Jesu li kapilare na nogama estetski problem ili pokazatelj problema s venama?

Kapilare su najsitnije krvne žilice u tijelu, a smještene su na granici arterijskog i venskog sustava. Glavna im je zadaća prijenos tvari između tkiva i krvi. S godinama, baš poput mnogih drugih sustava u tijelu, i naš je krvožilni sustav zahvaćen promjenama.

Venske kapilare danas pogađaju i žene i muškarce, iako je ova pojava kod žena znatno češća – pojavljuju se gotovo kod svake druge žene, i to uglavnom neovisno o dobi. U suvremenoj medicini ih, s obzirom na njihovu učestalost, sve češće kvalificiraju kao stanje.

Ključni faktori rizika za nastanak kapilara leže u genetskim preduvjetima, ali njihova pojava uvelike ovisi i o načinu života – pretilost, fizička aktivnost, odnosno njezin izostanak, sjedilački način života, ali i godine života mogu ubrzati njihov nastanak.

Moćna genetika

Upravo zbog snažnog utjecaja genetike na pojavu kapilara, one su česte i kod mladih osoba, usprkos njihovoj redovitoj fizičkoj aktivnosti, zdravoj prehrani i dobroj tjelesnoj formi.

Praćenjem obiteljske povijesti bolesti, nerijetko se u takvim slučajevima utvrdi da je ova bolest postojala i kod majke ili bake, budući da su kapilare nasljedne, kao i sve druge venske bolesti.

Ostali uzroci pojave kapilara

Ono što se često povezuje s venama, a to je sjedenje prekriženih nogu, u slučaju kapilara nema utjecaja, smatraju stručnjaci koji će kao jednog od ključnih vanjskih uzroka navesti poslove koji podrazumijevaju višestatno stajanje. Stoga ne čudi podatak da ova bolest pogađa trgovce, frizere, ali i liječnike, naročito kirurge te medicinske sestre.

Estetika ili zdravlje?

Iako ih mnogi pacijenti prvenstveno doživljavaju kao estetski problem, kapilare mogu biti i znak početka ozbiljne venske bolesti. U tom se slučaju, uz samu pojavu kapilara, često se javalja i bol, ali i oticanje. Ono što stručnjaci naglašavaju jest da proširene kapilare i vene i funkcionalno imaju promijenjenu strukturu, što bitno utječe na cirkulaciju te povećava mogućnost nastanka krvnih ugrušaka – dakle, potencijalno dovodi do ozbiljnijih bolesti, poput duboke venske tromboze. Stoga, ako uočite takve simptome, uputno je napraviti temeljit pregled kako bi se utvdilo stvarno stanje.

Jedna od ključnih pretraga kod pojave kapilara Color Doppler arterijske i venske cirkulacije te dermatovenerološki pregled – a po potrebi i pregled kod vaskularnog kirurga. Kad je u pitanju terapija, pogotovo ona koja prevenira prelazak blažeg oblika venske bolesti u onaj ozbiljniji, preporučuje se uvođenje svakodnevnog korištenja elastično kompresivnih čarapa.

Specijalisti dermatovenerologije te vaskularni kirurzi primjenjuju čitav niz metoda za uklanjanje proširenih vena i kapilara, ali i prevenciju progresije venske bolesti – pa je tako ovaj problem moguće tretirati laserskom tehnologijom, sklerozacijom te kirurškim metodama.

Pročitajte još i ...