Zašto nastaju hiperpigmentacije i kako ih ukloniti

MAPS TO THE STARS (2014) - JULIANNE MOORE., Image: 218264106, License: Rights-managed, Restrictions: Editorial Use only, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Album

Da je situacija “normalna”, bilo bi pravo vrijeme da se “potegne” tema o hiperpigmentacijama. Proljeće je, naime, idealno doba da uspostavimo rituale zaštite od sunca koji će nam pomoći da izbjegnemo mrljice na koži. Ipak, uvijek se možemo praviti da je situacija pod kontrolom – i barem čitati beauty teme ako već o njima ne možemo čavrljati s prijateljicama na kavi.

Premda vani sniježi, uvijek možemo razmišljati o suncu! I to ne samo metaforički. Kad se jednom napokon pojavi, dočekat ćemo ga s veseljem – i kvalitetnim sredstvom protiv UV zračenja.

Mrlje na koži uobičajena su pojava i gotovo da nema osobe koja nema baš niti jednu. Dok ignoriramo upozorenja da se klonimo od sunca i ne koristimo kreme sa zaštitnim faktorom, koža pamti i vraća u obliku hiperpigmentacija koje predstavljaju estetski problem, čineći osobu starijom.

Postoje različiti uzroci i tipovi hiperpigmentacija. Najučestalije su u srednjoj i kasnijoj životnoj dobi, a pojavljuju se u obliku mrljica kojima područja ili dijelovi kože postaju tamnije boje. Obično se radi o bezopasnom problemu uzrokovanom pretjeranom količinom pigmenta, tj. melanina u koži.

Iako bezopasan, može predstavljati veliki estetski problem. Izražene mrlje po licu i dekolteu čine osobu starijom, a kožu naizgled oštećenom i suhom.

Uzroci pojave hiperpigmentacije

Hiperpigmentacija se može javiti zbog različitih uzroka, od prekomjernog izlaganja suncu do genetskih predispozicija. Neki su ljudi jednostavno skloniji hiperpigmentacijama zbog preaktivnog melanina u koži. Osim toga, uzrok mogu biti kontracepcijske pilule, iako se također radi o predispoziciji jer postoji velik broj žena koje uzimaju kontracepcijske pilule, a nemaju problema s pigmentacijom, dok kod drugih pilule izazivaju upravo poremećaj pigmentacije. Genetski, pigmentacija je način na koji se koža ponaša.

Tipovi pigmentacija

Melazma

Melazma je promjena na koži u obliku smeđih mrlja koja obično pogađa obje strane lica, a najčešće obraze, nos, čelo i gornju usnu. Najčešće se javlja kod žena, i to učestalije kod onih koje uzimaju kontracepcijske pilule ili imaju hormonski aktivnu kontracepcijsku spiralu. Naglašenija je pri izlaganju sunčevoj svjetlosti ili solariju.

Kloazma ili trudnička maska

Kod nekih trudnica dolazi do pretjeranog stvaranja melanina te nastanka problema s kožom poznatog pod nazivom kloazma ili „trudnička maska“, najčešće na licu, a ponekad na području abdomena. Ovaj problem se također može proširiti na veće područje te se pogoršati izlaganjem suncu.

Mrlje od sunca

Mrlje od sunca, oštećenja nastala zbog sunca, odnosno staračke pjege naziv su za jedan oblik hiperpigmentacije. Obično se javljaju kao rezultat oštećenja kože sunčevom svjetlošću, a te male, tamne mrlje najčešće se nalaze na rukama ili licu, na gornjem dijelu leđa, dekolteu, no mogu pogoditi bilo koji dio tijela izložen suncu.

Pjege

Pjege su mrljice na koži koje nastaju kao nasljedna pojava. Često se smatraju atraktivnima, no neke osobe žele smanjiti njihovu vidljivost.

Woman covering face with hair, portrait, Image: 295623499, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, PhotoAlto

Postinflamatorna hiperpigmentacija (PIH)

Postinflamatorna hiperpigmentacija oblik je pigmentacije koji se obično javlja nakon neke vrste ozljede kože. Često se može javiti nakon akni, ozljeda ili drugih oštećenja kože, nakon preagresivnog tretmana ili korištenja neadekvatnih proizvoda za njegu kože.

Kako se riješiti hiperpigmentacija?

Hiperpigmentacije se mogu ukloniti na različite načine. Tretmani laserom, mikrodermoabrazijom i kemijskim pilinzima neki su od postupaka kojima se uklanjaju pigmentacije i postiže ujednačen ten. Često se koristi kombinacija različitih tretmana s namjerom da se putem različitih mehanizama izbjeljivanja kože utječe na smanjenje sinteze novog pigmenta.

Laseri

Primjena lasera zasniva se na „selektivnosti“, mogućnosti oštećenja samo ciljanih struktura, odnosno bez oštećenja ili s minimalnim oštećenjem okolnog tkiva. Laser prodire kroz kožu, prepoznaje problem i rješava ga – odnosno, uklanja mrlju na određenom području. Laserskim tretmanom mogu se tretirati različite regije kože poput, lica, ruku, šaka, nogu i leđa, a rezultat je ujednačena i pomlađena koža.

D 53031-30 Minnie Driver. . British actress Minnie Driver attending the 2005 Mastercard FIFPRO World XI Player Awards 2005 in London. 19/09/2005., Image: 219519781, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

O laserskim se tretmanima možete informirati na stranicama Poliklinike Dermalife i Poliklinike Bagatin.

Mikrodermoabrazija

Mikrodermoabrazija je tretman kojim se djeluje na ljuštenje kože tijekom blagog uklanjanja površinskog sloja koža. Primjenjuje se kada se želi regenerirati koža, ali i kod problema akni, ožiljaka od akni, bora, hiperpigmentacija i proširenih pora. Nježnim otklanjanjem gornjeg sloja kože uklanjaju se tamnije mrlje na koži jer se uklanjanjem površinskog rožnatog sloja kože umanjuje vidljivost hiperpigmentacije.

Kemijski pilinzi

Za vrijeme kemijskog pilinga na kožu se nanosi odabrana kemikalija (glikolna, mandelična ili druga vrsta organske kiseline) s ciljem poboljšanja stanja kože. Nakon pilinga dolazi do obnavljanja epidermisa i poboljšanja arhitekture dermisa zbog povećane biosinteze kolagena i hijaluronske kiseline. Tako se uklanjaju hiperpigmentacije i postiže ujednačeniji ten i hidratiziranje isušene kože.

O kemijskim se pilinzima možete informirati na stranicama MM Medestetice, Dermatologije Nola, Poliklinike Duduković

Pročitajte još i ...