Kako se riješiti “staračkih pjega” na rukama, licu i dekolteu?

Tamne pjege na rukama, licu i dekolteu jedan su od znakova starenja kože. Uglavnom se pojavljuju nakon 40-e godine, iako se mogu pojaviti već oko 30-e. Smeđe pjege na rukama stručno se zovu „lentigo senilis“ ili u prijevodu „staračke pjege“, a rezultat su prekomjerne proizvodnje melanina.

Kada se melanin koncentrira na nekoliko mjesta, tamne se mrlje, tj. staračke pjege, pojavljuju na koži. Ostali faktori koji mogu utjecati na formiranje staračkih pjega su pušenje, loša prehrana i zagađen okoliš.

Obično se prvo pojavljuju na koži koja je stalno izložena UV zrakama, bilo da se radi o suncu ili solariju, najčešće na licu, dekolteu i rukama. Mogu biti različite veličine, od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Uglavnom su svijetlo smeđe ili tamno smeđe (crne). Iako nisu opasne, često predstavljaju veliki estetski problem.

Kako ih se riješiti?

Postoje brojni načini uklanjanja staračkih pjega. Budući da je koža na podlakticama i hrptu šaka osjetljiva, nakon nekih tretmana mogu zaostati bijele pjege ili sitni ožiljci, zbog čega se pojedine metode koje su se ranije primjenjivale više ne primjenjuju.

U rješavanju tamnih mrlja danas se najčešće koristi krioterapija (zaleđivanje), kemijski piling (posebne kiseline), IPL (bljeskovi svjetlosti) i laser.

Najnovija generacija lasera, frakcijski CO2 laseri, učinkoviti su i vrlo rijetko izazivaju komplikacije. U jednom tretmanu frakcijskim laserom odstranjuju se samo mali dijelovi staračkih pjega (kože). Takav pristup omogućuje učinkovito uklanjanje pjege, minimalno oštećenje i brzi oporavak tretirane kože. Uglavnom se prije tretmana namaže anestetska krema, iako ona u nekim slučajevima nije potrebna jer se tijekom postupka osjeti samo peckanje.

Crvenilo kože nakon tretmana traje 3 – 4 dana, a dok se koža potpuno ne oporavi, koriste se kreme za zaštitu i njegu kože. Kako bi se pjege potpuno uklonile, obično je nakon mjesec dana potrebno ponoviti tretman.

Pročitajte još i ...