Jesu li nove generacije potpuno promijenile tržište parfema?

Iako su moderni parfemi nešto noviji izum, mirisi su u ljudskim životima prisutni više od 5000 godina. No, današnje je tržište parfema znatno drugačije – ne samo s tržištem kroz povijest, nego i s tržištem na koje smo navikli sve do prije 20-ak godina.

Individualnost iznad svega

Generacija koju u žargonu nazivamo „milenijalcima“, ime je dobila po najvećem događaju koji je obilježio njihovo djetinjstvo – prijelazu u novo tisućljeće. Riječ je o ljudima koji danas imaju između 27 i 40 godina – mladi i radno aktivni, vole online kupovinu, radije će potrošiti novac na putovanje nego na skupi nakit, modu shvaćaju mnogo ležernije nego generacija njihovih roditelja, a što vole kad su u pitanju parfemi?

Baš kao kod kupnje garderobe, ova skupina ljudi i kod kupnje parfema uživa u individualnosti. Za razliku od prijašnjih generacija, parfeme ne dijele na „one za posebne prigode“ i one „svakodnevne“, već vole eksperimentirati s mirisima – od skupljih do jeftinijih, a u pravilu nose ono što im se sviđa, a ne ono što „prilika nalaže“.

Klasične podjele su nestale

Jedan od najvećih trendova koje kreatori parfema primjećuju je – porast popularnosti unisex mirisa. Iznimno slatkasti, ženstveni parfemi više nisu najprodavaniji među ženskim kupcima, a niti muškarci više ne biraju samo „grublje“,  muževne mirise. Stroge granice između muških i ženskih parfema pomalo nestaju, a gotovo svaki proizvođač (od velikih parfemskih kuća do malih niche parfumera) ima bar nekoliko unisex parfema namijenjenih upravo osobama koje cijene individualnost i ne zamaraju se pretjerano nametnutim društvenim pravilima.

Kad su u pitanju mirisne note, generacija „milenijalaca“ preferira svježe, citrusne i drvenaste tonove mnogo više od cvjetnih i voćnih koji su vladali prijašnjim generacijama.

Jo Malone vetiver and golden vanilla cologne intense je vrlo senzualan miris, prepoznatljiv po unikatnim notama i neočekivanim zemljanim aromama. Bourbon vanilija pobrinut će se za toplinu i slatkoću parfema, a začinske note čine ga svježim, uzbudljivim i zabavnim.

Druga grupa mirisnih nota koja oduševljava ovu generaciju su fougère mirisi – oni iz olfaktorne obitelji „paprati“, a u njoj spadaju drvenaste, biljne i arome dima – koje su nekada bile rezervirane gotovo isključivo za muške parfeme.

Osim što se ne zamaraju podjelama na muške i ženske parfeme, kao niti na „svečane/svakodnevne“, nove su generacije poznate i po čestom mijenjanju mirisa. Prijašnje su generacije bile poznate po odabiru parfema kojem su potom bili vjerni nekoliko desetljeća, no novije generacije, a pogotovo generacija Z, iznad svega cijeni slobodu, eksperimentiranje i neopterećenost tuđim mišljenjem.

Shanina Shaik has posted a photo on Instagram with the following remarks: New campaign shoot for @nakedcashmere coming soon ... and to spend the day with my gorgeous girl @meganmayw made it even better Instagram, 2019-06-20 10:49:00. Photo supplied by insight media. Service fee applies. NICHT ZUR VERÖFFENTLICHUNG IN BÜCHERN UND BILDBÄNDEN! EDITORIAL USE ONLY! / MAY NOT BE PUBLISHED IN BOOKS AND ILLUSTRATED BOOKS! Please note: Fees charged by the agency are for the agency’s services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. The agency does not claim any ownership including but not limited to Copyright or License in the attached material. By publishing this material you expressly agree to indemnify and to hold the agency and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against the agency arising out of or connected in any way with publication of the material., Image: 449925602, License: Rights-managed, Restrictions: NICHT ZUR VERÖFFENTLICHUNG IN BÜCHERN UND BILDBÄNDEN! Please note additional conditions in the caption, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Insight Media

Unikatne arome s pričom

Jedan od prioriteta pri odabiru mirisa novim generacijama je svakako individualnost – ne žele mirisati poput drugih. Jedno je Forbesovo istraživanje pokazalo kako je gotovo polovina ispitanika izjavila kako je spremna kupiti skuplji parfem ako je njegova aroma jedinstvena i na sličan parfem još nisu naišli.

Najveći rast prodaje bilježe mirisi s unikatnim aromama, poput šafrana, kanabisa i dima, a ako ih nešto može zainteresirati više od jedinstvenog mirisa, onda je to miris „s pričom“. Baš poput craft pivovara i malih proizvođača nakita, odjeće i hrane, i u svijetu parfema vladaju proizvođači s autentičnom pričom. Brendovi koji su uspjeli približiti priču o svom nastanku, osnivaču i povijesti uvukli su se u srca mlađih generacija – a među njima prednjači brend Le Labo – koji čak direktno pred očima svojih kupaca miješa parfeme u trgovini.

Le Labo baie 19 pravi je primjer parfema stvoren prema ukusu mlađih generacija – riječ je o unikatnom, svježem mirisu unisex karaktera. Ovaj zemljani miris vrlo uspješno kombinira slatke i drvenaste note te ostaje dovoljno suptilan čak i za vrlo izbirljive osobe po pitanju mirisa.

Čiste, svježe arome prirodnog porijekla

„Clean“ trend se nakon hrane i kozmetike ušuljao i u svijet mirisa. U usporedbi s prijašnjim generacijama, današnja populacija između 20-e i 40-e, preferira aktivniji i zdraviji životni stil, a u taj lifestyle žele uklopiti i parfeme.

Osim što žele mirisati svježe, čisto i ne pretjerano napadno, važno im je i da svojom kupnjom podržavaju kompanije koje brinu o ekologiji, koriste održive resurse, recikliranu ambalažu i sastojke sa što manje sintetičkih spojeva. Parfemi koji sadrže čista esencijalna ulja, reciklirano staklo, čisti alkohol i što manje umjetnih aroma – definitivno su najveći hit među mlađim generacijama.

Pročitajte još i ...