Mali ženski razgovori: Jelena Veljača i Jana Škrgulja

Horoskop kaže da Strijelcu i Biku treba mnogo vremena da se upoznaju, ali to ujedno znači da mogu puno naučiti jedan od drugog. Strijelac obožava promjene i nove situacije, a Bik inzistira na tradiciji i stabilnosti pa će se u početku teže razumjeti, ali onda mogu postati veliki prijatelji. Točno se to – nebitno vjerujemo li zodijaku ili ne –  dogodilo producentici i glumici Jeleni Veljači i Jani Škrgulji, glumici i asistentici na Odsjeku za arheologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

A zvijezde koje su njih dvije povezale su – njihove kćerkice. Jana je u Rovinju bila suorganizatorica jednog filmskog festivala na koji je kao gošću pozvala Jelenu, a prve su kliknule – Lena i Lara. Djevojčice su i danas “bff”, a svi skupa povezani su poput obitelji. Čak su nam i odgovore na pitanja Jana i Jelena pisale za istim radnim stolom, otkrivši da horoskop ne laže kad je u pitanju – kozmetika.

Što vam imponira jednoj kod druge?

JELENA: Mislim da smo vrlo slične, osim što je Jana puno bolja i velikodušnija i mirnija od mene. Ja sam nervozna, često preopterećena poslom i prilično uplašena za Lenu, a Jana je kulerica čiji je životni moto: sve će biti sjajno, sve će biti dobro. Jako mi paše takav pristup. Smiruje me, i vjerujem joj.
JANA: Svestranost, brzina i širina uma. Spremnost za najluđe stvari kad su u pitanju ljudi koje voli. To nam je zajednička osobina. Ljubav bez kompromisa i život na rubu, a opet težnja za balansom i sigurnim gnijezdom.

Društveni život vam je buran – a kakav vam je “kozmetički”?

JELENA: Meni vrlo miran, monogaman. Kad pronađem proizvod koji mi odgovara, ostajem mu zauvijek vjerna. Dok me ne izda. Slično kao i u ljubavi (smijeh).
JANA: Isto takav. Nestalna sam i nevjerna kozmetici i kozmetičkim preparatima. Vjerna sam samo kad je u pitanju kosa.

Jeste li tip koji se našminka u pet minuta ili si priuštite rituale?

JELENA: U pet minuta, nekad i manje, kunem vam se! Pitajte Janu.   
JANA: Našminkam se u autu, u tri minute, tako i lakiram nokte, maskaru nanosim u hodu… Vječito nekamo žurim. Ponekad, ali samo ponekad, priuštim si vrijeme za to da me netko drugi našminka. Bude mi super za fotke, ali najčešće osjećam da nosim masku na licu.

Omiljeni kozmetički brendovi?

JELENA: Dermalogica, Dermalogica, pa dugo dugo nitko. Od kad sam njih otkrila, ne koristim ništa drugo. Što se dekorativne kozmetike tiče – kunem se u mineralni puder jane iredale.

JANA: Kažu mi da moja kupaonica nalikuje na reklamu za Chanel, no ja ipak malo više volim Dior. A zapravo koristim i jedno i drugo, ali za različitu namjenu. Tu su još MAC, Guerlain, Lancôme i Armani. A volim i Melem. Obožavam kvalitetnu kozmetiku u lijepim pakiranjima. Kad smo bile male, sestra i ja obožavale smo tetinu YSL kozmetiku – zbog ambalaže, naravno.

Omiljeni preparati?

JELENA: Osim jane iredale pudera, koji i hidratizira kožu, volim Dermalogica kremu za lice koju od milja zovem “intenzivka” – jer je najbolja na svijetu za suhu kožu, i uz nju mi ne treba maska. Nakon nje nanosim Dermalogica Cacoon posebnu njegu, koja miriše na lavandu pa prije sna djeluje umirujuće i na živce, a ne samo na kožu.

JANA: Chanel solution 10 i Biotherm za lice, omiljenu maskaru još tražim (nekad je bila Helena Rubinstein), ruž Rouge D’Armani, sjajila Dior Addict Ultra-Gloss i Chanel Rouge Coco Gloss, puderi Guerlain Lingerie de peau, MAC i Armani Luminous Silk.

Jeste li pri kupnji “vjerne žene” ili “švrljate”? Jeste li ziherašice ili volite isprobavati?

JELENA: Ja sam definitivno ziherašica. Mislim da nikad u životu nisam kupila ništa u duty free shopu. U DermaCareu su mi sada otkrili C vitamin za lice, koji je toliko stabilan da se može koristiti i preko ljeta, a odličan je za zrelu kožu, te Prisma kremu sa zaštitnim faktorom, što mi je zbog specifične bjeline tena jako važno.
JANA: Niti sam vjerna, niti ziherašica! Slaba sam na dobar dizajn i dobru priču.

Koji vas je tretman oduševio i zašto?

JELENA: Ovisna sam o masažama lica u DermaCareu. Njeguju me istim preparatima koje imam kod kuće, no ključna je profesionalna masaža, koja podiže tonus lica. Ipak mi je 38 godina (smijeh). Pokušavam ići jednom tjedno.
JANA: Za tijelo Arosha body wrap. Za lice još ništa. Od svega mi je najvažnija kvalitetna masaža. Ona je lijek za dušu i tijelo.

Jeste li što iskopirale jedna od druge? Posuđujete li kad kozmetiku – i što najradije “ukradete”?

JELENA: Tekućinu za leće, hahaha. Uvijek jednoj fali! Što se kozmetike tiče – mislim da ona više krade od mene nego ja od nje.
JANA: Posuđujemo u slučaju nužde, imamo sličan ten pa možemo kombinirati. Slučajno smo shvatile da koristimo i istu marku i istu nijansu rumenila. Razlikuje nas samo činjenica da Jelena ne voli sjajila, a ja ih volim.

Čiji vas izgled oduševljava?

JELENA: Što se kože lica tiče, Andie MacDowell. Fascinantna je. I Cate Blanchett. Tako prirodne, tako prelijepe, mladolike, ali elegantne.
JANA: Cate Blanchett i Kate Winslet.

Cate Blanchett

Što mislite o filerima i botoksu?

JELENA: Nemam iskustva, ali svakako mi je genijalno što postoje i jače stvari za pomoć ženama da izgledaju bolje. Ja se toga malo bojim, zbog loših iskustava nekih poznatih dama koje su pretjerale. Ali, s godinama će možda frustracija izgledom prevladati strah, hahaha!
JANA: Uvijek sam za to da svatko slobodno odlučuje o sebi.

Woman receiving botox injection at spa, Image: 280779326, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Jesu li u vašim krugovima estetski zahvati tabu tema?

JELENA: Ne. I ne vidim zašto bi bili. Smatram to licemjernim i nefeminističkim. Svaka žena ima pravo napraviti što god želi sa svojim tijelom.
JANA: Ne, otvoreno se govori o tome.

Kako se starenje tretira u glumačkom svijetu?

JELENA: Mislim da se u Hrvatskoj na starenje gleda drugačije nego u Hollywoodu – dapače, karakternost je poželjna. Ali, možda pomaže i to što su, objektivno, hrvatske glumice najljepše na svijetu.
JANA: Starenje je uvijek naklonjenije muškarcima. No, meni nijedan muškarac nije lijep kao lijepa žena. Općenito je u svijetu naglašen neki lažan stav prema “lijepom starenju”, a zapravo se očekuje da javne osobe uopće ne stare, da nitko nikad nije umoran i da su svi stalno dostupni.

Tko je u glumačkom svijetu previše “napucan”, a tko izgleda odlično?

JELENA: Osim već spomenute Cate i Andie, spomenula bih i našu Barbaru Nolu koja je očito otkrila neku formulu za nestarenje.
JANA: Mislim da nema osobe na holivudskoj A-listi koja na sebi nije bar nešto malo radila, no primjećujemo uglavnom one koji su pretjerali. Lara Flynn Boyle, Daryl Hannah i Meg Ryan sigurno jesu, no najtragičnija mi je preobrazba Melanie Griffith. Od toga mi je žalosnija samo činjenica da vrlo mlade žene zadiru u ljepotu koja ne poznaje ni najmanje znakove starenja. Odlično mi izgledaju Kate Winslet, Julia Roberts i Meryl Streep.

Je li Nicole Kidman pretjerala sa zahvatima i utječe li joj to na karijeru?

JELENA: Nicole Kidman je takav glumački kalibar da mi je neukusno razgovarati o njezinim plastičnim operacijama. Što se mene tiče, ona je jedna od najvećih umjetnica naše generacije, a pritom ima nevjerojatan stil. I žena je koja je preživjela bolan i šugav razvod od luđaka vrlo javno. I pritom ostala dostojanstvena i pribrana. Doista mislim da je trebamo samo štovati, a ne spuštati se na razinu trača oko par injekcija botoksa.
JANA: Nicole je pretjerala, ali s obzirom na sve što je učinila u jednoj od najboljih karijera u svijetu filma uopće, utjecaj je minoran, ako uopće i postoji.

Jeste li kad proučavale ponudu naših estetskih liječnika? Kome biste se dale u ruke?

JELENA: Nisam. Još (smijeh). Ali otvorena sam za savjete!
JANA: Nisam nikad, samo sam slušala iskustva kolegica, poznanica i prijateljica.

Jeste li razmišljale o nekoj operaciji/tretmanu/korekciji?

JELENA: Na početku karijere predlagali su mi da operiram nos, ali postala sam televizijski poznata glumica s 23 pa mi se činilo da to više nema smisla. Svi su već znali svaku moju kvrgu (smijeh). Za drugim korekcijama nisam imala potrebu. Uvijek sam bila prirodno mršava, a grudi mi i nakon 15 mjeseci dojenja dosta dobro izgledaju.
JANA: Razmišljala jesam, ali sam sve vezala uz neku bližu budućnost, ne i uz sadašnjost.

Pročitajte još i ...