Izgorjeli ste na suncu? To ne znači da se morate i oljuštiti!

Ovoga ljeta doista ste si dali oduška na ljetovanju. Po čitave ste dane uživali na plaži i u svim morskim radostima. Oboružali ste se kremama s visokim SPF-om, a na plaži ste cijelo vrijeme bili pod suncobranom. Ipak, niste uspjeli izbjeći crvenilo, neugodno zatezanje, pa i bol na određenim mjestima gdje je vaša koža, bez obzira na oprez, pretrpjela oštećenja, odnosno, tamo gdje ste izgorjeli. Ono što sada očekujete jest mrska nuspojava – ljuštenje kože.

Zaštitna funkcija kože

Površinski sloj kože, nakon što pretrpi oštećenje, počinje se ljuštiti, a riječ je o pokušaju tijela da se riješi oštećenih stanica i zaštiti nas od preuranjenog starenja i karcinoma kože.

 

Bez obzira na to što je riječ o prirodnom mehanizmu, ljuštenje kože može donijeti i svrbež i zatezanje, a svakako je vrlo neestetska pojava. Iako ga ne možemo svaki put izbjeći, postoje načini kako možemo smanjiti vjerojatnost ljuštenja kože, a odnose se na pravilnu njegu prije i netom nakon izlaganja suncu.

Samo prevencija nije dovoljna

Već i djeca znaju da je prevencija ključnu u procesu zaštite kože. Nanošenje proizvoda s visokim zaštitnim faktorom na cijelo tijelo spriječit će oštećenja, hidratizirati kožu i smanjiti vjerojatnost od preranog nastanka bora i sitnih linija na licu i tijelu.

Ako vam se ipak dogodilo da ste na suncu proveli dulje vrijeme, a da prije toga nista ponovno nanijeli svoj omiljeni SPF pa ste ipak izgorjeli, donosimo nekoliko provjerenih savjeta kojima ćete smanjiti intenzitet ljuštenja te neugodno crvenilo, svrbež i zatezanje.

Ohladite oštećena mjesta

Primijetite li da vam se koža počinje ljuštiti, prva stvar koju trebate napraviti je ohladiti mjesto opekotine hladnom vodom. Hladan tuš ili kupka pomoći će ohladiti pregrijanu površinu kože i usporiti proces ljuštenja, no potrebno je biti oprezan sa sušenjem tijela.

Naime, preporučuje se kožu nakon tuširanja osušiti tapkanjem te izbjeći agresivno trljanje kože. Bit ćemo u iskušenju iskoristiti ručnik kao pomoć u bržem uklanjanju mrtvih stanica kože, no na koži oštećenoj suncem to ne preporučuje napraviti.

Zaustavite svrbež

Pod svaku biste se cijenu trebali suzdržavati od češkanja kože dok traje proces ljuštenja. Proces odbacivanja starog i formiranja novog sloja kože prirodno će izazvati osjećaj svrbeža, no češkanjem u vrijeme tog procesa možemo trajno oštetiti kožu i uzrokovati ožiljke.

Umjesto toga, pogođeno područje i svrbež pokušajte umiriti kockicama leda, koje možete umotati u meku tkaninu. Hlađenje lokaliziranih opekotina trebalo bi značajno umanjiti svrab i osjećaj zatezanja.

Nikad dovoljno hidratacije

Čim izađete iz tuša ili kupke i nježno osušite kožu, nanesite kremu ili losion sa snažnim hidratizirajućim svojstvima. Koža koja je zadobila oštećenja od sunca najčešće će biti dehidrirana i upaljena, a nanošenje hranjivog proizvoda koji vraća vlagu najbolje je što možete učiniti za kožu u tom trenu.

Sastojci koje bi takav losion trebao imati su oni koji hlade kožu, smiruju upale i usporavaju ljuštenje, vraćajući koži izgubljenu vlagu. Potražite proizvode namijenjene upravo njezi nakon sunčanja, a najčešće su to proizvodi koji sadrže Aloe veru.

Ne gulite oljuštenu kožu

Svi smo se barem jednom našli u iskušenju da češemo ili gulimo kožu koja se nakon opekline od sunca sama počela ljuštiti. Dermatolozi tvrde kako bismo se tom porivu u svakom slučaju trebali oduprijeti, jer na taj način možemo uzrokovati infekciju na koži koja se još nije imala vremena potpuno obnoviti.

Redovitim tuširanjem i korištenjem nježnih gelova za tuširanje te tretiranje kože hidratantnim proizvodima ubrzat će proces zacjeljivanja, a koža će sama završiti proces ljuštenja, bez straha od infekcije i dodatnih iritacija.

Spriječite buduća oštećenja

Kako bi spriječili ožiljke i pomogli koži u bržem zacjeljivanju, preporučuje se u njegu uključiti vitamine C i E, a njihovo djelovanje pojačati i uzimanjem oralnih suplemenata.

S obzirom na to da je koža nakon zadobivenih oštećenja posebno osjetljiva, spriječite ponavljanje ozljede i pobrinite se da cijelo tijelo zaštitite visokim SPF-om. Zaštita je posebno važna na dijelovima tijela koji su zadobili znatna oštećenja i završili proces ljuštenja – na njima je koža mlada i neotporna, a samim time i mnogo podložnija ponovnim oštećenjima.

Pročitajte još i ...