Dr. Jeannette Gjurić: Kako svladati stres i pokazati unutarnju ljepotu

Siječanj je mjesec u kojem se mnogi od nas bave istim poslom – podvlačimo crtu, zbrajamo i analiziramo sve ono što smo radili i doživjeli posljednjih mjeseci… I sve to nema mnogo veze s novogodišnjim odlukama, a još manje s euforijom blagdanskog razdoblja.

Dr. Jeannette Gjurić, vlasnica Poliklinike Sinteza

Zapravo, zaključujemo da nam je kraj godine bio jako stresan. Iz dana u dan dovodili smo se u situacije – nekad više, nekad manje – da svoj organizam stavljamo pred prave izazove.

Kad tijelo pošalje SOS signal

Žurili smo, rješavali nerješivo, stizali ono što nitko normalan ne stiže… I kao da to sve skupa nije bilo dovoljno, još smo i mijenjali uobičajene prehrambene navike i počinjali jesti slatko, konzumirati alkohol, jesti u neuobičajena vremena.

FOR EDITORIAL USE ONLY. Jason Wu Backstage New York Ready to Wear. Spring/Summer 2018. American model Lily Aldridge. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 355898415, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Tijelo to može jedno vrijeme kompenzirati, ali vrlo brzo počinju nam stizati prva upozorenja – problemi s probavom, pad koncentracije, ne možemo se nikako dovoljno naspavati, loše smo volje, a ponekad nas zaboli i glava

U kakvoj su vezi stres i mikrobiom

Stres aktivira brojne procese u našem tijelu, a te se reakcije kod svakoga različito manifestiraju. No, jedno je sigurno – ako je čovjek u stresu, u stresu je i crijevo.

Znamo da u crijevu ima jako puno krvnih žila i živčanih završetaka. Izlučivanje adrenalina i kortizola dovodi do smanjene prokrvljenosti tog dijela tijela, javljaju se simptomi koji pogoduju stvaranju jedne vrste upale sluznice, mijenja se mikrobiom crijeva, luče se pogrešni  neurotransmiteri…

Mijenja se povezanost crijevnih stanica, propusnost postaje veća pa štetne tvari, bakterije i uzročnici različitih bolesti dospijevaju u krvotok. Nemojte nikada zaboraviti da između crijevnih bakterija i mozga postoji izravna veza!

Vrijeme za novi početak

Kako eliminirati i ublažiti ovakve probleme koji se u svakom slučaju odražavaju i na naš izgled? Nedostaje nam ona iskra u oku, izostaje onaj očaravajući, zadovoljan smiješak na licu, a prištići neumoljivo vire i ispod najboljeg tekućeg pudera?

Olivia Culpo is seen in Los Angeles, California. NON-EXCLUSIVE Jan 24, 2018. 24 Jan 2019, Image: 410160844, License: Rights-managed, Restrictions: World Rights, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Mega Agency

Vrijeme je da nešto poduzmemo, proljeće je blizu, a to je ujedno doba za nove početke… Pronađite slobodno vrijeme samo za sebe: ponekad je dovoljno i pola sata da pročitate u miru nekoliko stranica dobre knjige, poslušate koncert ili par pjesama punih ritmova, složite neku zgodnu dekoraciju.

Uvijek se nanovo vraćam na prehranu – jer je toliko bitna. Umjesto da stres suzbijate čokoladom, i nekoliko orašćića ispunit će tu zadaću. Jedite puno raznolikog povrća, u ovo doba godina ipak termički obrađeno, i pronađite vrijeme da u miru pojedete obrok.

Spas je u – pozitivi

Okružite se dobrim i pozitivnim ljudima, nema ništa boljeg od ugodnog razgovora. O blagodatima nježnog dodira ne bih trebala ni pisati – mnogi su to napravili bolje prije mene. Krećite se! To pokreće energiju u tijelu, smanjuje tjeskobu i odstranjuje štetne tvari.

Izađite na svježi zrak i duboko dišite, osjetite prirodu, zagrlite drvo, uzmite energiju koja vam se pruža. Obnovite crijevnu floru, uzimajte jedno vrijeme probiotike. Dobre bakterije luče dobre neurotransmitere koji će vam pomoći da se osjećate sretno, zadovoljno i ispunjeno.

I da, ljepota dolazi i iznutra

Pročitajte još i ...