Izbjeljivanje zubi – koliko traje, koja je cijena i je li bolno?

Izbjeljivanje zubi jedan je od onih postupaka koji izaziva podijeljena mišljenja – s jedne je strane vojska pristalica koja se izbjeljivanju redovito podvrgava zbog želje za biserno bijelim zubima, dok se s oprečne strane nalaze oni koji smatraju kako ovaj postupak dugoročno šteti zubima.

Koja nas pitanja najčešće muče?

Ipak, moderne stomatološke metode ovaj su postupak učinile sigurnim pa prostora za strah zaista nema – no još uvijek postoje mnoga pitanja koja nas u vezi izbjeljivanja zubi zanimaju.

Na forumima i Facebook grupama najčešće nailazimo na nedoumice poput – je li tretman bolan, hoće li zubi nakon njega postati preosjetljivi, kada možemo očekivati vraćanje na staro, mogu li se izbijeliti zubi koji imaju krunice ili ljuskice, a postavljaju se i pitanja o cijenama tretmana u hrvatskim ordinacijama i poliklinikama.

Donosimo odgovore – iz prve ruke!

Kako bismo nedoumicama stali na kraj i napokon odgovorili na najčešće postavljana pitanja, obratili smo se dr. med. dent. Tamara Žaja Miličić iz stomatološke poliklinike TIM DENT Miličić. Saznajte što nam je sve otkrila!

dr. med. dent. Tamara Žaja Miličić

Koliko traje postupak izbjeljivanja zubi i koje opcije postoje?

U poliklinici TIM DENT Miličić nudimo izbjeljivanje zubi laserom te izbjeljivanje kućnim udlagama. U odnosu na druge postupke, lasersko izbjeljivanje zubi je kraće te traje oko 30 minuta.

Traje li postupak isto za svaku osobu?

Kao i u mnogočemu, rezultati izbjeljivanja i trajanje istih je individualno. Trajanje postupka ovisi i o stupnju do kojeg želimo izbijeliti zube. Zubi se mogu izbijeliti za nekoliko nijansi, a točan broj nijansi koji je moguće postići varira od osobe do osobe.

Prije samog tretmana nužan je pregled stomatologa koji će dobiti uvid u trenutno oralno stanje i utvrditi postoje li zapreke za izbjeljivanje. Izbjeljivanje ne preporučujem pacijentima s tankom ili oštećenom caklinom. Bitno je napomenuti i to da se zubni ispuni, krunice i ljuskice ne mogu izbijeliti.

Koliko često je tretman potrebno ponavljati, koliko traju rezultati?

Rezultat jednog tretmana postojan je do jedne godine, a na dugoročnost rezultata utječu i čimbenici poput genetike, oralne higijene ili načina života.

Rezultati izbjeljivanja zubi, iz arhive TIM DENT Miličić

Koja je cijena tretmana?

Cijena tretmana laserskim izbjeljivanjem 3.000 kuna, dok izbjeljivanje kućnim udlagama stoji 2.500 kuna.

Je li tretman bolan ili neugodan, izaziva li preosjetljivost ili nelagodu?

Najčešća nuspojava je zubna preosjetljivost, no ona je kratkotrajna i ubrzo nestaje. Nakon tretmana zubi se premazuju pastom na bazi fluora – kako bi se zaštitili od vanjskih utjecaja.

U prvim danima nakon tretmana preporučuje se izbjegavanje hrane i napitaka koji mogu obojiti zube (poput crnog vina ili kave), kako bi se boja stabilizirala.

No, i zubna preosjetljivost je individualna. Kod nekih osoba se javi, no kod nekih u potpunosti izostane.

Utječe li izbjeljivanje dugoročno na kvalitetu zubi?

Ne utječe. Profesionalno izbjeljivanje zubi u potpunosti je neinvazivna, sigurna i bezbolna metoda. Ovaj postupak ne oštećuje zubnu caklinu, a nakon tretmana prirodna boja i sjaj zuba dolaze do punog izražaja. Uz pridržavanje uputa i savjeta vezanih uz tretman i pravilnu oralnu higijenu, otpornost zubi se neće umanjiti.

Pročitajte još i ...