Kako osigurati meka i glatka stopala i laktove cijelo ljeto?

Neki su dijelovi našeg tijela prirodno nježniji, dok su drugi zahvaljujući debljoj koži mnogo otporniji. Razlozi za to su potpuno funkcionalne prirode – koža je najdeblja na onim dijelovima tijela koji moraju podnijeti najviše trenja te su neprestano u fizičkom kontaktu s okolnim površinama.

Lakše je spriječiti zadebljanja nego ih omekšavati

Prvo što pomislimo kad je u pitanju gruba i zadebljana koža su stopala. Kako bi se zaštitila od neprekidnog pritiska i trenja uzrokovanog hodanjem, koža na stopalima s godinama postaje sve deblja, tvrđa i grublja. Jednom formirane zadebljane pete i natiske nije jednostavno ukloniti, a za taj problem vrijedi isto pravilo kao i za ostatak kože – mnogo je lakše spriječiti stvaranje grube kože nego ju naknadno omekšavati.

Osim stopala, isti se problem javlja i na koljenima i na laktovima, a razlozi za to su višestruki. Prvenstveno, koža na ovim dijelovima tijela mora biti deblja, čvršća i otpornija iz funkcionalnih razloga, kako bi mogla podnijeti česte mehaničke pokrete i rastezanje kojem je izložena pri svakom koraku ili pokretu ruke.

Manje lojnih žlijezda, veća podložnost vanjskim faktorima

Osim toga, koža na laktovima i koljenima ima mnogo manji broj lojnih žlijezda od kože na ostatku tijela, pa je nedostatak prirodno proizvedenih lipida čini suhom. Koža koja je suha i manje „podmazana“ prirodnim sebumom znatno je podložnija vanjskim faktorima, gubitku vode i sitnim ozljedama. Naposljetku, stopala, laktovi i koljena najveći su dio vremena prekriveni obućom i odjećom, što doprinosi pojačanom trenju i zadebljanju kože.

Just some garden-variety girl time.

Ove je grube dijelove kože ipak moguće omekšati, čak i kada su već postali zadebljani i izrazito suhi, no njihova će njega zahtijevati pojačanu pažnju, posebice ljeti. Donosimo vam nekoliko koraka za omekšavanje najgrubljih dijelova tijela.

Kupka je korisna, ali u pravoj mjeri

Svima nam je poznato da će topla kupka omekšati zadebljanu kožu i učiniti njeno uklanjanje jednostavnijim. Ipak, svjesni smo i činjenice da vruća voda isušuje kožu te da će namakanje suhe kože u vrućoj vodi uzrokovati njeno dodatno isušivanje.

Iz tog se razloga preporučuju blage kupke u mlakoj ili lagano toploj vodi, ali nikako vrućoj. Korištenje prirodnih soli u kupki može pomoći u omekšavanju kože, no najveću korist grubi će dijelovi tijela imati od čvrste eksfolijacije.

04 January 2017 Louise Thompson pictured in this celebrity social media photo!, Image: 310037719, License: Rights-managed, Restrictions: For content licensing please contact: Xposure Photos pictures@xposurephotos.com 44 (0) 208 344 2007, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Xposurephotos

Eksfolijacija grubih dijelova tijela

Eksfolijacija je pojam koji se odnosi na uklanjanje površinskih mrtvih stanica kože, a kad je riječ o grubim i zadebljanim dijelovima tijela, njima će ona biti najpotrebnija. Što se tiče primjerice koljena i laktova, njima će biti dovoljan kvalitetan piling za uklanjanje mrtvih stanica nekoliko puta tjedno te bogata hidratacija nakon njega. Grublju mehaničku eksfolijaciju ostavite za stopala, jer je ona za laktove i koljena pretjerano agresivna.

Aromatherapy Associates Polishing Natural Exfoliating Scrub mješavinom morske soli te granula kave i grejpa pobrinut će se za učinkovitu, ali nježnu eksfolijaciju grube kože i mrtvih stanica. Sadrži prirodna esencijalna ulja koja će kožu omekšati i učiniti svilenkastom, a proizvod je dovoljno jednom tjedno nježno umasirati u kožu i isprati toplom vodom.

Kad su u pitanju stopala, njima će biti potrebna čvršća eksfolijacija, a najčešće i mehaničko uklanjanje grube kože prirodnim kamenom za pete. Pritom je potrebno biti oprezan, jer je suha koža sklona pucanju pa može doći do stvaranje ranice. Kako biste izbjegli ozljede kože, kamen za pete koristite nakon što se kožu omekšali kupkom, a osjetite li bol, odmah prestanite s uklanjanjem mrtve kože i stopala nahranite umirujućom kremom.

Vratite vlagu suhoj koži

Odmah nakon eksfolijacije, koža će biti mekša na dodir, ali iritirana i osjetljiva, jer je ostala bez zaštitnog površinskog sloja kože. S obzirom na to da je zbog nedostatke vlage i postala grublja, ovo je idealna prilika da je nahranite hidratantnom kremom namijenjenom njezi stopala ili općenito suhe kože. Na laktove, koljena i stopala nanesite obilan sloj kreme, lagano je umasirajte i pričekajte da se potpuno upije prije odijevanja. Već nakon nekoliko dana, osjetit ćete bitno poboljšanje u teksturi i mekoći kože, čak i na najgrubljim dijelovima tijela.

Brazilian fashion model Lais Ribeiro in the photo session for Victoria's Secret March 2017 lingerie catalogue., Image: 325231213, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Zaštitite barijeru kože masnijim proizvodom

Za kraj, pobrinite se da vam koža nakon tretmana ostane što duže meka i nahranjena, kako eksfolijaciju ne biste morali raditi prečesto. Hidratantna krema koju ste nanijeli odmah nakon eksfolijacije upit će se u trenu, no stopala će nastaviti gubiti vlagu zbog nedostatka lojnih žlijezda i prirodnog podmazivanja kože. Gusti proizvodi u formuli balzama ili maslaca pomoći će stvoriti jaču zaštitnu barijeru, kako bi ovi dijelovi tijela ostali nahranjeni što duže te kako se zadebljanja kože ne bi prebrzo ponovno pojavila.

This Works Perfect Heels Rescue Balm namijenjen je obnovi i umirenju suhe i popucane kože stopala. Limun, lavanda i magareći trn obnovit će prirodnu barijeru kože i spriječiti gubitak vlage, a Shea maslac omekšat će i najgrublju kožu, štiteći je od pucanja, suhoće i iritacija.

Pročitajte još i ...