Jelena Veljača: Nervira me što žene kriju estetske zahvate

Glumici, producentici i aktivistici Jeleni Veljači u fokusu interesa već su dulje – ženska prava. Svi koji prate njezin rad znaju koliko se duboko posvetila toj problematici, no nama je drago da je pronašla vremena i za malu ćakulu o beauty navikama. Nije nas začudilo što – uz sve dnevne obveze i četverogodišnju kćerkicu Lenu – nema puno vremena za njegujuće tretmane, a njezina nas je otvorenost oduševila. Što vidi kad se pogleda u ogledalo, što kod žena smatra privlačnim, bez čega se osjeća golo? Sve nam je rekla – bez zadrške.

Je li lijepim ljudima lakše u životu? Toj tezi govore u prilog i neka znanstvena istraživanja…

Ukoliko želimo ozbiljan, studiozan odgovor, moramo posegnuti za nekim sociološkim studijama, koje su meni nepoznate, pa moram nagađati. Estetska komponentna svega što nas okružuje nije ni nevažna niti može biti u potpunosti zanemariva kao sredstvo komunikacije. Svi volimo vidjeti lijep zalazak sunca, lijepu ženu, lijepo dijete, lijepog konja, psa, cvijet.

Zato uređujemo i domove, i vrtove, i sebe. Naravno, ono što je posebno zanimljivo u svijetu su različitosti, i vizualne, ali i po pitanju ukusa: meni se možda više sviđaju tamni muškarci, mojoj najboljoj prijateljici oni plavih očiju. Ja volim tamnu kožu, ljepotu Afrike, netko drugi crvenokose ljude. U tom smislu teško je i “pogoditi” tko je univerzalno lijep, pa samim time i odgovoriti na vaše pitanje. Svakako, mislim da je čistim ljudima koji svojom urednošću i mirisom poručuju da im je stalo i do sebe i do drugih možda lakše u životu od onih koji su tu socijalnu konvenciju odbacili.

Koga vidite kad se pogledate u ogledalo?

Sebe, koju dobro poznajem. Lice žene koja još nije posegnula za estetskim zahvatima, ali ozbiljno razmišlja o njima (smijeh).

Postoji li neki dio tijela koji vam se više sviđao prije pet godina – ili ste danas najzadovoljniji sobom, što se često događa ženama u kasnim tridesetima?

Tada sam bila premlada da na taj način mislim o tijelu. Nažalost. No, počela sam ozbiljnije vježbati u zadnjih godinu dana i, srećom, tijelo mi je brzo vratilo uloženi trud. Guzica se podigla, noge i ruke očvrsnule. Još mi je kritična zona trbuh, ali to ću riješiti nakon što rodim još  koje dijete (smijeh).

Što najviše volite na sebi?

To što mi je tijelo vitalno. Ne znam čemu to zahvaliti, ali doista još posjedujem mladenačku energiju, i to se vidi.

Biste li što mijenjali?

Pa, voljela bih da sam počela vježbati ranije. Kako sam genetski vitka, i kile me nikad nisu brinule, tako sam si dopustila mlohavost, koja mi je sada, kada gledam stare fotke, iritantna.

Mnogo se verbalnih bitaka odigralo na temu „prirodno starenje vs. estetske korekcije“. Žene koje komentiraju tekstove na našem portalu često pišu da „ne treba ništa dirati jer je prirodno najljepše“… Što vi o tome mislite? Je li prirodno uvijek najljepše, ili je takav stav ponekad ipak i malo licemjeran?

Vraćamo se na prvo pitanje, osobnih preferenci. Mislim da je tako svejedno, da nitko nije bolja osoba jer se ne operira, a često u tom dijalogu postoji taj sadržaj. Ja osobno nisam još ništa napravila, ali mislim da hoću, kad procijenim da je vrijeme za to. Nervira me što žene kriju zahvate, kao da je važno da glumimo pred drugima da nam je svemir podario vječnu mladost. Pozivamo se na Meryl Streep i Cate Blanchett, koje divno stare. Ali sigurna sam da su i one nešto napravile – tu i tamo, s mjerom. Posve nebitno. Kad se žena osjeća dobro u svojoj koži, to je najprivlačnija stvar na svijetu.

Najbolji ljetni beauty tretman?

To nemam. Jedva se sjetim staviti kremu prije spavanja. Da nisam otkrila Dermalogica liniju za njegu kože, mislim da bi mi koža bila u puno gorem stanju nego što je. Oni su me doslovno spasili.

Što – kad je njegujuća rutina u pitanju – uvijek zaboravite, a što nikad?

Uvijek zaboravim sve. Nekad sam mislila da je zaspati sa šminkom najgori od svih grijeha. Od kad imam dijete, jedino što baš nikad ne zaboravljam je pranje zuba.

Jedino suvišno u vašem kozmetičkom ormariću je…?

Maske za lice. Stavim ih dvaput godišnje, nemam živaca za čekanje s tim na licu. Zato mi u DermaCare centru uvijek kad me privedu na tretman lupe jaku njegu. I još to dobro umasiraju.

Najbolji puder ikad?

Jane Iredale mineralni tekući puder. Ništa bolje ne postoji na tržištu. Zove se Jane Iredale Liquid Mineral Foundadtion, moje su boje Bisque preko zime, i Warm Silk preko ljeta. Uostalom, ima li ljepšeg naziva od Warm Silk?

Pokleknete li ponekad pred reklamama proizvoda koji vam zapravo ne trebaju?

Ne.

Omiljeni parfem?

Ne nosim parfeme. Ne podnosim jake mirise. Čak i parfemi drugih ljudi, ako sam im predugo izložena, izazivaju mi migrene.

Osjećate se golo bez…

Sunčanih naočala i tekućeg pudera.

Kozmetički proizvodi koji su vas oduševili…

Jane Iredale LipDrink, to je balzam za usne koji potiče prirodni pigment usnica. Nešto senzacionalno, jer vam usnice izgledaju prirodno naglašene, ali ne i našminkane.

Funkcionira li doista Philips Lumea?

Daaaaa! Cijelo sam ljeto bez dlačica na svim najkritičnijim dijelovima, i ne mogu vam opisati koji je to osjećaj slobode!

Estetski zahvat koji vam ponekad padne na pamet je…?

Botox za bore na čelu.

Kojem biste se hrvatskom liječniku dali u ruke?

Već jesam, Nikoli Milojeviću iz Poliklinike Milojević. Radili smo tretman plazmom. Sjajan tretman. To mi je dalo malo više vremena za promišljanje o botoxu (smijeh).

 

Pročitajte još i ...