Inovativna formula: krema koja ublažava vitiligo u svim fazama

„Kao mladoj, nesigurnoj djevojci bilo mi je teško pomiriti se s činjenicom da mi je koža drugačija, šarenija, da privlači pozornost. No, nakon nekog sam vremena zavoljela svoj neizlječivi vitiligo. Pomislila sam – pa netko se tetovira, ukrašava na razne načine, a ja imam bijele mrlje koje me čine posebnom…“, izjavila je TV urednica Ivana Antunović Jović u jednom intervjuu za portal Estetica.hr.

Instagram uzor

Svoje je bijele mrljice zavoljela i Winnie Harlow, svjetski popularan kanadski model podrijetlom s Jamajke. Zahvaljujući osebujnoj ljepoti i hrabrom stavu krasila je brojne naslovnice Voguea, a bila je i prvi model s vitiligom koji je nosio reviju brenda Victoria’s Secret.

Na Instagramu ima gotovo osam milijuna obožavatelja, a zbog svog je samopouzdanja uzor brojnim djevojkama. No, iako danas živi bajku, nikad nije skrivala da joj odrastanje nije bilo nimalo lako… Životni joj je moto stoga da je u redu biti drugačiji, a životna misija pomoći ženama da steknu samopoštovanje.

Što je vitiligo?

Što je, zapravo, vitiligo? Odgovor smo potražili kod dr. Maje Kovačević, spec. dermatovenerologije i tajnice Hrvatskog saveza oboljelih od vitiliga. „Vitiligo je kronična bolest kože koja se manifestira pojavom depigmentiranih žarišta na koži i na sluznicama.

Dr. Maja Kovačević, spec. dermatovenerologije

Ako je u aktivnoj fazi, osim vidljive progresije depigmentiranih makula, klinički znakovi koji upućuju na širenje bolesti su i tzv. trikromni vitiligo (pojava različitih nijansi kože uz aktivnu leziju, od svjetlije do tamnije), lezije poput konfeta (pojava satelitskih bjelkastih žarišta koja podsjećaju na konfete) te upalni blijedoružičasti rub lezije“, objasnila nam je dermatologinja.

Oblici terapije

Kako se liječi? „U liječenju aktivne bolesti primarni cilj nam je zaustavljanje širenja, a potom i pojava novog pigmenta. Novi pigment koji nastaje tijekom liječenja vitiliga može biti jednak okolnoj koži te tamniji ili svjetliji. U pacijenata s fototipom II-III, koji je najčešći na geografskom području na kojemu mi živimo, obično dolazi do pojave pigmenta koji je jednake boje kao i pigment na nezahvaćenoj koži.

Ponekad može doći do pojave novog pigmenta koji je tamniji od okolne kože i koji se s vremenom uglavnom prirodno izjednači s ostatkom kože“, otkrila nam je dr. Maja Kovačević.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ♔Jamaican Canadian♔ (@winnieharlow) on

No, premda je vitiligo neizlječiv, postoje različiti oblici terapije, od kojih prof. dr. sc. Andrija Stanimirović, spec. dermatovenerolog, jedan od najpoznatijih hrvatskih stručnjaka za vitiligo, spominje lokalnu terapiju koja uključuje određene kreme i masti, fototerapiju, sistemsku terapiju koja podrazumijeva uzimanje antioksidansa, vitamina i minerala te klimoterapiju na Mrtvom moru. Ondje se – u Izraelu – nalazi i DMZ-MOR Klinika u kojoj je neko vrijeme radio prof. dr. sc. Stanimirović, poznata po tome što je u nju zbog vitiliga devedesetih na liječenje dolazio i kralj popa Michael Jackson. U novije vrijeme vitiligo se liječi i kirurški: transplantacijom pigmenata sa zdravih područja na ona mjesta gdje pigmenta nema. U proteklih nekoliko godina ova metoda liječenja je dostupna i u Hrvatskoj.

Faze vitiliga

Vitiligo se obično očituje u fazama: znanstvene studije pokazuju tendenciju vitiliga – baš kao i ostalih autoimunih bolesti – prema pojačanoj ekspresiji simptoma u ciklusima: pacijenti zamjećuju širenje bolesti nakon ljeta, kada se zamjećuje pojačani kontrast između zahvaćenih područja i okolne zdrave kože, dok je bolest manje vidljiva zimi kada je taj kontrast značajno manje izražen.

 

Proizvod koji pomaže u svim fazama je Pigmerise® MD krema, medicinski proizvod koji se koristi kao dodatna terapija u liječenju kože s diskromijom, naročito kod depigmentacije kože uzrokovane vitiligom. Inovativna formula u kremi s liposomima osigurava potpunu i bržu apsorpciju, a može se koristiti zasebno ili u kombinaciji s fototerapijom.

Kako djeluje krema Pigmerise

Kako djeluje? Pigmerise® MD krema sadrži potpuno prirodni kompleks dobiven iz crnog papra, u viskoj koncentraciji, koji štiti kožu od oksidativnog stresa te indirektno potiče stvaranje melanocita, stanica odgovornih za pigmentaciju kože.

Ne sadrži parabene, mineralna ulja, lanolin, mirse i umjetne boje, prekursor formaldehida ni benzilni alkohol i benzil benzoat pa je pogodan za primjenu na najosjetljivijim dijelovima kože – uključujući lice i genitalije – a mogu ga koristiti i djeca.

Pročitajte još i ...