Kako koristiti serume s vitaminom C ljeti?

, Image: 10359872, License: Rights-managed, Restrictions: 0, Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Food and Drink Photos

Vitamin C vrlo je važan za zdravlje, ali i ljepotu kože. Nalazi se u voću i povrću, a ako se hranom ne unosi dovoljno, potrebno ga je nadoknaditi kvalitetnim dodacima prehrani.

Kao antioksidans ima važnu ulogu u sintezi kolagena. Mnogobrojna istraživanja pokazala su da vitamin C može znatno ublažiti i smanjiti fotooštećenja kože (posebno ako je u kombinaciji s vitaminom E), nastala djelovanjem UV zraka, a njegovo antioksidativno djelovanje pomaže u očuvanju kože od slobodnih radikala.

Stabilizira kolagen mRNA i povećava njegovu sintezu u oštećenoj koži. Istraživanja ukazuju da lokalna primjena vitamina C u trajanju od najmanje 12 tjedana smanjuje pigmentacije, ublažava naboranost i hrapavost kože te joj vraća sjaj.

, Image: 166552753, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Food and Drink Photos

Vitamin C inače je normalan sastojak kože i nalazi se u dermisu i epidermisu. Starenjem, jakim izlaganjima UV zrakama i pušenjem smanjuje se njegova koncentracija, pogotovo u gornjem sloju kože. Zbog toga je vitamin C dragocjen sastojak u kremama, fluidima i serumima, jer se i u lokalnoj primjeni u koži nastoji nadoknaditi njegov gubitak. Kod svih ovih preparata važna je stabilnost vitamina C i otpornost na djelovanje svjetla, zraka i topline.

Danas su na tržištu dostupni gelovi koji sadrže izrazito stabilne komponente vitamina C i djeluju na bore i hiperpigmentacije. Vrlo se često postavlja pitanje kada kožu njegovati vitaminom C i je li ljeto pogodno godišnje doba za korištenja tog vitamina na koži? U slučajevima osjetljive kože, kod osoba koje imaju alergije na sunce, primjena lokalnih pripravaka s C vitaminom ipak se preporučuje u hladnije doba godine kako bi se smanjila mogućnost iritacije kože i crvenila.

German actress and model Diane Kruger poses for H.Stern Rock Season 2014 collection., Image: 201818057, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Osobe koje su pušači, kao i osobi koje nemaju osjetljivu kožu mogu primjenjivati proizvode koji sadrže vitamin C tijekom cijele godine, ali ljeti isključivo navečer kako ne bi došlo do hiperpigmentacije.

Proizvodi s vitaminom C preporučuju se već u dobi iznad 25 godina. U medicinskim tretmanima vitamin C se aplicira samostalno ili u kombinaciji s drugima antioksidansima dubinski u kožu kako bi se potaknulo stvaranje novog kolagena, popravila oštećenja nastala u koži i vratio sjaj i blistavost. U dermatološkim ordinacijama metodom mezoterapije ili dermarollera, vitamin C se, uz hijaluronsku kiselinu i aminokiseline, sitnim ubodima aplicira u kožu i time se ona regenerira i pomlađuje.

Proizvodi s vitaminom C

Synchrovit C vitamin serum

Koncentrirani liposomalni serum protiv bora ostvaruje očite rezultate nakon samo nekoliko aplikacija, zahvaljujući askorbinskoj kiselini, cinku i enzimu superoksid dismutazi. Ovaj serum smanjuje vidljivost bora, daje koži tonus i čvrstoću, zaglađuje je te smanjuje hiperpigmentacije i znakove fotostarenja. Zahvaljujući specifičnom antioksidativnom učinku aktivnih sastojaka, Synchrovit pomaže na celularnoj i makromolekularnoj razini smanjiti oštećenja uzrokovana reaktivnim metabolitima kisika. Koža je vidljivo pomlađena i osvježena, a znakovi starenja ublaženi.

Synchroline_Synchrovit-C

SkinCeuticals CE Ferulic

SkinCeuticals CE Ferulic ujedinjuje 15 posto vitamina C, 1 posto vitamina E i 0,5 posto ferulične kiseline. pH vrijednost od 2,5 omogućuje mu maksimalno prodiranje u kožu, a time i bolju učinkovitost. Izvrstan je za normalnu i masnu kožu, a za suhu kožu jednako je kvalitetna zamjena Phloretin CF s nešto nižom koncentracijom vitamina C (10 posto) i 0.5 posto feruličnom kiselinom. Oba seruma imaju dokazano preventivno djelovanje na prerano starenje kože uzrokovano UV zračenjem.

635494263008-CEF+Seal22-b

Kiehl’s Powerful Strength Line-Reducing Concentrate

Kiehl’sov koncentrat vitamina C sadrži glicerin i 10,5 posto čisti vitamin C. Umanjuje bore i zaglađuje kožu, čineći ten osvijetljenim i blistavim. Vitamin C uklanja vidljive znakove starenja, vrši eksfolijaciju te na taj način čini kožu glatkom i zdravijom, a pore suženima, dok glicerin koži pruža optimalnu hidrataciju. Djeluje kao izvrsna anti-age njega, uklanjajući znakove starenja.

kiehls

Natura Bissé C+C Vitamin Cream

Iako nije serum, ova krema obogaćena je hranjivim shea maslacem i uljem ploda divlje ruže, uz visoku koncentraciju vitamina C. Koži osigurava elastičnost i čvrstoću te omogućuje izvrsnu anti-age njegu, osvjetljavajući kožu oštećenu suncem i pružajući dehidriranoj koži intenzivnu hidrataciju.

6-large_default

Obagi Professional-C Serum

Ovaj se serum na tržištu nalazi u koncentracijama od 10, 15 i 20 posto pa je u nižim koncentracijama predviđen za suhu kožu, a 20-postotni je namijenjen masnoj koži lica, vrata i dekoltea. Tekstura je glatka i lagana, a niski pH sastojci omogućuju brzo prodiranje duboko u kožu i osiguravaju učinkovitost uz dugotrajnu apsorpciju vitamina C.

tsc-336_1z

Pročitajte još i ...