Pitali smo dermatologinju: Kako spriječiti nastanak akni koji uzrokuje nošenje zaštitnih maski

Piše: dr. Maja Kovačević, spec. dermatologije iz Poliklinike Duduković

S pojavom nove epidemiološke pošasti, COVID-19 virusa, zaštitna je maska postala sastavni i obavezni dio svakodnevnog asesoara diljem svijeta. Bilo da je riječ o pamučnoj, kirurškoj ili profesionalnim PPE maskama (engl. personal protective equipment), ova zaštitna barijera – osim što smanjuje šansu prijenosa infektivnog čimbenika – za našu kožu često ima neželjene učinke.

Iako u svojoj okolini često svjedočimo nepravilnom nošenju maski prilikom koje ista obično ne pokriva i nos i usta, pravilnim nošenjem maske zbog disanja dolazi do akumulacije vlage ispod maske.

Dr. Maja Kovačević, spec. dermatologije

Posljedično dolazi do začepljavanja pora u području obraza, nadusnice i brade, a i pojačanog znojenja što dovodi do pojave osipa i akne. U skladu s tim, predložen je popularni termin „maskne“, tj. akne koje se javljaju u području lica koje prekriva zaštitna maska. Materijal od kojeg je izrađena maska u nekih pojedinaca može dovesti do pojave kontaktnog dermatitisa.

Maske mogu uzrokovati i dermatitis

Na područjima lica na kojima dolazi do trenja i pritiska maske, najčešće na koži nosa i ušiju, može doći do pojave iritativnog dermatitisa, a oko usana se javlja iritacija koja je povezana s izlučivanjem sline i vlagom nastalom disanjem. Osim pojave novih promjena kože, nakon dugotrajnog kontakta zaštitnog materijala s kožom može doći i do pogoršanja postojećih promjena kože kao što su rozacea, atopijski dermatitis, psorijaza i sl.

Logičnim se nameće pitanje kako održati zdravu i lijepu kožu lica bez kršenja preporučenih epidemioloških mjera? Čišćenje i hidratacija lica su od iznimne važnosti i prije stavljanja i nakon skidanja maske. Na taj način se uklanjaju mrtve stanice s kože, znoj i nečistoće koje mogu dodatno začepljavati pore, a osiguravanje dovoljne količine vlage će stvoriti svojevrstan zaštitni film između kože i maske.

Važna uloga hijaluronske kiseline, vitamina C i E te ceramida

Prije stavljanja maske bitno je čišćenje lica preparatima koji nisu preagresivni i parfimirani kako ne bi dodatno iritirali lice. Bitno je da se za umivanje ne koristi topla, nego mlaka voda jer pretopla voda može dodatno isušiti kožu. Aplikacija hidratantne kreme i seruma će djelovati na jačanje kožne barijere, a savjetuje se da sadrže neke od aktivnih supstancija kao što su hijaluronska kiselina, vitamin C i E, ceramidi i sl.

Dutch model Doutzen Kroes y spanish model Andres Velencoso star in Massimo Dutti Limited Edition spring 2016 campaign. ©DJ / LAN - 17/2/16 *Hands out pics*, Image: 274595525, License: Rights-managed, Restrictions: Pictures in this set: 14 As the promotional pictures in this set are defined as 'Hands Out', the supplier can´t be considered responsible of subsequent sales or any other legal matter concerning to the material provided. These promotional pictures has been provided without  any compromise between the parts and it is only under the responsibility of the recipient, who acknowledges the reception of these pictures as 'Hands Out'., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Target Press

Ako je nošenje zaštitne maske dugotrajnije, primjerice kod zdravstvenih djelatnika, savjetuje se smanjivanje količine make-upa ispod maske (idealno bi bilo make-up free lice) kako ne bi došlo do dodatne iritacije i začepljavanja pora ukoliko naneseni proizvodi nisu nekomedogeni.

U slučajevima pojave iritativnih promjena oko usana, savjetuje se aplikacija preparata s bakrom i cinkom koji će djelovati protuupalno, a za akne preparati s niacinamidom te salicilnom i azelaičnom kiselinom.

Kako spriječiti bakterijsku infekciju?

Ponekad uslijed dugotrajnog nošenja maske može doći i do pojave erozija na mjestima pritiska te je u tom slučaju bitno posegnuti za preparatima koji potiču obnovu kože te antibiotskim kremama i mastima kako bi se sprječila bakterijska superinfekcija.  

S maskom ili bez maske, bitno je slušati potrebe svoje kože i ne aplicirati preagresivne preparate kako ne bi došlo do kontraproduktivnog efekta i pojave iritacije zbog primjenje neodgovarajućeg proizvoda.

Pročitajte još i ...