Dermatolog otkriva kako se jednostavno riješiti ožiljaka

Na jednom od ručkova s prijateljima, tijekom kojih se redovito otvaraju teme vezane uz estetiku i zdravlje kože, jedna je prijateljica podijelila iskustvo s operacije na koju je morala otići zbog ginekološkog problema.

Piše: Joško Miše, dr.med. specijalizant dermatovenerologije, KBC Zagreb – Šalata

Svaki rez narušava integritet kože

Premda je bila svjesna svih rizika – čak i toga da zahvat može biti životno ugrožavajući – nije se pretjerano uzrujavala. Zapravo, nije se uzrujavala sve do trenutka kada je ugledala ranu sa šavovima na trbuhu. Tek tada je, kaže, postala svjesna posljedice operacije – ožiljka za koji je pomislila da će ga imati čitav život.

Takva je reakcija normalna i često se viđa kod pacijenata koji prolaze bilo kroz elektivne (odabrane), bilo kroz medicinski indicirane operativne zahvate. Operativnim rezom narušen je „integritet kože“, što mnogi simbolički doživljavaju kao udar na fizičku i psihičku cjelinu sebe kao jedinke. U skladu s tim, ožiljak postaje trajni podsjetnik na ovaj „atak na integritet“.

Victoria's Secret has posted a photo on Twitter with the following remarks: Happy Valentine's Day! Play nice tonight. #LoveVS Twitter, 2015-02-16 13:02:35. Photo supplied by insight media This is a private photo posted on social networks and supplied by this Agency. This Agency does not claim any ownership including but not limited to copyright or license in the attached material. Fees charged by this Agency are for Agency's services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of copyright or license in the material. By publishing this material you expressly agree to indemnify and to hold this Agency and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against this Agency arising out of or connected in any way with publication of the material., Image: 218478632, License: Rights-managed, Restrictions: Photo supplied by insight media. For editorial use only. Single rate handling fee applies., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Insight Media

Što učiniti da ožiljak zacijeli što ljepše?

Zato je mnogim pacijentima bitno da on bude što manje vidljiv. Njegu postoperativne rane – a zatim i ožiljka – važno je stoga provoditi u svim fazama zacjeljivanja: u fazi čišćenja rane, stvaranja granulacijskog tkiva te epitelizacije i stabilizacije ožiljka. Bitno je znati da je ponekad potrebna i godina dana – ili čak dvije godine – kako bi ožiljak „sazrio“ i prestao mijenjati izgled.

Nakon gotovo svakog operativnog zahvata pacijenti postavljaju raznorazna pitanja vezana za njegu rane i ožiljka, a jedno od najčešćih je – što činiti da ožiljak zacijeli što “ljepše”, odnosno da bude što manje vidljiv. Svim pacijentima preporučujemo tretiranje ožiljka Contractubex intenzivnim noćnim flasterom ili Contractubexom u gelu.

Naše povratne informacije kažu da su pacijenti izuzetno zadovoljni jednostavnošću aplikacije i učinkom flastera – jer aktivni sastojak djeluje tijekom čitave noći. Daje efekt okluzije, a prednost mu je i to što se može aplicirati na teško dostupna mjesta te ne ometa pacijenta tijekom radnog dana.

Čak i ožiljci koje “nosimo“ godinama mogu se ublažiti

Pitanja koja dobivam često su vezana za aplikaciju noćnog flastera na veće ožiljke (za koje je flaster premali), kao i za ožiljke na pregibima (kao što su npr. zglobovi). U tim slučajevima preporučujemo Contractubex u gelu, koji se umasira u ožiljak. Pacijenti često pitaju i kako tretirati male ožiljke – no Contractubex flaster veličine 12x3cm može se bez problema rezati na potrebne dimenzije.

A što je sa starim ožiljcima? I u slučajevima ožiljaka starijih od godinu dana pacijentima preporučujemo korištenje Contractubex flastera – jer smanjuje izdignutost i crvenilo pa je ožiljak manje vidljiv, a ujedno ublažava svrbež. Kod korištenja Contractubexa u gelu važno je ožiljak masirati tijekom duljeg perioda. No, najbolje je kad se ožiljak tretira pravovremeno – što bi značilo odmah nakon skidanja šavova ili 14 dana nakon operativnog zahvata.

*Prije upotrebe Contractubex gela pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Kako do što manjeg ožiljka kod kuće?

Ostala učestala pitanja sabrana su u “Vodiču za najčešće postavljana pitanja za njegu rane”,  koji će vam pomoći  da vaš ožiljak nakon operativnog zahvata bude što manje vidljiv.  Nakon operacije najvažnije je pravilno previjati ranu. Zavoj za rane koji vam stavi vaš liječnik-operater prvi se put načelno mijenja drugi dan nakon operacije. Iznimka je slučaj jačeg krvarenja, kada to treba učiniti i ranije. Važno je znati da prečesto mijenjanje zavoja nakon operacije može dovesti do neželjenih reakcija, poput ozljeda rane, bolova ili alergijske reakcije, što može pogoršati opće stanje bolesnika.

Kad je uklanjanje šavova u pitanju, najčešće pitanje s kojim se susrećemo nakon operacije je kada se šavovi mogu ukloniti? Načelno, vade se sedam do četrnaest dana nakon operacije, ovisno o mjestu na koži i veličini samog šava, odnosno rane. Na područjima izloženijima mehaničkom stresu, kao što su prsa, leđa i zglobovi, te kod većih rana uklanjaju se najčešće četrnaest dana nakon operacije. Šavovi na licu i vratu, gdje je koža tanja, obično se uklanjaju nakon pet do sedam dana.

Kada smočiti ranu, a kada se vratiti uobičajenim aktivnostima?

Iznimno je važno i oprezno postupati prilikom kontakta s vodom – rana se može oprati nakon prve promjene zavoja, drugi dan nakon operacije. Najbolje je to učiniti čistom vodom i blagim sapunom ili šamponom. Kad je riječ o aktivnostima, prije samog zahvata liječnik mora biti detaljno upoznat s pacijentovim navikama i aktivnostima – kako bi ga nakon zahvata mogao informirati kada se može vratiti svojoj rutini, da ne bi došlo do pucanja šavova ili otvaranja rane.

Svakako treba napraviti kraću stanku čak i od manjih fizičkih aktivnosti, poput vježbanja, kako bi se omogućilo uredno zacjeljivanje – što će rezultirati i manje vidljivim ožiljkom.

Naposljetku, za što manje vidljiv ožiljak tretiranju je potrebno pristupiti na vrijeme. Kako umanjiti vidljivost izraženih ožiljaka? To pitanje često postavljaju i pacijenti sa starim ožiljcima koji nisu zacijelili najpravilnije. Veliki, crveni, divlje meso, uleknuti… to su riječi kojima ih se najčešće opisuje. Osim pravilne njege rane kroz sve faze cijeljenja, opisane u “Vodiču za najčešće postavljana pitanja za njegu rane”, preporučuje se korištenje gelova i flastera koji sadrže cepalin (ekstrakt lukovice luka) i silikon, kao što su Contractubex noćni flaster i gel koji se počinju aplicirati na ranu 10 – 14 dana nakon operativnog zahvata.

Promo članak je nastao u suradnji s tvrtkom Medis Adria.

Pročitajte još i ...