Kako izgleda loše, a kako dobro operiran nos?

Dok se usne mogu popunjavati svakih nekoliko mjeseci, bore s čela brisati jednako često, a većina se dijelova tijela može „uređivati“ više puta, jedan zahvat ostavlja iznimno vidljive posljedice, a greške su u njemu gotovo nedopustive – riječ je o operaciji nosa.

Iznimno kompleksan zahvat zahtijeva najbolje stručnjake

Rinoplastika se smatra jednim od najzahtjevnijih estetskih zahvata, a zbog iznimne anatomske kompleksnosti ovog dijela lica, samo se nekoliko liječnika u svakoj državi ističe od ostatka te se može pohvaliti titulom „stručnjaka za noseve“. Jedna od njih svakako je i mr. sc. Rozita Gulić, specijalistica otorinolaringologije, plastične kirurgije glave i vrata i audiologije te vlasnica Poliklinike Gulić Medical Group u Zagrebu.

dr. Rozita Gulić, spec. otorinolaringologije, plastične kirurgije glave i vrata i audiologije

Ova se vrhunska liječnica usavršavala na najprestižnijim svjetskim klinikama u New Yorku, Londonu, Milanu, Bruxellesu, Zürichu i Las Vegasu, a osim što je član European Academy of Facial Plastic Surgery (EAFPS) , dr. Gulić je i redovit gost tečajeva i simpozija u SAD-u te asistentica na katedri za kirurgiju osječkog Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo – o njenoj stručnosti više ništa nije potrebno dodati.

Najveća stopa reoperacije

Slaže li se hrvatska stručnjakinja svjetskog kalibra s mišljenjem da su operacije nosa mnogo kompliciranije no što se čine i zašto je riječ o jednom od zahvata s najvećom stopom reoperacije?

„Operacija nosa s razlogom se smatra najzahtjevnijim zahvatom – nos se, naime, nalazi u samom središtu lica, a njegov ga trodimenzionalan oblik razlikuje od ostatka lica, što ga čini jednom od naših najuočljivijih karakteristika. Čak i vrlo sitna korekcija značajno utječe na dojam čitavog lica, a činjenica da se nepredviđene promjene ponekad mogu dogoditi čak i u procesu zarastanja, jasno nam je da kod operacije nosa nema niti najmanjeg prostora za pogreške“ – objašnjava dr. Gulić te dodaje kako se pogreške, unatoč oprezu, ipak događaju.

Ponovljeni zahvat kompliciraniji je od primarnog

Ako ste bilo kada u prošlosti operirali nos, svaka daljnja korekcija smatra se sekundarnom korekcijom, a zašto je ona kompliciranija od primarne te su njeni rezultati često i neizvjesniji, otkrila nam je naša iskusna stručnjakinja.

„Kada se nos operira prvi put, bilo zbog estetskih ili funkcionalnih razloga, na mjestu unutrašnjih rezova stvaraju se ožiljci, a primarna anatomija nosa se mijenja – zbog toga je sekundarna rinoplastika u pravilu teža i kompliciranija nego primarna operacija“, objašnjava dr. Gulić.

Da je odabir vrhunskog liječnika bez premca najvažniji korak u ovom procesu, potvrđuje i činjenica da je u procesu rekonstrukcije često potrebno nadograditi hrskavicu, za što se koriste dijelovi hrskavice nosa, uha ili čak rebra, a sve kako bi se uspostavila funkcionalnost i estetski dojam nosa.

Sekundarna rinoplastika s nadogradnjom hrskavice nosnog vrška, iz arhive dr. Gulić

Neravnine, nepravilno cijeljenje, asimetrične nosnice ili okrugli vršak?

„Sekundarna se rinoplastika najčešće izvodi uz nadogradnju hrskavice nosnog vrška ili pak hrpta, a zbog slabije prokrvljenosti tkiva i sporijeg zacjeljivanja, iznimno je važno u obzir uzeti svaki detalj, kako bismo pacijentu pružili realna očekivanja od zahvata“, dodaje liječnica, tvrdeći kako se u revizijskim zahvatima najčešće „bori“ s neravninama, prereduciranim ili preoperiranim nosevima, asimetrijom nosnica te pretjerano podignutim ili okruglim vrškom nosa.

Scarlett Johansson honored with star on the Hollywood Walk of Fame. Hollywood, CA. May 2, 2012. Job: 120502A1., Image: 127941215, License: Rights-managed, Restrictions: 015, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Bauer Griffin

Svaka odluka o podvrgavanju estetskom zahvatu vrlo je individualan proces, no gotovo je uvijek rezultat dugogodišnjeg nezadovoljstva i narušene kvalitete života – kad je riječ o nepravilnom nosu, osim estetske komponente koja nije zanemariva, gotovo se uvijek javlja i otežano disanje, a često i problemi sa spavanjem.

Što ako novi odraz u ogledalu rezultira nezadovoljstvom?

„Za pacijente koji su vlastitim nosom oduvijek bili nezadovoljni, dan kada konačno dočekaju operaciju čini se kao ostvarenje svih snova, no ne zadovolje li rezultati njihova očekivanja u potpunosti, može uslijediti veliko razočaranje“, tvrdi dr. Gulić.

Zamislite da ste se probudili nakon zahvata o kojem sanjate od tinejdžerskih godina, a umjesto oduševljenjem, novi odraz u ogledalu rezultirao je šokom.

„Ponekad je dovoljno pacijentu pomoći da prihvati novi nos i navikne se na promijenjeni izgled svog lica, no pacijenti koji se odlučuju na sekundarnu rinoplastiku, obično to čine s opravdanim razlogom, kada prvi zahvat jednostavno nije polučio željene rezultate“, objašnjava naša sugovornica.

Rezovi nevidljivi, a oporavak vrlo kratak – jesmo li dočekali novu eru operacije nosa?

Kad je oporavak u pitanju, sam zahvat ne razlikuje se bitno od primarne operacije nosa – može se obaviti i ambulantno, a pacijent ostaje u poliklinici svega jedan dan.

„Većinom se kod operacija nosa koriste unutarnji rezovi koji su nevidljivi, a ožiljak, ako i ostane vidljiv, velik je svega nekoliko milimetara. Ipak, kod većih deformiteta, posebno na vršku nosa i dorzumu te kod sekundarnih zahvata odlučujemo se za otvorenu operaciju nosa, jer nam omogućava bolji pristup unutarnjim strukturama kojima je potrebna rekonstrukcija“, tvrdi dr. Gulić, dodajući kako se postoperativnim mjerama stupanj otekline, boli i hematoma minimizira – povratak u svakodnevni životni i radni tempo moguć je već nakon tjedan dana, no konačni se rezultat može očekivati otprilike godinu dana nakon operativnog zahvata, kada unutarnje strukture u potpunosti zacijele.

Za sve informacije te dogovor oko konzultacija nazovite: +385 1 6055 551 ili pošaljite upit na: info@poliklinikagulic.hr

Pročitajte još i ...