Znate li koji je jedini registrirani botoks u Hrvatskoj za estetsku upotrebu?

„Online dating is like a botox – no one talks about it, but everybody does it“ – samo je jedna od rečenica koju će vam internet izbaciti kad uguglate riječ botox. I koja još vrijedi!

No, primjećujemo i da se žene – pa čak i muškarci – sve više opuštaju kad je riječ o otvorenom razgovoru o estetskim korekcijama. Posebno je zanimljiv ovaj zaokret: u vrijeme kad je botoks bio još poprilično kontroverzan zahvat, rijetko je tko o njemu želio govoriti, no posljedice na licu bile su očite – sjetite se samo „zamrznutih“ lica brojne celebrity ekipe. Nakon tretmana lice im je bilo ukočeno, a mimika neprirodna, no o botoksu je većina – šutjela kao zalivena.

Danas je pak situacija posve drugačija: ljudi opuštenije razgovaraju o korekcijama kojima su se podvrgnuli, one su postale dio beauty rutine brojnih muškaraca i žena, a učinak je pritom mnogo suptilniji – jer su liječnici sve kvalitetniji, pacijenti sve educiraniji, a i trendovi nalažu „natural look“.

Da rezultat tretmana botoksom ne treba biti umjetan, postaje nam jasno kad se susretnemo s radovima vrhunskih liječnika. Ako je pravilno apliciran, djelovat će određeni broj mjeseci, a nakon što njegovi učinci popuste i mišići se vrate u prvobitnu funkciju, lice će izgledati bolje nego prije tretmana, a ne lošije – suprotno čestoj zabludi.

Jedan od najprofinjenijih anti-ageing tretmana

No, ono što ne znaju svi jest da je Botox, zapravo „brand name“, naziv robne marke za neurotoksin proizveden iz bakterije Clostridium botulinum, a ne naziv samog neurotoksina Botulinum Toxin tipa A.

158275, Actress Halle Berry arrives at the Tiffany And Co. Celebrates Unveiling Of Renovated Beverly Hills Store at Tiffany & Co. Beverly Hills, California - Thursday October 13, 2016. © Joe Sutter, PacificCoastNews. Los Angeles Office (PCN): +1 310.822.0419 UK Office (Photoshot): +44 (0) 20 7421 6000 sales@pacificcoastnews.com, Image: 302817024, License: Rights-managed, Restrictions: JFY1, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Pacific coast news

Na hrvatskom je tržištu dostupan botulinum toxin farmaceutske tvrtke Allergan pod imenom Vistabel® od 50 jedinica, i registriran je za estetsku primjenu na licu. Od iste tvrtke registriran je i Botox koji sadrži 100 jedinica, a namijenjen je liječenju migrena, trajnog grčenja mišića i prekomjerne aktivnosti mokraćnog mjehura, prekomjernog znojenja…

Preporučena doza za uklanjanje vertikalnih bora između obrva i lepezastih bora oko očiju iznosi 44 jedinice, ali pristup je često individualan i ovisi o dubini bora, aktivnosti mišića i željama klijenata. Zbog elegantnog izvođenja i prirodnih rezultata, botoks je jedan od najprofinjenijih tretmana za pomlađivanje.

CHARLIE WILSON''S WAR, Julia Roberts, 2007., Image: 97835985, License: Rights-managed, Restrictions: For usage credit please use; ©Universal/Courtesy Everett Collection, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Everett

Osim uobičajenih doza botoksa, može se upotrebiti i tzv. baby botox. Baby botox tretmani sadrže manje doze aplicirane na uobičajena područja. Rezultati su vrlo slični kao kod normalnog doziranja, ali ipak omogućavaju veću pokretljivost lica – bore su smanjene, obrve podignute, koža izgleda pomlađeno, a mimika je očuvana. No, treba uzeti u obzir da rezultati manjih doza i kraće traju.

Kako djeluje Vistabel

Kako djeluje Vistabel? Bore koje nazivamo dinamičnima rezultat su pokreta mišića koje svakodnevno činimo, a Vistabel funkcionira tako da blokira signale od živaca prema mišićima. Dobar su primjer mišići obrva, koje pomičemo stotinama tisuća puta… Rezultat? Trajne bore na čelu, koje posebno nerviraju jer osobe ne čine samo vizualno starijima, nego i djeluju loše raspoloženo, umorno…

Kada se Vistabel aplicitra u mišiće, živčani su signali blokirani pa se mišići opuištaju, a bore posljedično izravnavaju.

„Tretman Vistabelom siguran je i jedan od najdjelotvornijih te najpopularnijih estetskih tretmana protiv bora na području čela. Bezbolan je, a njegova aplikacija traje samo nekoliko minuta. Kada se koristi ispravno, može čelu dati privlačan i iskren pogled, no ne valja pretjerati. Vistabel neće utjecati na osjetilne živce niti ćete se osjećati ukočeno“, stoji na stranici Poliklinike Bagatin, čiji je liječnik dr. Tomica Bagatin – specijalist maksilofacijalne kirurgije, plastične kirurgije glave i vrata – službeni trener i edukator tvrtke Allergan za aplikaciju Vistabela.

Koje se sve regije mogu tretirati Vistabelom? Smijati se svi volimo, ali bore smijalice manje su nam drage – a njih će ukloniti upravo ovaj tretman. Njime možemo ublažiti i vertikalne bore između obrva (takozvane mrštilice) te suptilno podignuti obrve i kapke.

Tretman je još 2002. odobrila američka organizacija Food and Drug Administration (FDA), koja kontrolira kvalitetu i sigurnost hrane i lijekova – a poznata je po vrlo strogim kriterijima.

Najava proizvoda koji je uzburkao estetsku scenu

A na hrvatsko tržište, najavila je tvrtka Merz Aesthetics, u prvoj polovici iduće godine dolazi i Bocouture, koji i liječnici i pacijenti iščekuju s velikim nestrpljenjem! Ovaj je inovativni proizvod namijenjen tretiranju gornjeg dijela lica, uključujući vodoravne bore na čelu, bore mršilice i bore oko očiju, a poseban je po tome što je čisti toxin, dakle, ne sadrži proteine koji znaju uzrokovati nuspojave.

“Ponosni smo na činjenicu da, iako Bocouture nije prvi toksin koji je ušao na europsko tržište, prvi je proizvod koji je postigao ovu važnu prekretnicu“, kažu u Merzu.

Pročitajte još i ...