Jedna od najpoznatijih stručnjakinja za filere u Europi održava podučavat će domaće liječnike

Za nekoliko tjedana u Dubrovniku se održava peto izdanje TAMC-a, najvećeg regionalnog kongresa estetske medicine u organizaciji dr. Nikole Milojevića.

Program bogatiji no ikada

Prekrasna kulisa po mnogima najljepšeg hrvatskog grada od 6. do 8. listopada u hotelu Palace ponovno će ugostiti najveće svjetske zvijezde iz područja estetske medicine i dermatologije.

U tri dana sudionici će imati prilike prisustvovati preko stotinu različitih predavanja, radionica uživo, izlaganja, panel rasprava i debata, a popis predavača i sudionika bogatiji je no ikada.

O detaljima programa već smo pisali – više pročitajte OVDJE.

Međunarodno priznata stručnjakinja

Posebnu pažnju svakako zaslužuje i jedna od liječnica čija se predavanja iščekuju s posebnim uzbuđenjem – dr. Tatjanu Pavičić. Ova je dermatologinja međunarodno priznata stručnjakinja za estetsku medicinu, a vlasnica je i privatne ordinacije za dermatologiju i estetsku medicinu u Münchenu.

U medicinsko-estetskim krugovima poznata je kao iskusni stručnjak i predavač na brojnim konferencijama, kongresima i radionicama diljem svijeta.

Njena je uloga na ovogodišnjem TAMC-u dvostruka – osim što će se naći u ulozi predavača te sudionika na radionicama i panel raspravama, obnaša i vrlo vrijednu organizacijsku ulogu – u svojstvu potpredsjednice znanstvenog odbora The Aesthetic Medicine Congressa.

Dr. Tatjana Pavičić svakako je jedno od zvučnijih imena na najiščekivanijem kongresu sezone, zbog čega nam je bila posebna čast saznati što poznata liječnica misli o modernom viđenju ljepote, estetskim trendovima u Europi i Hrvatskoj te novom smjeru anti-ageinga. Pročitajte što nam je otkrila!

Postoje li globalni standardi ljepote i trebamo li se njima voditi?

Vaše se predavanje zove „What is beauty across the world?“, a s obzirom na to da ste jedna od poznatijih dermatologinja na europskoj estetskoj sceni, zanima nas kako vi vidite ljepotu i borbu protiv starenja?

“Naravno, postoje globalni estetski standardi poput “zlatnog reza”, simetrije, proporcija itd., no za mene je ljepota nešto vrlo individualno. I ideali ljepote razlikuju se ovisno o kulturološkom poimanju, rasi, spolu i vremenu. Nadalje, diljem svijeta ljudi imaju različite genetske predispozicije, različite tipove kože, različite stilove života. Svi ti čimbenici doprinose ljepoti pojedinca. Naš posao kao estetskih dermatologa i liječnika je poboljšati ovu individualnu ljepotu, ojačati individualno samopouzdanje – jednostavno, izvući najbolje iz svakoga, ali ostati autentičan i jedinstven”.

“Najgora stvar koju možemo učiniti, nažalost to se činilo u prošlosti, a zadnjih nekoliko godina postalo je još gore – jest tretirati sve na isti način, prema određenim shemama bez obzira na individualne predispozicije, karakter, prave crte lica.

Moj način jest da želim biti jedinstvena osoba i liječnik te pomoći svojim jednako tako jedinstvenim pacijentima da stvore i zavole svoju jedinstvenu ljepotu. Ne postoji univerzalno rješenje za sve – stoga svakog pacijenta tretiram drugačije s različitim modalitetima i različitim indikacijama”.

Razlikuju li se trendovi u Hrvatskoj od onih u Europi?

„Conservation instead of repair“ ističete kao glavnu filozofiju – kakvi su trendovi u primjeni botoksa i filera u Njemačkoj, u usporedbi s Hrvatskom?

“Zapravo, Hrvatice radije poštuju “filozofiju očuvanja” i prije nego žene u Njemačkoj kreću s estetskim tretmanima. Ipak, postoji blaga tendencija da se pretjera s određenim tretmanima, npr. previše tretirani obrazi ili usne, čime se naruše osobne proporcije lica.

U Njemačkoj pak većina žena predugo čeka na početak tretmana i stoga su im potrebni agresivniji tretmani, odnosno više proizvoda, više tretmana”.

Kako će izgledati radionica injektiranja usana?

Na kongresu posjetitelji će imati prilike gledati injektiranje donje regije lica uživo – pri čemu se Vaša sekcija odnosi na injektiranje prirodnih usana. Kako će uzvanici učiti na licu mjesta?

“Želimo stvoriti situaciju što sličniju svakodnevnoj praksi. Dakle, počet ćemo s individualnim konzultacijama i procjenom pacijentovih usana u odnosu na cijelo lice i individualne želje pacijenta, zatim ćemo objasniti najvažnije anatomske strukture i razgovarati o sigurnim tehnikama injektiranja, te na kraju, ali ne manje važno, izvesti injektiranje uživo. Razumijevanje tih dijelova prije samog ubrizgavanja zapravo je važnije nego samo promatranje ubrizgavanja.

Lijepe prirodne usne mogu biti tanke, srednje ili velike i pune – sve ovisi o tome kako pristaju uz pojedino lice. Također treba uzeti u obzir proporcije i omjer između gornje i donje usne. Ako je gornja usna dvostruko veća od donje usne (takozvana pačja usna), mislim da svi znaju da nešto nije u redu…”.

Do ovogodišnjeg TAMC-a ostalo je svega nekoliko tjedana – detalje pogledajte OVDJE i vidimo se u Dubrovniku!

Pročitajte još i ...