71% ispitanica potvrdilo je smanjenje bora – iznimno snažan serum dostupan je i u Hrvatskoj

Čim izgovorimo riječi „mladenačka koža“, jedna nam se slika pojavljuje pred očima – čvrsto lice, zaglađena tekstura i elastičnost o kakvoj u zrelijim godinama možemo samo sanjati.

Je li se granica mladolikosti pomaknula?

Ipak, nešto se u poimanju mladolikosti promijenilo u posljednjih dvadesetak godina. Dok su nekada granice unutar kojih smo žene smatrali mladima bile mnogo fleksibilnije, danas već krajem 20-ih uočavamo prve znakove starenja – ako već ne na drugima, onda zasigurno na sebi.

Osjećaj svježe, čvrste i pune kože jedan je od najvećih aduta mladolikosti, jer lice krasi bolje čak i od najskupljeg makeupa. Ulaskom u 30-e većina žena primijeti promjenu koju gotovo da i ne zna opisati – koža im jednostavno postaje grublja, izgleda umorno, izgubila je onu prirodnu blistavost. Upravo je početak 30-ih vrijeme kad se većina žena okreće pronalasku rješenja tog „nevidljivog“ problema – u potrazi za idealnim saveznikom, najčešće završimo na nekoliko ključnih sastojaka.

Ne nadoknadimo li ih na vrijeme, štetu je teško popraviti

Ljepota i mladolikost kože ovise prvenstveno o udjelu gradivnih elemenata – kolagena, elastina i hijaluronske kiseline. Iako nisu jedine, ove su komponente najzaslužnije za punoću, izdržljivost i elastičnost kože, kao i za sposobnost brze i učinkovite samoobnove. Hijaluronska kiselina pripadnik je skupine glikozaminoglikana, polimera koji luče sve stanice kralježnjaka.

Hijaluron ćemo pretežito naći u izvanstaničnom matriksu – riječ je ustvari o elastičnom „punilu“ prostora oko stanica čija je najpoznatija sposobnost vezanje i zadržavanje ogromnih količina vode – i do 50 puta vlastite težine.

Dovlačenjem vlage u međustanični prostor, ova će jedinstvena molekula osigurati hidratizirano okruženje, a jedino će u takvim uvjetima tijelo moći samo stvarati novi kolagen i elastin – radi se, zapravo, o začaranom krugu međuovisnih procesa. Kako starimo, prve posljedice koje primjećujemo odnose se upravo na gubitak te dubinske vlage, one međustanične, koju kremama nije jednostavno vratiti.

Ipak, na dehidraciju u dubljim slojevima moguće je utjecati, ali samo ako se odlučimo djelovati na vrijeme. Dopustimo li koži da godinama ostane isušena i lišena ključnih gradivih elemenata, šteta koja će nastati bit će nepopravljiva – duboke bore pojavit će se i ranije nego što smo ih očekivali, a teksturu kože teško ćemo uspjeti zagladiti.

Imajući na umu ključnu ulogu hijalurona u građi kože, renomirani francuski brand svjetskog glasa, u svom je novom hit proizvodu ujedinio čak dva tipa hijaluronske kiseline, osiguravajući tako hidrataciju kože sve do najdubljih slojeva – La Roche-Posay Hyalu B5 serum s razlogom je najiščekivaniji beauty proizvod ove zime.

Kolagen se u osjetljivoj koži raspada još brže

Usprkos svim naporima da zdrav, svjež i mladolik izgled zadržimo i dugo nakon prelaska 30-e, ponekad će već i jedan pogled u ogledalo otkriti istinu – pod utjecajima užurbanog, stresnog životnog tempa, lice brže no ikad gubi vitalnost, „unutarnju tvar“ koja ga čini privlačnim i blistavim.

FOR EDITORIAL USE ONLY. Bottega Veneta Backstage Milan Ready to Wear. Spring/Summer 2018. South African model Candice Swanepoel. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 355000064, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Starenjem dolazi do promjena u strukturi derme i epiderme, a jedna od najomraženijih pojava upravo je smanjenje sinteze kolagena te fragmentacija kolagenskog matriksa – direktna posljedica ovih promjena je gubitak površinske čvrstoće i ubrzano stvaranje bora. Iako je riječ o najzastupljenijem proteinu u našem organizmu koji na stanice djeluje poput ljepila, kolagen je ustvari izrazito podložan raspadanju i u potpunosti ovisan o prisutnosti hijaluronske kiseline – ona ga hrani, hidratizira i direktno je odgovorna za njegovu proizvodnju. Osjetljiva je koža ovim neizbježnim promjenama još podložnija, a proizvodi namijenjeni poticanju proizvodnje kolagena često su agresivni, zbog čega ih osobe osjetljive kože ne mogu koristiti. Imajući na umu specifične potrebe osjetljive kože, koja je propadanju gradivnih elemenata još podložnija, Hyalu B5 serum kreiran je kako bi i najosjetljivijoj koži donio hidrataciju, a dodatkom inovativnih sastojaka pomoći će joj u bržoj obnovi, reepitelizaciji i smanjenu mikroupalnog stresa.

Manje molekule za staničnu obnovu, veće za zaglađivanje bora

Ubrzan raspad kolagenskog matriksa nije jedini problem osjetljive kože – i usporena stanična obnova i otežano zacjeljivanje uzroci su preranog starenja. Gubitak prirodne elastično i sposobnosti „lijepljenja“ sitnih oštećenja klinički je znak znatnog pada kolagena, a kako bi se s narušenom epitelizacijom borio što uspješnije, Hyalu B5 serum branda La Roche-Posay ujedinio je dva tipa čiste hijaluronske kiseline, kako bi istovremeno djelovao na svim razinama kože.

Molekula hijalurona visoke molekularne težine ne može prodrijeti duboko u kožu, već se zadržava na njenoj površini, stvarajući tanku, nevidljivu barijeru koja privlači, veže i zadržava hidrataciju. Na taj način, površina kože postaje zaglađenija, a sitne linije i bore doimaju se popunjeno. S druge strane, isti sastojak niske molekularne težine „iznutra“ će djelovati i potaknuti staničnu obnovu i bržu proizvodnju kolagena.

Tri sastojka dovoljna su za klinički dokazanu punoću i elastičnost kože

Hijaluron je zvijezda svakog seruma u kojem se pojavi, no ovoga je puta njeno djelovanje pojačano s još dva izuzetna sastojka. Vitamin B5, poznatiji kao Pantenol, omiljeni je dermatološki saveznik za obnovu osjetljive kože, a inovativnu formulu upotpunjuje i Madecassoside, bioaktivna komponenta dobivena iz biljnog ekstrakta Centella asiatica. Osim dokazanog antioksidativnog djelovanja, ovaj će biljni ekstrakt smanjiti osjetljivost kože, umiriti je te pomoći u ubrzanoj obnovi.

Dolazak La Roche-Posay Hyalu B5 seruma na police hrvatskih ljekarni jedva smo dočekali, a njegovu djelotvornost potvrđuju i iznimni rezultati ispitivanja – svega nekoliko sati od nanošenja bilo je dovoljno da ispitanice osjete bolji tonus, rastezljivost i čvrstoću.

Kao samoprocjenu, 71% ispitanica potvrdilo je smanjenje bora na licu, dok je njih 87% potvrdilo elastičniju kožu. Uz ovakve rezultate, ne čudi nas što se oko ovog noviteta podignula tolika prašina.

Pročitajte još i ...