I hrvatske dermatologinje imaju problema s kožom

Huffington Post je svojedobno napravio veliko istraživanje u kojem je pitao žene što bi, da mogu, promijenile u svom životu i poručile dvadeset i nešto godišnjoj sebi. Broj 1 je bez konkurencije – Izborite se za sebe, zlata vrijedan savjet koji treba početi što prije primjenjivati. Naravno, nikada na tuđu štetu.

Među deset mudrosnica, na 6. mjestu nalazi se onaj: Koristite kremu za sunčanje. “Pravit” ćemo se da ne vidimo kako kolutate očima na to što je nekome palo na pamet tu preporuku svrstati u životno važne… Vjerovali ili ne, neke istine izbistri tek metoda vlastite kože!

FOR EDITORIAL USE ONLY. Balmain Backstage Paris Ready to Wear. Spring/Summer 2016. Serbian model Mina Cvetkovic (L) and Russian model Sasha Luss (R). ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 263355977, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

A naša je koža poput topografske karte, na njoj su iscrtana sva strateška mjesta – od pada s bicikla kad vam je bilo pet do UV bitke dok ste kao tinejdžerica mislili da je prženje na 40 celzijevaca prekul… I to je ono što bi mudra i iskusna vi poručili sebi – brini o svojoj koži. To je jedina kuća bez koje ne možeš!

Ipak, koliko god bili oprezni i ulagali u njegu, vjerujemo da ne postoji osoba koja bi ultimativno izjavila kako na sebi ne bi promijenila baš ništa i kako je ne muče nikakvi problemi vezani uz “ljepotu”. Testirali smo tu teoriju i pitali naše najpoznatije dermatologinje imaju li neku “boljku” vezanu uz kožu i kako je rješavaju. One su: dr. Jelena Jakić, dr. Jelena Meštrović Štefekov, dr. Marija Buljan i dr. Maja Kovačević.

Moj najveći problem je uvijek bila suha i dehidrirana koža lica… Našla sam rješenje kombinacijom proizvoda koji su moja neizostavna rutina svaki dan kao podloga uz nadogradnju ostalim proizvodima ovisno o dobu godine. Za dnevnu njegu koristim Obagi ZO skin Daily power defance, za područje oko očiju Forlled Day and night kremu, q navečer je uvijek baza Forlled Lift krema. Ujutro i navečer čistim lice ZO skin Hydrating Cleanserom. To je promijenilo status moje kože”, kaže ugledna zagrebačka dermatologinja i anti-age stručnjakinja dr. Jelena Jakić iz Poliklinike Jakić.

September 10, 2016 - New York, USA - Francesca Liberatore. MODEL ON BEAUTY BACKSTAGE, HAIR, LIPS, FACE, EYES, NAILS, WOMAN WOMEN, NEW YORK FASHION WEEK 2017 READY TO WEAR, , PRET A PORTER, SPRING SUMMER FRUEHLING SOMMER .NYSS17, Image: 300251820, License: Rights-managed, Restrictions: * Austria Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives

Dr. Jelena Meštrović Štefekov, koja je karijeru započela u KBC-u Sestara milosrdnica, a trenutačno je zaposlena u poliklinici Šlaj-Anić, kaže kako ima vrlo svijetli fototip kože sklon preuranjenom fotostarenju i hiperpigmentacijama, zbog čega je najvažnija stavka njege njezine kože zaštita od sunca, čak i zimi.

“Ljeti je, naravno, naglasak na zaštiti kože, uz visoke faktore i antioksidanse, koji popravljaju oštećenja prouzročena UV zrakama. Antioksidanse, osobito vitamin C, koristim u obliku seruma, u visokim koncentracijama, navečer, a uzimam ih tijekom cijelog perioda ljeta i oralno. Naravno, ma koliko se štitili, ljetno sunce neminovno ostavi traga na koži, pa su jesenski intenzivni tretmani mezoterapije i kemijskih pilinga najvažniji dio moje cjelogodišnje brige o koži”, objašnjava dr. Meštrović Štefekov.

S obzirom na to da se često bori s proširenim porama i hiperpigmentacijama, zagrebačka dermatologinja dr. Maja Kovačević iz Poliklinike Duduković & Kisić otkrila nam je rituale bez kojih ne može.

“Svoju rutinu ne mogu zamisliti bez proizvoda koji sadrže retinol, AHA i BHA kiseline te vitamin C. Proizvode koji sadrže navedene aktivne sastojke koristim cijele godine uz nezaobilazni SPF 50+. Povremeno mi se znalo dogoditi da na putovanjima neke od proizvoda zaboravim ponijeti te bi se posljedice nekorištenja vrlo brzo vidjele na mojoj koži. Od tada nikamo ne idem bez njih”, otkriva dr. Kovačević. 

Dr. Marija Buljan, koja karijeru gradi u KBC-u Sestara Milosrdnica, kaže kako ljeti, osobito dok je na moru, najveću pozornost poklanja odgovarajućoj zaštiti kože od sunčevih UV zraka koristeći preparate s visokim SPF za lice i za tijelo (uvijek SPF 50).

“Zaštitne preparate ljeti redovito i višekratno nanosim za vrijeme boravka na otvorenom, a kako volim SUP, odnosno veslanje na dasci, često nosim i majicu s UPF zaštitom, kao i šešir i naočale jer, priznajem, ljetne aktivnosti nekad se odvijaju i u vrijeme visoke insolacije. Kako bih izbjegla isušivanje koze, iza svakog kupanja u moru, istuširam se i “brzinski” po koži razmažem manju količinu uljnog losiona na bazi ureje koja održava kožu vlažnom i mekom, ali ne i masnom. Tijekom ljeta, osim krema koje štite od UV zračenja, na lice uglavnom nanosim preparate za hidrataciju – prije sve hijaluronski serum i potom hidratantnu kremu.

Pročitajte još i ...