U kozmetici ga nalazimo pod brojnim imenima – je li na lošem glasu neopravdano?

Među najomraženijim sastojcima proizvoda za njegu kože i kose nalazi se silikon, no ima li potrebe za takvom reputacijom? U kozmetičkoj industriji silikoni imaju široku primjenu jer se već godinama koriste u proizvodima za njegu kože i kose. Iako se cijelo vrijeme nagađa o njihovoj štetnosti ili korisnosti, donosimo vam objašnjenje o tome kako djeluju na našu kožu i postoje li rizici vezani za njihovo korištenje.

Candice Swanepoel , Martha Hunt and Jasmine Tookes in the behind the scenes of the new promotional video "Angels & Umbrellas" of Victorias Secret, Image: 238558924, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Thunder Press

Što su to silikoni?

Silikoni predstavljaju grupu sastojaka koja je kemijskim procesom razvijena iz silike ili silicijevog dioksida – odnosno običnog pijeska. Naravno, silika pređe dugi put od pijeska do medicinski čistog silikona, ali to je u stvari ista molekula.

U kozmetičkim proizvodima možete ih pronaći pod imenima dimetikon (dimethicone), ciklometikon (cyclomethicone), ciklopentasiloksan (cyclopentasiloxane) itd.

Silikoni su hipoalergeni – što znači da je broj osoba koje su alergične na njih vrlo, vrlo mali, pa često zamjenjuju lateks u medicini.

Kako se koriste u kozmetici?

Silikone ćete pronaći u mnogim proizvodima – regeneratorima za kosu, kremama za ruke, podlogama i puderima… Koje su to osobine silikona koje ih čine tako rasprostranjenim?

September 8, 2017 - New York, USA - Jeremy Scott.MODEL ON BACKSTAGE, WOMAN, NEW YORK FASHION WEEK 2018 WOMEN READY TO WEAR FOR SPRING SUMMER, FASHION SHOW COLLECTION, PRET A PORTER, FR�œHLING FRUEHLING SOMMER.NYPAPSS18, Image: 350470524, License: Rights-managed, Restrictions: * Austria Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives

Ujednačavaju ten

Silikoni imaju sposobnost reflektiranja svjetlosti pa ćete ih često pronaći kao sastojke podloga, pudera i highlightera. Popunjavaju fine linije, bore i ožiljke od akni koje čine manje vidljivima te se zato koriste za prikrivanje nepravilnosti na koži. U tom smislu, silikoni djeluju na način da popune neravnine i stvore finu i glatku površinu za nanošenje drugih proizvoda.

Pomažu da šminka duže traje

Vodootporna šminka često sadrži silikone zato što sprječavaju razmazivanje izazvano znojenjem ili masnoćom na koži (zato se nalaze u proizvodima za mat izgled masne kože). Također, silikoni su odlični nosioci pigmenata pa im je to još jedna uloga u puderima i podlogama.

Iako smo svjesni upozorenja o mogućim štetnim utjecajima silikona na kožu, svjesne smo da su puderi koji sadrže silikon glatki, pigmentirani, a nanose se vrlo jednostavno.

Podmazivanje

Silikoni se često koriste zbog lubrikativnog efekta, odnosno omogućavaju da se proizvod lakše nanese i razmaže po koži, bez ljepljivog traga. Rezultat je nježna i mekana koža te svilenkasta koža i kosa.

February 9, 2017 - New York, USA - Erin Fetherston. MODEL ON BACKSTAGE, WOMAN WOMEN, NEW YORK FASHION WEEK 2017 READY TO WEAR, DEFILE, FASHION SHOW RUNWAY COLLECTION, PRET A PORTER, MODELWEAR, MODESCHAU LAUFSTEG FALL WINTER AUTUMN HERBST.NYPAPW17, Image: 320563184, License: Rights-managed, Restrictions: * Austria Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives

Štite kosu od isušivanja

U preparatima za njegu kose, silikoni djeluju tako što stvaraju zaštitni film na površini vlasi i na taj način sprječavaju isušivanje. Kosa je zaštićena od agresivnog djelovanja preparata za oblikovanje, topline fena ili figara. Također, pomažu da se kosa lakše raščešlja i manje petlja.

Loše strane silikona

Neke od navedenih dobrih strana silikona ujedno su i njihovi nedostaci – s obzirom na to da se zadržavaju na površini kose ili kože, vrlo je važno pravilno i detaljno skinuti makeup svake večeri i koristiti nježne, ali efikasne šampone koji će potpuno ukloniti silikone s kose. U suprotnom, može se desiti da kosa izgubi volumen i počne se brže mastiti, dok koža može postati iritirana.

Silikoni su vrlo stabilni, ali to ujedno znači da se teško razgrađuju u prirodi, pa mogu predstavljati rizik po okoliš. S druge strane, stabilnost i hipoalergenost ih čini pogodnima čak i za vrlo osjetljivu kožu, pa i za primjenu u medicini.

September 7, 2017 - New York, USA - Brock Collection. MODEL ON BEAUTY BACKSTAGE, WOMAN WOMEN, NEW YORK FASHION WEEK 2018 READY TO WEAR, COLLECTION, PRET A PORTER, SPRING SUMMER FRUEHLING SOMMER .NYSS18, Image: 348809363, License: Rights-managed, Restrictions: * Austria Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives

Začepljuju li silikoni pore?

Mišljenja su na ovu temu podijeljena. S jedne strane ćete čuti da, s obzirom na to da ostaju na površini kože i ne prodiru u dublje slojeve, na koži stvaraju zaštitni sloj koji sprječava gubitak vode, ali i zadržava sebum, mrtve stanice, bakterije, itd. Kada je koža stalno izložena ovim nečistoćama, vrlo lako može doći do iritacije. Ako primijetite sitne prištiće ili iritiranu kožu oko linije kose (čelo, obrazi, predio ispred ušiju), moguće je da je krivac za iritaciju proizvod za njegu kose koji sadrži silikon.

S druge strane, stručnjaci tvrde da je struktura silikona takva da ne mogu prodrijeti u pore, pa ih samim tim ne mogu ni začepiti. Na taj način silikoni dozvoljavaju koži da diše, dok je istovremeno čuvaju od vanjskih utjecaja te smanjuju gubitak vlažnosti koja je jedan od najvažnijih faktora za lijepu i zdravu kožu.

A model is getting prepared in Backstage ahead of the Victoria's Secret Fashion Show at the Mercedes-Benz Arena Shanghai in Shanghai, China on November 20, 2017. Photo by Aurore Marechal/ABACAPRESS.COM

Iako je vrlo malo vjerojatno da će silikoni iritirati vašu kožu, preporuka je da svaki novi preparat prvo testirate i provjerite kako djeluje na važu kožu, odnosno kosu. Ako primijetite iritaciju, prestanite s korištenjem preparata na određeno vrijeme, pa pokušajte ponovo. Vaša koža najbolji je indikator koji će vam uvijek nepogrešivo reći jeste li na pravom putu.

Pročitajte još i ...