Sve što trebate znati o jednom od najpopularnijih estetskih tretmana današnjice

German fashion icon Heidi Klum in a new image for Astor Beauty 207 collection., Image: 330507747, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

U svijetu snova brojnih poklonica ljepote iz svake fontane prska – hijaluronska kiselina. No, u stvarnom nam je svijetu taj poželjni faktor mladolikosti, koji i koži nakon 35. omogućuje mekoću i volumen, dostupan u kremama i – za još optimalniji učinak – u dermalnim filerima. Evo što trebate znati o jednom od najtraženijih estetskih tretmana…

Revolucija na estetskoj sceni

Svojom pojavom fileri su napravili revoluciju i potpuno preokrenuli standarde u estetskoj medicini. Prvi dermalni punjači pojavili su se prije tridesetak godina, a bili su rađeni od životinjskog kolagena.

Nakon toga slijedili su fileri na bazi silikona, a kasnije, napretkom estetske medicine, počela se primjenjivati hijaluronska kiselina, koja je sastavni dio kože, no s godinama se njezina količina u tijelu bitno smanjuje – što uzrokuje suhoću kože te ona postaje naborana i neelastična. Rad na usavršavanju hijaluronskih filera pred industriju postavlja nove izazove, a s razvojem tehnologije njihova kvaliteta postaje sve bolja, a rezultati trajniji.

The opening night gala and UK premiere of Killer Joe at the 66th Edinburgh International Film Festival was held at the city's Festival Theatre. Pictured on the red carpet is actor Gina Gershon., Image: 133053345, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Za što se koriste fileri?

Fileri su danas jedan od najpopularnijih estetskih tretmana – njima se mogu korigirati bore, podočnjaci, usne, obrazi, nos i konture lica. Dakle, dok botox briše mimičke bore, dermalni fileri vraćaju izgubljeni volumen i preoblikuju neke dijelove lica.

Putem filera se u kožu unosi određena količina hijalurona. Neki se dermalni punjači apliciraju uz samu kost i u prvom redu služe za korigiranje crta lica, dok se drugi injektiraju u kožu, najčešće u dermis ili subdermalno, kako bi se postigao s godinama izgubljeni volumen i „popeglale“ bore. Oni također – indirektno – potiču sintezu kolagena pa i na taj način utječu na mladolik izgled lica.

Fileri ili punjači na bazi hijalurona su biokompatibilni i biorazgradivi pa je mogućnost alergijskih reakcija svedena na minimum.

Pročitajte i: Dr. Željana Bolanča: Zamka 1 ml filera

Što radi hijaluronska kiselina?

Zadatak hijaluronske kiseline je da popunjava prostor vežući vodu i na taj način održava kožu bez bora. Hijaluronska punila (fileri) nježno ublažavaju znakove starenja ili poboljšavaju postojeće stanje, a djeluju tako da revitaliziraju, podižu i definiraju.

Smanjuju i izglađuju bore – ubrizgavanjem u kožu ispod bore potiskuju kožu prema gore te je zaglađuju i vraćaju joj svježinu. Osim toga, djeluju na volumen i elastičnost čime se dobiva učinak podizanja na obrazima i bradi te suptilno preoblikuju i redefiniraju usne crte i crte lica (jagodice i bradu).

Injektiranjem filera u kožu postiže se ne samo popunjavanje bora i vraćanje izgubljenog volumena, već i hidratacija kože, a dokazano je da dolazi i do regeneracije kolagena kao i stvaranja novog.

Fileri prema namjeni

Za hidraciju kože koriste se fileri s najmanjom koncentracijom hijaluronske kiseline, a učinak traje nekoliko mjeseci. Kod korekcije bora, usana i podočnjaka apliciraju se fileri veće koncentracije i veličine čestica hijaluronske kiseline, a rezultati traju 6 do 9 mjeseci.

Oblikovanje lica, kontura i obraza radi se filerima koji imaju najveću koncentraciju i veličinu čestica, a učinak traje 16 do 20 mjeseci. Bitno je da liječnik prije tretmana otvori kutiju pred vama i izvadi filer koji mora odgovarati deklaraciji. U njemu je i naljepnica koja je ujedno „osobna karta“ filera i koju vam liječnik treba zalijepiti na vaš karton nakon aplikacije.

Kada fileri nisu dovoljni?

Fileri mogu pomoći do određenog trenutka, međutim, u nekom momentu oni više nisu dovoljni za pomlađivanje lica. Iako uvijek mogu pomoći, najbolje djeluju u četrdesetima, kada operacija nije potrebna. U pedesetima, zbog pojačane ptoze, odnosno pada kože i muskulature lica i vrata, pomoć filera i botoxa umjerenijeg je karaktera, a nakon 55. ili 60. godine efekt botoxa i filera uglavnom je minimalan, iako ovisi od osobe do osobe.

Čak i najveći svjetski stručnjaci koji rade s filerima slažu se da je face lifting u određenoj točki života definitivno bolja opcija. Ipak, treba napomenuti da je pristup individualan jer ima onih koji odlično izgledaju i u šezdesetima pa tada i primjena filera još uvijek ima smisla.

Pročitajte još i ...