Podbradak ne nastaje samo zbog debljine – evo kako ga ukloniti

Ako ste mislili da je podbradak posljedica isključivo debljine, prevarili ste se. Naime, podbradak nastaje zbog nekoliko različitih faktora i uklanja se s obzirom na razlog zbog kojeg je nastao.

Roma - 5° Festival internazionale del film - photocall film "Last night"

Genetika

Da genetika igra veliku ulogu u nastanku podbratka, dokazuje činjenica da i mršave osobe imaju podbradak. Nažalost, radi se o faktoru koji se ne može spriječiti, ali se i „naslijeđeni“ podbradak može ukloniti.

Debljanje

Osobe koje imaju višak kilograma nerijetko imaju i podbradak. Kako se deblja svaki dio tijela, deblja se i područje ispod brade. Masno tkivo ispod brade za neke je osobe jedno od područja s kojeg ono najteže odlazi. Samo neki od razloga su nedostatak adekvatne tjelovježbe – dok za ruke, noge, stražnjicu ili pak struk postoje ciljane vježbe za uklanjanje viška masnog tkiva, “aerobik” za podbradak jednostavno ne postoji. 

Romee Strijd (romeestrijd / 19.01.2018)", Image: 360742723, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Face To Face A

Čak i kad se osobe podvrgnu režimu mršavljenja, to nije garancija da će i podbradak nestati. Potkožno masno tkivo ponekad je doslovno “zalijepljeno” za kožu, zbog čega se podbradak se smanjuje čak niti nakon mršavljenja.

Godine

Podbradak nastao s godinama razlikuje se od nakupljanja masnog tkiva debljanjem. Koža s godinama gubi elastičnost i postaje ovješenija svuda, pa tako i na vilici i na bradi. Tada je osim masnog tkiva prisutan i višak kože koji je potrebno ukloniti.

Salma Hayek

Kako se riješiti podbratka?

U slučaju mladih osoba kod kojih se ispod brade nakuplja masno tkivo koje se ne može riješiti dijetom, najbolji je izbor liposukcija ili laserska lipoliza. Laserskom lipolizom vrata rastapa se površinsko masno tkivo vrata. Izaziva se pucanje masnih stanica koje se pretvaraju u emulziju i reorganizaciju kolagena što dovodi do adaptacije i zatezanja kože. Mlade osobe posjeduju dobar tonus i elastičnost kože koja nakon zahvata vraća lijepu konturu vratu.

Kod starijih osoba, kada je prisutan višak naborane i neelastične kože na vratu, treba napraviti korekciju zatezanja kojom se mobilizira opušteni mišić na vratu, a potrebna je kombinacija liposukcije i zatezanja mišića ispod brade i ponekad zatezanja kože cijelog vrata – lifting vrata. Liposukcija i lifting vrata, ukoliko pacijent značajno ne varira u tjelesnoj težini, imaju dugogodišnji učinak.

Neinvazivne metode

Podbradak se može smanjiti i neinvazivnim metodama poput radiofrekvencije kojom se zagrijava i regenerira potkožno tkivo, no kada je prisutan značajniji podbradak uz višak kože, neinvazivni tretmani imaju ograničene učinke.

Pročitajte još i ...