Jeftini tretmani filerima

Iako je pomlađivanje dermalnim filerima postalo već mainstream, postoji nekoliko zamki na koje bi trebalo obratiti pozornost kako ne bi došlo do ozbiljnih komplikacija i problema s kožom. Izdvojili smo nekoliko stvari koje biste trebali znati o hijaluronskim filerima kako biste se zaštitili i postigli najbolje rezultate.

Kako biti siguran da će rezultati biti vrijedni novca?

Molekule hijaluronske kiseline prirodno se nalaze u ljudskom tijelu. Njihova glavna zadaća je pomoći koži zadržati vlagu, elastičnost i čvrstinu. Kako godine prolaze, količina hijaluronske kiseline u koži se smanjuje pa ona gubi na volumenu, postaje suha i pojavljuju se prve bore. Srećom, razvojem estetske medicine, stručnjaci su pronašli način kako nadoknaditi gubitak hijaluronske kiseline  i vratiti mladenački izgled i svježinu kože.

Hijaluronski dermalni fileri za kratko vrijeme, odnosno odmah nakon injektiranja koje traje desetak minuta, daju prve rezultate koji se pojačavaju u narednih nekoliko tjedana. Učinci mogu trajati i do 2 godine, zavisno od područja u koje se apliciraju.

Dobar filer je nevidljiv. Kada je tretman stručno obavljen, područje u koje je filer apliciran izgleda prirodno. Poboljšava se cjelokupan izgled lica koje blista, ima skladne konture i izgleda mlađe.

Miranda Kerr in new promotional pictures of Swarovski Spring Summer 2015 Allure collection., Image: 232571014, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Međutim, kako ćete biti sigurni da ćete za novac koji ste izdvojili za ovu estetsku intervenciju dobiti kvalitetan materijal koji će vas zaista i pomladiti? Porastom popularnosti tretmana dermalnim filerima, povećava se i broj klinika, salona i ordinacija koje nude dermalne filere po izrazitom niskim cijenama. Iz tog razloga želimo s vama podijeliti savjete i upozoriti vas na što trebate obratiti pozornost prije nego se odlučite prepustiti svoje zdravlje i izgled u nečije ruke. Dobro razmislite, nije svejedno koji se preparat koristi prilikom tretmana, kao niti tko ga aplicira i koju tehniku pri tome koristi.

U nastavku donosimo sve čimbenike na koje možete utjecati kako bi rezultat tretmana filerom dao najbolje rezultate. Samo ćemo napomenuti da na neke stvari ne možete utjecati – primjerice, na to kako će vaš organizam reagirati na hijaluronsku kiselinu i koliko će je brzo apsorbirati.

Tko je kvalificiran za obavljanje tretmana hijaluronskim filerima?

Ukoliko osoba koja obavlja tretman filerima nije kvalificirana za to, niti najkvalitetniji filer ne može popraviti greške koje se mogu dogoditi. Filere mogu aplicirati isključivo liječnici koji su dodatno prošli edukaciju za primjenu hijaluronskih filera. Radi se o medicinskim procedurama za koje je potrebno savladati tehniku i imati neophodno znanje o anatomiji lica i promjenama koje se događaju s godinama.

Kratki seminari, predavanja i radionice koji traju dan ili dva jednostavno nisu dovoljni da netko postane stručan i kvalificiran za rad s filerima. Zato se, prije nego što se odlučite za tretman hijaluronskim filerima, dobro raspitajte tko je osoba koja će izvoditi postupak. Liječnik svakako treba imati dozvolu Ministarstva zdravstva ili Hrvatske liječničke komore, a o njegovoj stručnosti može svjedočiti i broj uspješno obavljenih tretmana te iskustva klijentica.

Ne bojte se pitati liječnika o edukacijama i certifikatima koje posjeduje. Na primjer, važna kompetencija je i status međunarodnog trenera tako dva najveća svjetska proizvođača dermalnih filera imaju svoje službene trenere i edukatore za Hrvatsku i cijelu okolnu regiju. Za Allergan je to doktor Tomica Bagatin, a za Merz doktor Josip Lovrić, obojica kirurzi Poliklinike Bagatin. Također, možete tražiti da vam pokaže fotografije svojih klijenata prije i poslije tretmana.

Postoji mnogo prilika za pogrešku i razne komplikacije koje mogu nastati ako tretman izvodi nestručna osoba – od asimetričnosti lica, pa do ozbiljnih zdravstvenih problema od kojih se neki kasnije ne mogu popraviti. Važno je da stručnjak koji aplicira filer posjeduje i tretman s protudjelovanjem, koji će razgraditi filer ukoliko dođe do krivog apliciranja.

Uz to, imajte na umu i prostor – fileri se injektiraju u liječničkim ordinacijama u kontroliranom i sterilnom okruženju. Svi klijenti bi trebali biti tretirani s poštovanjem, potpuno informirani od strane stručnjaka koji će im se potpuno posvetiti prije, tijekom i nakon tretmana.

South African Victoria«s Secret's Angel Candice Swanepoel and Lily Aldridge in the photoshoot for VS July 2014 catalogues., Image: 199675949, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Kakvi sve hijaluronski fileri postoje?

U Hrvatskoj postoje dermalni fileri koji su odobreni od Agencije za lijekove i medicinske proizvode i oni koji to nisu, a postoje na tzv. „crnom tržištu“. Zašto je važno razlikovati jedne do drugih? Hijaluron čije podrijetlo nije poznato ili koji dolazi iz zemlje koja nema zakonske regulative koje bi zajamčile sigurnost za klijenta, te koji nije klinički ispitan, sigurno nije pouzdan za zdravlje.

Velike kompanije poput Merza ili Allergana iza sebe imaju desetljeća istraživanja i kliničkih studija u koja su uložena ogromna sredstava, a sve kako bi potvrdili pouzdanost i sigurnost svojih proizvoda – Belotero i Juvederm dermalnih filera. Žele biti sigurni da su proizvodi koje plasiraju na tržište 100% sigurni za njihove klijente.

Cijena filera i drugi faktori prilikom donošenja odluke

Prije svega, raspitajte se o osobi i poliklinici kod koje idete na tretman filerima: aplicira li filer liječnik i ima li za to sve potrebne kvalifikacije. U obzir uzimajte isključivo provjerene medicinske ustanove ili poliklinike, kako biste bili sigurni da će tretman biti obavljen u adekvatnim uvjetima. Raspitajte se o preparatu koji liječnik koristi i je li taj preparat registriran.

Dermalni fileri dolaze u ampulama koje, ako je filer originalan, imaju markicu sa serijskim brojem. Jednu markicu ostavlja liječnik kod sebe, a drugu daje klijentu u vidu „putovnice“ za filere. Liječnika uvijek možete tražiti da otvori kutiju pred vama i pokaže vam originalno pakiranje proizvoda na kojem je vidljiv naziv filera i rok trajnosti.

Imajte na umu i cijenu – fileri nisu jeftini! Ako se cijena čini prepovoljnom, zapitajte se je li taj filer potpuno ispravan i vrijedan rizika koje nosi sa sobom.

Jedan mililitar filera u prosjeku košta oko 2500 – 3500 kuna. Nabavna cijena kvalitetnih filera nije niska.

Ako vam nude tretman po cijeni od 1000 ili 1500 kuna, što je ponekad čak i manje od nabavne cijene filera, znači da netko posluje u minusu, a, vjerujte, to nitko ne radi. Svaki dobar liječnik uz kvalitetan proizvod mora uložiti i vrijeme i novac u kvalitetnu edukaciju, tako da cijena filera zasigurno ne može biti niska.

Pročitajte još i ...