Hair oiling – povratak tradicionalne tehnike njege kose

Beauty industrija, pa tako i njezin važan dio – industrija proizvoda za njegu kose, kontinuirano nas iznenađuje novim proizvodima, inovativnim tehnikama i metodama njege, revolucionarnim tretmanima i fantastičnim rezultatima koje je njima moguće postići. No, ponekad se i u tim vodama dogodi povratak u prošlost, odnosno, prakticiranje recepata i tehnika njege koje svoje korijene imaju u tradicionalnim praksama starim i po više stotina godina.

A upravo jedna takva tehnika je Hair Oiling – drevna ajurvedska tradicija, stara više od tisuću godina koja upravo proživljava svoj revival.

Nikad dovoljno njege

Našu kosu redovito izlažemo raznim izazovima – čestom pranju i šamponiranju, feniranju, ‘peglanju’, koloriranju, pramenovima, preljevima, uvijanju. Na njoj radimo valove, krotimo je gelovima, pjenama, voskovima, blajhamo, posvjetljujemo, mijenjamo joj boje, stežemo je gumicama, kopčama, a o raznim vrstama kovrčanja da i ne govorimo.

Zato je izuzetno važno ponuditi joj i odgovarajuću njegu kako bi i ona, ali i cijelo vlasište ostali zdravi. A upravo na vlasište, odnosno kožu glave, često zaboravljamo kada je riječ o njezi kose, iako je ono izuzetno važno za zdravu i lijepu kosu.

Stoga ne čudi sve veća popularnost Hair Oilinga – stare indijske prakse koja Indijkama već stoljećima omogućuje prekrasnu, sjajnu i zdravu kosu. Kod ove tehnike, posebna se pažnja posvećuje njezi vlasišta – na njega se nanose različita prirodna ulja koja se nježno i polako masiraju u kožu. Tako se njeguje čitavo vlasište koje je nahranjeno, a pruža mu se i vlaga, što sve zajedno poboljšava sjaj kose. Osim toga, sama masaža vlasišta poboljšava cirkulaciju koja potiče rast kose i zaokružuje čitav wellnes učinak ovog tretmana.

Iako se to može činiti kontradiktornim, ovaj tretman može spriječiti i prebrzo mašćenje tjemena, a umirujuće će djelovati i na iritacije, svrbež i crvenilo kože glave.

Kako pravilno prakticirati Hair Oiling?

Prema ajurvedskoj tradiciji, prije samog početka tretmana, kosu treba dobro i temeljito isčetkati kako bismo je zagladili, raščešlajli i omogućili ujednačeno nanošenje ulja. Ulje se može nanositi i na suhu i na mokru kosu, ali kada je kosa vlažna, ulje će u nju bolje prodrijeti jer su tada i pore vlasišta otvorene. Ako se odlučite za tretman na mokru kosu, najprije je treba oprati blagim šamponom u mlakoj vodi kako biste očistili vlasište te kako bi ulja imala što bolje djelovanje.

Nakon toga, ulje je najbolje zagrijati među dlanovima i tek ga onda, kružnim pokretima umasirati u vlasište. Kod mokre kose, ulje je najbolje ostaviti da djeluje sat, dva, dok je kod suhe vrijeme trajanja tretmana potrebno produljit do pet sati.

Kakva ulja odabrati?

Kod ovog njegujućeg tretmana najvažnije je birati isključivo prirodna ulja. Pritom valja pripaziti na to da ne sadrže silikone ili umjetne mirise kako nebi izazvala alergijske reakcije ili iritirala kožu. Stoga je najbolje posebnuti za eteričnim uljima provjerenih proizvođača.

Kosu ne bi trebalo uljiti više od dva puta tjedno, nikako ulje ostavljati da djeluje preko noći, a nauljenu kosu nikako odmah češljati, već samo razdvajati prstima.

Pročitajte još i ...