Grudice nakon filera: što kada se pojave i kako ih prevenirati?

Julia Roberts at the premiere of "August: Osage County" at The Toronto Film Festival. (Canada), Image: 171694430, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, StarMax

Koliko ste se puta zatekli u razgovoru o filerima i svjedočili reakcijama punim nepovjerenja i zgražanja? Naravno, kao primjer uzimaju se osobe koje su pretjerala s “mililitražom” te nabrajaju filmske dive koje su uništile svoj izgled… Pritom se zaboravlja kako su dermalni fileri neprimjetni ako su aplicirani u pravilnoj količini, na pravilnome mjestu te adekvatnom tehnikom i adekvatnim kvalitetnim filerom. Zašto se ljudi boje pomlađivanja dermalnim filerima?

Uvriježene zablude o filerima

Jedna od uvriježenih zabluda je kako je aplikacija dermalnih filera bolna. Prije tretmana može se nanijeti posebna anestetska krema iako ona nije nužna jer većina dermalnih filera sadrži anstetik lidokain. Također, možda ćete čuti kako se, kad jednom započnete i kad se fileri razgrade, ne možete vratiti na izgled od prije i uvijek se mora stavljati sve veća i veća količina. To, naravno, nije točno. Ako ne želite više koristiti filere, ne morate i nećete zbog prestanka izgledati lošije. Izgledat ćete isto, a u većini slučajeva i bolje jer će se potaknuti sinteza prirodnog kolagena. 

Druga zabluda je kako se filerima brišu bore te je potrebno započeti onda kada su one već jako izražene. Dermalni fileri se samo djelomično i rijetko stavljaju direktno u boru, većinom se apliciraju kako bi povratili atrofiju i nestanak dubokih masnih jastučića i koštane strukture koji se kroz godine gube i koji dovode do spuštanja cijelog lica. Vrijeme kada se započinje s aplikacijom filera može biti 30 ili 40 godina, ranije uglavnom kod želje za povećanjem usana ili uklanjanjem podočnjaka. Kada započeti, ovisi i o koštanoj strukturi koja čini temelj lica. Tako, primjerice, osobe koje prirodno nemaju izražene jagodice i/ili bradu će u pravilu ranije biti kandidati za ovaj postupak. 

A sada dolazimo do dijela koji je i tema naše priče – grudice. Što kada se pojave nakon aplikacije filera, koliko često i zašto se javljaju i mogu li se prevenirati? Dobra vijest je da grudice nakon filera nisu nešto što bi se trebalo dogoditi. Ono što treba razlikovati je događaju li se grudice ili je riječ o tome da se filer prvih nekoliko dana nakon stavljanja može osjetiti pod prstima jer se još nije integrirao u tkivo. To je prolazno i trebalo bi nestati najviše kroz deset dana do dva tjedna. Taj dio se može i lagano masirati ovisno o tome gdje se stavljaju fileri. Postoje upute koje svaki pacijent dobije za kućnu njegu. 

Korištenje pogrešnih dermalnih filera

Grudice nakon filera mogu nastati zato što filer nije apliciran profesionalno, odnosno vrlo često se uzima filer koji je prevelike gustoće i napravljen kako bi se aplicirao do koštanih struktura, znači u dubokome sloju, a on se aplicira preplitko. Samim time, taj filer je opipljiv, a može čak biti i blago vidljiv, pogotovo kada se osoba nasmije jer nije napravljen za taj sloj. Može se dogoditi i da je kvaliteta filera takva da zapravo nema mogućnost integracije u tkivo nego je riječ o jeftinijim filerima. 

Znači, grudice se mogu prevenirati tako da se filer aplicira na ispravan način i da se radi s kvalitetnim filerom kod educiranoga liječnika. Ono što se može dogoditi je i to da grudice ili nodusi nastaju nekoliko mjeseci nakon aplikacije filera i tada je riječ o lokalnoj imunološkoj reakciji gdje se stvaraju upalne stanice na “materijalu” koji je i prilikom apliciranja bio inficiran zato što se nisu poštivala pravila da se jako dobro moraju dezinficirati lice, da se mora paziti kako se rukuje filerima, iglom ili kanilom pa se apliciranjem unese i određeni dio bakterija. 

Proces je u potpunosti reverzibilan

Dakle, aplikacija dermalnih filera treba biti neprimjetna i dati svježinu i podignuti lice, međutim, tako da to nije primjetno vašoj okolini. Također, ako se nekome ne sviđa izgled nakon aplikacije filera ili ako nastanu grudice, proces je potpuno reverzibilan uz pomoć enzima hijaluronidaze, pri čemu se hijaluronski filer u nekoliko minuta otapa i uklanja.

Na kraju, ono što je najbitnije je izabrati liječnika koji će znati kako postići prirodan rezultat. Aplikacija dermalnih filera iziskuje jako puno iskustva, treninga i iskustva. Često kada je riječ o izboru liječnika prevagne niža cijena, ali ono što je potrebno imati na umu je to da ta cijena nije pitanje mililitra filera nego iskustva liječnika.

Pročitajte još i ...