Kako izgledaju opasni madeži?

Iako se od davnih vremena smatra ukrasom lica – na talijanskom jeziku zovu ga i punto di bellezza (točka ljepote) – svaki madež može, a oko toga se slažu svi dermatolozi, biti i svojevrsni zdravstveni rizik. Posljednjih godina postajemo sve svjesniji štetnosti sunčevog zračenja pa su pregledi madeža postali dio godišnje medicinske rutine sve više nas. Rana prevencija ključna je u liječenju karcinoma kože – melanoma te stoga nikada nije naodmet podsjetiti na važnost informiranosti i brige o zdravlju kože.

Cindy Crawford signs copies of her new book 'Becoming' at Waterstones, Piccadilly, London on October 2nd 2015 PICTURED: Cindy Crawford, Image: 260794200, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Safe Summer za sigurno ljeto

Osim na redovitim godišnjim posjetima dermatologu koji će pomoću dermoskopa pregledati vaše tijelo i lice i utvrditi postoje li suspektni madeži koje je potrebno dodatno analizirati, jako puno možete učiniti i sami. Naime, ako uočite da se vaši madeži mijenjaju – poprimaju drugačiji oblik ili boju ili pak rastu, ne odgađajte odlazak liječniku. No, kako prepoznati potencijalno opasan madež? Odgovor smo potražili kod uglednih dermatologinja, dr. Tee Brozičević iz Poliklinike Terme Selce i prim. dr. sc. Lene Kotrulje iz zagrebačke  Poliklinike DermaPlus, koje sudjeluju u inicijativi Safe Summer, usmjerenoj upravo na kontrolne preglede madeža prije izlaganja suncu.

Samopregled i pravovremeni posjet liječniku

“Potencijalno opasan madež izgleda, kako volim reći – ‘kaotično’, rekla nam je uvodno dr. Tea Brozičević. Dodala je kako na njemu najčešče dolazi do promjene boje – od svjetlo smeđe pa sve do crne ili bjelkaste boje.

“Često zna biti asimetričan, rubovi se mijenjaju, a mogu se promijeniti i oblik te veličina. Može se pojaviti i krvarenje i to je obično trenutak kada se pacijenti odluče javiti na pregled i to posebice kada se radi o madežima na leđima, budući da pacijenti taj dio tijela ne mogu sami vidjeti. Zato su i važni preventivni pregledi jer upravotada možemo ‘uhvatiti’ madež koji je u početnoj fazi mijenjaja. Bilo kakvo crvenilo kože koje je ljuskave površine, ranica koja ne zacjeljuje upućuje da pacijent dođe odmah na pregled dermatologu”, poručila je dr. Tea Brozičević

Naglasila je kako je, za razliku od zdravog madeža, potencijalno opasan madež asimetričan, nepravilnih i nazubljenih rubova te je na njemu vidljivo više nijansi boja. “Opasan madež raste i mijenja veličinu i oblik, može krvariti, ali i svrbjeti te može postojati osjećaj peckanja”, pojasnila nam je dr. Brozičević iz Poliklinike Terme u Selcima i Rijeci.

Prim. dr. sc. Lena Kotrulja iz Poliklinike DermaPlus naglasila je kako najviše pozornosti treba posvetiti takozvanim displastičnim madežima koji su najčešće veći od uobičajenih i nepravilnog su oblika, te nejednoliko pigmentirani.

“Displastičan madež je obično veći od 6 milimetara u promjeru, neujednačene je boje, asimetričnog oblika i nepravilnih rubova te predstavlja rizik za progresiju u maligni melanom. Melanom se može razviti iz već postojećeg atipičnog madeža u 30% slučajeva ili pak kao novonastala tvorba na koži na kojoj prethodno nije bilo madeža”, upozorila je dr. Kotrulja.

Obje liječnice smatraju kako pregled kod dermatologa ne treba odgađati, već to valja učiniti čim pacijent uoči bilo kakvu promjenu na postojećem madežu.

Bolje spriječiti nego liječiti

Dr. Kotrulja kaže kako preventivne preglede madeža treba provoditi od najranije dobi, posebice kod djece koja imaju prirođene madeže ili veći broj madeža na koži, kao i u obiteljima gdje je bilo oboljelih od melanoma.

“Pregled madeža uz dermatoskopiju se preporuča učiniti jednom godišnje, a kod osoba s povišenim rizikom i češće, prema savjetu dermatologa. Dermatoskopija unapređuje kliničku vizualizaciju madeža, pruža mogućnost detaljne analize kože kao i anatomskih struktura pigmentnih promjena kroz slojeve kože, čime se mogu uočiti najsitnije promjene u strukturi.

Vrijednost dermatoskopije je upravo u ranijem otkrivanju promjena koje upućuju na određeno odstupanje od normale. Na temelju dermatoskopskog pregleda može se donijeti odluka o operativnom zahvatu prije nego što se uspije razviti promjena vidljiva prostim okom”, zaključila je prim. dr. sc. Lena Kotrulja.

Poliklinika Terme – Selce i Rijeka

Dr. Tea Brozičević specijalistica je dermatologije i venerologije te voditeljica Odjela dermatologije i venerologije ove poliklinike u Rijeci i Selcu. Svoje dugogodišnje profesionalno iskustvo stjecala je u KBC Rijeka te na Odjelu za dermatologiju i venerologiju KBC Šalata Zagreb, a 2017. započinje  s radom u obiteljskoj Poliklinici Terme uz veliki medicinski tim.

U svome radu koristi holistički pristup zdravlju i njezi kože. Dugi niz godina prakticira integrativnu dermatologiju, estetsku medicinu kao i kozmetologiju. Princip kojim se vodi u radu glasi – prije svega zdravlje, a onda ljepota.

Poliklinika DermaPlus, Zagreb

Prim. dr. sc. Lena Kotrulja, specijalistica dermatovenerologije i uže spec. pedijatrijske dermatologije, svoje je bogato iskustvo u kompleksnoj problematici liječenja akni stekla tijekom dugogodišnjeg rada u KBC Sestre milosrdnice. Kroz svoje dugogodišnje kliničko iskustvo vodila je dijagnostičku obradu i terapiju najzahtjevnijih dermatoloških bolesnika, te je bila voditeljica znanstveno-istraživačkog projekta i kliničkih studija.

Dr. Lena Kotrulja u svom radu i u privatnoj poliklinici DermaPlus pristupa pacijentima s fokusom na najbolju kliničku praksu, uz stručnost i individualizirani pristup, s naglaskom na dobru suradnju i informiranost pacijenta, koji je aktivno uključen u proces liječenja.

 

Najbolja njega i zaštita ljeti

Dermalogica Dynamic Skin Recovery SPF 50

Ova krema nove generacije nježni je emolijens podatne teksture sa zaštitnim faktorom 50. Osigurava potpunu hidrataciju, čvrstoću i elastičnost kože, štititi je od štetnih utjecaja i ubrzanog starenja. Inovativna oleosomska tehnologija omogućuje povećanu UV zaštitu s puno manje kemijskih zaštitnih sastojaka, što ju čini lakšom za nanošenje uz manju vjerojatnost pojave iritacija kože. Jedinstevni polipeptid stimulira proizvodnju kolagena, a polifenoli bijelog čaja pomažu kontrolirati njegovu razgradnju. Zahvaljujući ekstraktu slatkog korijena, umiruje kožu, a idealna je za zrelu i osjetljivu kožu.

Dermalogica je ponosni sponzor inicijative Safe Summer.

 

Pročitajte još i ...