I usne mogu izgorjeti na suncu

Znate kako kažu, najčešće ne vidimo ono što nam je pred nosom. U skladu s tom mudrom široko primjenjivom izrekom, moramo priznati kako su usne dio lica koji počesto zanemarujemo dok lice njegujemo serumima i kremama i štitimo proizvodima s visokim faktorom zaštite. A zapravo su usne dio lica kojemu moramo posvetiti  pažnju u svako godišnje doba, a posebno tijekom vrućih ljetnih mjeseci. Jer opekline na usnama su vrlo stvarne. 

Donja usna je posebno krhka

Zapravo, usne su još sklonije opeklinama od sunca od drugih dijelova tijela zbog tanjeg površinskog sloja (epitel) u usporedbi s ostatkom lica te vrlo malo melanina, koji pomaže osigurati određenu prirodnu zaštitu od UV zraka. Donja usna je posebno krhka jer ima veću razinu izloženosti suncu u usporedbi s gornjom koja je zaštićena nosom i smještena blago prema dolje. To objašnjava zašto se 90% karcinoma usne razvija na donjoj usni.

Osim smanjenje prirodne zaštite, usne karakterizira i tanji površinski sloj kože, ali i neprestana izloženost slini koja ih isušuje, a najgore od svega – gotovo ne postoje vremenski uvjeti koji usnama neće štetiti – i hladno, i vruće, i suho, i vjetrovito vrijeme nanijet će štetu ovom delikatno području. Nedostatak fizičke lojne barijere usne čini vrlo podložnima dehidraciji, koja je bez sumnje najveći problem – osim što su dehidrirane i isušene usne mnogo sklonije pucanju, manjak vlage utječe i na brže propadanje kolagena i hijalurona, što dodatno ubrzava smanjenje volumena koje se prirodno događa s godinama. 

Sjajilo kao zrcalo koje reflektira UV zrake

Vjerovali ili ne, ako tijekom ljeta nosite sjajilo za usne, posebno ste izloženi UV zrakama jer sjajilo za usne zapravo može reflektirati UV zrake i dovesti do oštećenja od sunca (baš kao što se sunčeve zrake odbijaju od vode u bazenu i vraćaju se na vaše lice). Ali to ne znači da morate prestati koristiti sjajilo. Umjesto toga, najprije nanesite kremu za sunčanje za lice širokog spektra SPF 30+ na obrub usana (vermilion) koji je pigmentiraniji, a ostatak zaštite balzamom sa SPF 15 ili više. I tu na scenu stupaju – specijalci. 

Grčka prirodna linija kozmetike Apivita inspirirana pčelinjim proizvodima i ekstraktima biljaka, nastala je 1979. godine, kada su farmaceuta Nikos i Niki Koutsaiana napravili prvi prirodni sapun s propolisom.

Apivita proizvodi sadržavaju i do 100% prirodnih sastojaka, vode se efikasnošću sastojaka te prirodnim i holističkim pristupom cjelokupnoj njezi i ljepoti. Stoga se svi proizvodi odnose prema koži kao cjelini, ne zaboravljajući da ona ima osnovne potrebe poput hidratacije, ali i stavljaju naglasak na posebne potrebe i stanja kože. 

Apivita slijedi kállos stil života, s uporištima u ljepoti, ravnoteži, dobrobiti i visokoj estetskoj vrijednosti. Baza svih Apivita proizvoda je botanička infuzija koja mijenja običnu vodu, čime se osigurava da sama baza već ima mnoge prednosti.

Organska eterična ulja za prirodnu njegu i zaštitu usana

Dragocjena i 100% certificirana organska eterična ulja pružaju osjećaj okrepljenja i oslobađanja od stresa, djelujući kao aromaterapija. S druge strane, stručni tim Apivita kozmetologa i biokemičara svaki dan radi na pronalaženju inovacija, poput patentirane metode ekstrakcije propolisa ili nove tehnike inkapsulacije matične mliječi.

Apivita balzam za usne s kamilicom svojim prirodnim sastojcima usne čini mekanima te im nudi zaštitni faktor prilikom izlaganja sunčevim zrakama.

Sastojci s kojima usne ostaju meke čak i na suncu

Kamilica i pantenol umiruju te hidratiziraju usne, ostavljajući ih mekima, SPF 15 štiti usne od UV zračenja, a maslinovo ulje, pčelinji vosak, kakao maslac, shea maslac, ricinusovo ulje, ulje jojobe dubinski hidratiziraju te omekšavaju usne.

 

Nanesite izdašnu količinu balzama na usne i spremni ste za suočavanje sa sunčevim zrakama. Naravno, ne zaboravite ga nanijeti i kao bazu prije ruža. I ne dajte svojim “jačim” polovicama da ga potajice koriste, neka nabave vlastiti Apivita balzam jer je namijenjen i ženama i muškarcima. 

Pročitajte još i ...