7 dermatologa otkriva: Istiskujemo li prištiće?

Od malena slušamo da je koža lica osjetljiva, da bismo trebali oprati ruke svaki puta prije nego dodirnemo lice, da se prištići ne bi smjeli istiskivati prstima, da ćemo kožne nepravilnosti samo dodatno pogoršati počnemo li ih sami „čistiti“ umjesto odlaska na profesionalni tretman…

Zanima li vas što o toj temi imaju za reći dermatolozi – mogu li oni odoljeti iskušenju ili i sami istiskuju prištiće čim ih primijete na svom licu? Saznajte što su otkrili za časopis Marie Claire.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marie Claire (@marieclairemag) on

Izvor fotografije: Instagram

Sve češće se javljaju i u odrasloj dobi

Rijetke se osobe baš nikada nisu susrele s prištićima, a prva reakcija većini ljudi je – kako da ih se što prije riješim? Riječ je o vrlo čestom upalnom stanju kože, koje se najčešće javlja u tinejdžerskoj dobi, no posljednjih godina zbog pojačanog stresa, zagađenja, hormonalnog disbalansa i načina života s aknama i prištićima se sve češće bore i osobe iznad 30-e.

Stručnjaci još uvijek nisu otkrili kompletan uzročni slijed nastanka akni, prištića i mitesera, no poznato je kako nastaju kod osoba čije lojne žlijezde luče pretjeranu količinu sebuma koja se zatim nakuplja u porama, a u kombinaciji s mrtvim stanicama kože postaje idealno stanište za razmnožavanje bakterija i nastanak infekcije.

Dok se kod ozbiljnih akni ipak za pomoć volimo obratiti dermatologu, manje nepravilnosti lica poput mitesera i manjih prištića predstavljaju posebno iskušenje kad je istiskivanje u pitanju.

Zašto ih ne bismo trebali istiskivati?

Prištić je, slikovito rečeno, poput malene vrećice koja se nalazi pod kožom, a sadrži sebum, mrtve stanice kože i bakterije koje uzrokuju upalnu reakciju. Istiskivanje sadržaja prištića rezultira istjecanjem sadržaja i širenjem infekcije na okolnu zdravu kožu.

Osim toga, jedan od najvećih estetskih rizika kad je istiskivanje prištića u pitanju je nastanak ožiljaka i hiperpigmentacija. Nestručno istiskivanje često ostavlja traume na koži, uzrokujući nepravilno zacjeljivanje i ponovno punjenje prištića, a vrlo često područje ostaje hiperpigmentirano još dugo nakon nestanka prištića.

Što kažu dermatolozi?

Čije savjete poslušati kad je zdravlje kože u pitanju, ako ne savjete dermatologa? Za časopis Marie Claire 7 je dermatologa otkrilo kako se nose s vlastitim prištićima i odolijevaju li iskušenju istiskivanja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by bucay_dermatology_aesthetics (@bucay_dermatology) on

Izvor fotografije: Instagram

Dr. Vivian Bucay, profesorica dermatologije University of Texas Health Science Center, otvoreno je priznala da ponekad istiskuje vlastite prištiće, pravdajući se šaljivom rečenicom – „dermatolog sam, ali sam i čovjek“. Otkrila je i da najčešće istiskuje crvene prištiće s bijelim vrhom koji izgledaju „spremni za istiskivanje“, a kao omiljeni trik ističe korištenje ekstraktora mitesera, malenog alata stvorenog za higijensko istiskivanje prištića i mitesera, iako priznaje da prištiće ponekad istiskuje i pomoću dva vatena štapića za uši.

Kad su omiljeni sastojci za tretiranje prištića u pitanju, izdvaja salicilnu kiselinu, poznatu po smirivanju upale i isušivanju prištića u trenu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr. Mona Gohara (@monagoharadermdoc) on

Izvor fotografije: Instagram

Da redovito istiskuje prištiće priznala nam je i dr. Mona Gohara, profesorica kliničke dermatologije na sveučilištu Yale. Svojim pacijentima uvijek savjetuje da sami ne istiskuju prištiće, no sama ne može odoljeti istiskivanju čim primijeti prištić ili miteser na svom licu, jer si zbog posla ne može dopustiti vidljive nepravilnosti tena.

Njen omiljen alat za istiskivanje prištića su dva štapića za uši, a tvrdi da na taj način na koži mnogo rjeđe nastaju hiperpigmentacije. Dr. Gohara otkriva i da prije istiskivanja većeg prištića na njega uvijek stavi nekoliko kapi Visina – poznatih kapljica za oči, jer će stisnuti sitne krvne žilice i smanjiti crvenilo i otečenost.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Joshua Zeichner MD (@joshzeichnermd) on

Izvor fotografije: Instagram

Svoje mišljenje iznio je i dr. Joshua Zeichner, direktor Cosmetic and clinical research centra u Mount Sinai bolnici. „ Iskreno, bolji sam liječnik nego pacijent i ponekad poželim da mogu poslušati vlastiti savjet, ali da – definitivno spadam među ljude koji istiskuju prištić čim se pojavi“, izjavio je za Marie Claire, a kao ključan korak ističe temeljito čišćenje prstiju, kože, noktiju i svega što će doći u kontakt s prištićem.

Čak i liječnici teško odolijevaju iskušenju

Vrlo sličan odgovor dala je i dr. Rebecca Tung, dermatologinja u Loyola University Medial Centru, koja priznaje da je iskušenje ponekad previše jako da bi čekala da prištić prođe sam od sebe. Ipak, naglašava da se kod kuće mogu istiskivati samo miteseri i mali prištići koji nisu bolni i upaljeni, nikako ne i inficirane akne i duboki potkožni prištići, jer je rizik od ozljede i infekcije kože prevelik.

September 10, 2016 - New York, USA - Francesca Liberatore. MODEL ON BEAUTY BACKSTAGE, HAIR, LIPS, FACE, EYES, NAILS, WOMAN WOMEN, NEW YORK FASHION WEEK 2017 READY TO WEAR, , PRET A PORTER, SPRING SUMMER FRUEHLING SOMMER .NYSS17, Image: 300251784, License: Rights-managed, Restrictions: * Austria Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives

Još jedan profesor otkrio je svoje navike – dr. Tobechi Ebede s Cornell Sveučilišta, koji tvrdi kako redovito istiskuje prištiće, ali isključivo površinske s bijelim „čepićem“, za koje je siguran da će lako izaći. Kao i ostatak njegovih kolega, naglašava važnost higijene i pripreme – i ruke i alate i prištić temeljito očisti alkoholom prije i poslije istiskivanja.

Da i među dermatolozima ima onih koji u istiskivanju prištića pronalaze užitak, dokaz je dr. Julie Harper, osnivačica Centra za dermatologiju i njegu kože u Birminghamu u američkoj saveznoj državi Alabami. U šali je izjavila kako se školovala za dermatologa samo kako bi mogla pravilno istiskivati vlastite prištiće, a tvrdi kako na sebi ipak najčešće istiskuje samo mitesere, dok dublje prištiće, pogotovo one crvene i bolne, uvijek ostavlja da sami zacijele.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr. Annie Chiu (@anniechiumd) on

Izvor fotografije: Instagram

Jedina liječnica koja tvrdi kako zaista odolijeva istiskivanju prištića je dr. Annie Chiu, dermatologinja na The Derm Institute u Kaliforniji. Priznaje kako su jedini prištići koje uopće dodiruje oni površinski i bezbolni s izraženom bijelom kapicom, koji bi ionako nestali nakon prvog umivanja.

September 10, 2016 - New York, USA - Francesca Liberatore. MODEL ON BEAUTY BACKSTAGE, HAIR, LIPS, FACE, EYES, NAILS, WOMAN WOMEN, NEW YORK FASHION WEEK 2017 READY TO WEAR, , PRET A PORTER, SPRING SUMMER FRUEHLING SOMMER .NYSS17, Image: 300251820, License: Rights-managed, Restrictions: * Austria Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives

Svakako savjetujemo da se u slučaju prištića koji ne prolaze, problema s proširenim porama i aknama, obratite dermatologu kako bi ciljanim tretmanima i sastojcima pomogao vašoj koži u brzom i uspješnom cijeljenju, no ako se ipak odlučili sami istisnuti prištiće, vodite računa o higijeni, i prije svega – budite nježni.

Pročitajte još i ...