Hiperpigmentacije nakon ljetnog odmora: koje tretmane preporuča dermatologinja

Sara Sampaio has posted a photo on Instagram with the following remarks: ☀️☀️ pura vida. #casacapitan Twitter, 2018-08-22 10:00:00. Photo supplied by insight media. Service fee applies. NICHT ZUR VERÖFFENTLICHUNG IN BÜCHERN UND BILDBÄNDEN! EDITORIAL USE ONLY! / MAY NOT BE PUBLISHED IN BOOKS AND ILLUSTRATED BOOKS! Please note: Fees charged by the agency are for the agency’s services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. The agency does not claim any ownership including but not limited to Copyright or License in the attached material. By publishing this material you expressly agree to indemnify and to hold the agency and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against the agency arising out of or connected in any way with publication of the material., Image: 383579976, License: Rights-managed, Restrictions: NICHT ZUR VERÖFFENTLICHUNG IN BÜCHERN UND BILDBÄNDEN! Please note additional conditions in the caption, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Insight Media

Još uvijek smo u mislima daleko na nekom od romantičnih otoka, kupamo se, pijemo koktele, šećemo rivom…a stvarnost je – da sjedimo u uredu i polako ali sigurno slažemo jesenske kombinacije. Jedino što kvari našu idilu, osim što naravno nismo na moru, jesu dosadne mrljice koje su se pojavile na našem licu i to baš kad smo se vratili s godišnjeg!

Mrlje naše svagdašnje

Iako ste se tijekom godišnjeg odmora pazili – nanosili SPF baš onako kako treba, držali se hladovine u kritičnim dnevnim satima, te u potpunosti prilagodili svoju beauty rutinu ljetnoj shemi – mrlje su se pojavile! Hiperpigmentacijske mrlje teško je izbjeći jer se radi o povećanoj produkciji melanina pod utjecajem sunca! Melanin djeluje kao prirodna zaštita protiv sunca, odnosno od štetnih UV zračenja. No, melanin ne samo da nas štiti, njemu dugujemo i preplanuli ten…i hiperpigmentacijske mrlje!

Zbog povećanog izlaganja suncu, povećava se i produkcija melanocita, a kada je ta produkcija prevelika na koži se uz preplanuli ten javljaju i neestetske mrlje zvane hiperpigmentacijske! No, te mrlje ne samo da nisu zdrave, već i većinu žena smeta njihova pojava na dijelovima tijela izloženima suncu, a to su poglavito – lice, vrat i dekolte!

Kako bi se uspješno posvetili rješavanju tog problema potrebno je upoznati se s tretmanima koji će vam pomoći u tome! A koga bolje pitati za to negoli članicu našeg dermatološkog žirija Estetica Premium Products 2021., vrsnu dermatologinju dr. Jolandu Kanižaj Rajković.

Dr. Jolanda Kanižaj Rajković savjetuje da je “kemijski piling tretman broj 1 za rješavanje problema hiperpigmentacijskih mrlja“. Uz kemijski piling, hiperpigmentcijske mrlje vrlo uspješno rješavaju i tretmani mikrodermoabrazije, laser i SkinPen, dodaje dermatologinja.

Kemijski piling

Kemijski pilinzi pravi su spoj znanosti i umjetnosti jer osim što čine čuda na licu, u potpunosti su personalizirani tretmani za svakog pacijenta. Pa tako će hiperpigmentacijske mrlje najbolje ublažiti kombinacija retinola sa salicilnom i laktičnom kiselinom, te ostalima po potrebi. No, liječnik će, u suglasnosti s pacijentom, najbolje odrediti što koži treba! No, s kemijskim pilinzima, kako smo i ranije naveli, valja biti oprezan i držati se preporuka liječnika. Kako nam je rekla dr. Jolanda Kanižaj Rajković, “oporavak nakon kemijskih pilinga uključuje primjenu krema za zaštitu od sunca s visokim zaštitnim faktorom pri boravku na otvorenom”.

Općenito, kemijski pilinzi se razlikuju prema površini na kojoj djeluju, pa tako postoje: vrlo površni koji djeluju na najpovršnijem dijelu epidermisa, površinski koji djeluje unutar epidermisa, srednje duboki koji prodire u dublje slojeve, te duboki piling koji djeluje u dermisu.

Mikrodermoabrazija i laser

Mikrodermoabrazija je tretman koji se primjenjuje kada se želi regenerirati koža, ali i kod problema akni, bora, hiperpigmentacija i keratoza. U suštini to je tretman kojim se uklanjaju mrtve stanice s kože, a samim tim postupkom stimulira se snažan rast novih kožnih stanica u bazalnom sloju kože. Upravo će na hiperpigmentacijskim mrljama mikrodermoabrazija biti vrlo učinkovita jer se u suštini radi o mrtvim stanicama melanina koje su se nakupile na površini kože.

Brazilian fashion model Adriana Lima in the new promotional pictures for Maybelline 2016 advertising campaigns., Image: 307959858, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

No, i laser bi mogao pomoći!

Određene valne duljine lasera uspješno uklanjanju nakupine melanocita na koži. Tijek tretmana je takav da se laser prislanja na kožu te se prelazi područjem hiperpigmentacije gdje laserska raka prilikom prodiranja u kožu apsorbira svjetlosnu energiju. Termalnim učinkom kratkih svjetlosnih udara melanin je naglo zagrijan i odvojen od dermisa.

Kao i s kemijskim pilingom i s laserom valja biti oprezan jer je nakon tretmana potrebno je izbjegavati izravno izlaganje suncu najmanje 7 – 10 dana te trljanje lica prilikom čišćenja nekoliko dana.

SkinPen

SkinPen je tretman mikroiglicama vrlo je efikasna nekirurška metoda za uklanjanje i redukciju bora i ožiljaka (primjerice ožiljci na licu, tj. ožiljci od akni), te hiperpigmentacijskih mrlja. Precizni mehanički uređaj nalik na olovku sadrži 14 mikroiglica koje rade mikrooštećenja koja aktiviraju prirodni mehanizam za samoobnovu kože, povisuju razinu faktora rasta, kolagena, obnavljaju kožu kroz slojeve, a rezultat je zdravija i mlađa koža. Upravo tako se koža prirodnim procesom regeneracije pomlađuje.

Brazilian fashion model Adriana Lima as ambassador for Maybelline 2017 collections., Image: 339498124, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pi

Učinak tretmana je takav da ne samo što pomlađuje kožu, već i uklanja dosadne mrlje od hiperpigmentacije, a kožu ostavlja zategnutom, svježijom, te zaglađenijom! Budući da je riječ o metodi koja funkcionira tako da se potiču prirodni regeneracijski procesi na točno određenoj dubini kože, rezultati dolaze s vremenom i s vremenom se poboljšavaju. Procesi prirodne samoobnove događaju se još i do godinu dana nakon zadnjeg tretmana mikroiglicama.

Pročitajte još i ...