barijere usne čini podložnima dehidraciji, koja je bez sumnje najveći problem – osim što su dehidrirane i isušene usne sklonije pucanju, manjak vlage utječe i na brže propadanje kolagena i hijalurona, što dodatno ubrzava smanjenje volumena koje se prirodno događa s godinama. Uzevši u obzir sve navedeno, ne čudi da su nekad punašne, glatke i elastične usne već u 30-ima tanje, namreškanije i neprivlačnije izgled. Prva i najbolja obrana je nošenje proizvoda za usne sa SPF zaštitom”, smatra dr. Željana Bolanča,omiljena zagrebačka dermatologinja.

Ružičaste usne kao znak zdravlja

Dakle, ne postoji nikakav dokaz da su ružičaste usne znak zdravlja. No, uvijek se trebamo truditi da naše usnice izgledaju što bolje. A to ćemo napraviti naravno prevencijom, prehranom i probranim kozmetičkim proizvodima.

Uriage Stick

Sanacija i obnavljanje, stick za hranjenje, smirivanje i zaštitu usana protiv dnevne agresije (slobodni radikali, UV zračenja, vjetra…).

Esencijalne masne kiseline i shea maslac intenzivno hrane, ulje boražine umiruje nadraženost i crvenilo.

Bioderma Atoderm

Atoderm Stick za usne hidratantni je i hranjivi stik za svakodnevnu njegu suhih i ispucalih usana. Djeluje hranjivo i hidratantno, umiruje i čini kožu usana mekom i nježnom. Ugodnog je okusa maline.

 

Bogat mineralnim uljima, prirodnim mastima i voskovima te tvarima koje navlače vodu. Pruža idealnu ravnotežu između lipidne zaštite usana i visoke hidratizacije.

Scarlett Johansson honored with star on the Hollywood Walk of Fame. Hollywood, CA. May 2, 2012. Job: 120502A1., Image: 127941215, License: Rights-managed, Restrictions: 015, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Bauer Griffin

Vichy Capital Soleil stik SPF 50+

Za borbu protiv štetnih učinaka UV zraka i za zaštitu dragocjenog genetskog kapitala kože Laboratoriji Vichy su u stik za osjetljiva područja dodali fotostabilan sustav filtra širokog spektra zaštite od UVA/UVB-zraka na bazi Mexoryla®. Hipoalergena formula ispitana je pod dermatološkim nadzorom na osjetljivoj koži, a vulkanska voda kojom je obogaćen ovaj stik smirit će i obnoviti kožu.

Hipoalergena formula ispitana je pod dermatološkim nadzorom na osjetljivoj koži, a vulkanska voda kojom je obogaćen ovaj stik smirit će i obnoviti kožu.

Pročitajte još i ...