Kako ukloniti pigmentacije, bore i obješenu kožu na vratu?

Iako u 20-ima, pa često niti u 30-ima o tome ne razmišljamo, starenje organizma prirodna je pojava. Premda se prije svega odražava na usporavanje metabolizma, usporavanje rada unutarnjih organa i trošenje vezivnog tkiva – starenje se najviše primjećuje na koži.

Srećom, rješenja za neinvazivno zatezanje kože, popravljanje kvalitete tena i pomlađivanje lica danas ima napretek, no što je s ostalim dijelovima tijela – pogotovo onima koji su stalno izloženi pogledima?

Lice „govori“ 35, a vrat 50?

Iako nas možda stanje kože na rukama, nogama ili leđima neće toliko zabrinjavati, najvidljiviji dijelovi tijela, poput vrata i dekoltea ipak zahtijevaju nešto više pažnje. Sigurno ste čuli za fenomen „starog vrata“ – riječ je o pojavi u kojoj osobe mnogo pažnje posvećuje anti-age njezi lica, dok vrat zapostavlja, čime nakon nekoliko godina dolazi do situacije u kojoj lice izgleda kao da imate 35, a vrat kao da imate 50 godina. Što možete učiniti kako se takav scenarij ne bi dogodio i vama te što je od dostupnih tretmana i metoda na tržištu zaista učinkovito?

Dermatolozi tvrde da je, osim manjka adekvatne njege i nedovoljne UV zaštite tijekom godina, glavni krivac za preuranjeno starenje vrata sama kvaliteta kože na ovom dijelu tijela.

Za razliku od lica, koža vrata nema mnogo žlijezda lojnica, bitno je tanja i sadrži mnogo manje kolagena, elastina i hijaluronske kiseline. Ako znamo da su njene rezerve ovih ključnih komponenata mladolikosti ionako male, jasno nam je da će njihovo trošenje već nakon 40-e donijeti bitno stariji izgled u odnosu na lice.

Vrat se može pomladiti i zategnuti bez ijednog dana oporavka

Osim toga, i sama funkcija vrata otežava nam dugotrajno održavanje mladolikog izgleda – vrat nam je gotovo neprestano u pokretu, zbog čega prirodno mora imati mali „višak kože“ i slabije vezivno tkivo, no zbog toga se na njemu paralelne linije pojavljuju ranije nego primjerice nazolabijalne bore na licu ili karakteristične linije na čelu.

Među najboljim estetskim stručnjacima na tržištu i najmodernijinim uređajima i tehnikama, sastavili smo pregled tretmana i nekirurških opcija kojima se vrat može osvježiti, zategnuti i „ispeglati“, i to bez ijednog dana oporavka.

Dermalni punjači uklonit će bore, linije i zategnuti opuštenu kožu

Kad su u pitanju bore, horizontale linije, sitni nabori, namreškana koža i dojam opuštenog tkiva, najučinkovitija rješenja čiji su rezultati vidljivi instantno su dermalni fileri. Pod ovim se „krovnim nazivom“ misli na sve vrste hijaluronskih i drugih preparata namijenjenih injektivnoj aplikaciji, a čiji je cilj zagladiti površinu kože, ispeglati sitne bore, stvoriti površinsku napetost, ali i potaknuti bolju proizvodnju prirodnog kolagena.

S obzirom na to da su neinvazivni, ne zahtijevaju oporavak, a njihovi su rezultati vidljivi odmah po izlasku iz ordinacije – ali i mjesecima kasnije, ne čudi nas činjenica da se stotine tisuća žena svake godine odlučuje vrat pomladiti upravo filerima.

OVDJE saznajte koji su najbolji fileri na hrvatskom tržištu

U iznimnoj ponudi filera koja se danas može pronaći na hrvatskom tržištu, za tretiranje bora i opuštenosti vrata najboljima su se pokazali rjeđi fileri poput Belotero Softa, Skinboosteri poput Restylaneovog ili Neauvia Hydro Deluxe Skinboostera te proizvodi za bazi kalcijevog hidroksiapatita, poput Radiessea, koji potiču prirodnu proizvodnju kolagena u koži.

Osim toga, tretman Profhilo pokazao se kao jedno od najboljih rješenja za pomlađivanje i revitalizaciju lica i vrata, a njegovi su učinci višestruki.

Glavna mu je svrha poboljšati kvalitetu tkiva i remodelirati strukturu kože, kako bi ona prirodno postala elastičnija, mekša i blistavija, a bore na njoj postepeno nestale.

Za mrlje i pigmentacije rješenja je pregršt

Ako ste se borica uspjeli riješiti, ili vam one nikada ni nisu predstavljale najveći problem, već su vam glavna briga mrljice i hiperpigmentacije nastale zbog pretjeranog izlaganja suncu, rješenje za vas bit će tretmani poput lasera, mikrodermoabrazije , microneedlinga i kemijskih pilinga.

Pročitajte i: Kako se pripremiti za odlazak na kemijski piling?

Svrha svih ovih postupaka je smanjiti vidljivost promjena nastalih nakupljanjem melanina, a tretirati se mogu različita područja lica i tijela.

Kad je u pitanju laserski tretman, on se bazira na učinku kratkih svjetlosnih udara koji zagrijavaju melanin i odvajaju ga od dermisa, čime dolazi do nestanka ili barem bitnog ublažavanja hiperpigmentacije.

Kod izražene opuštenosti kože, posegnite za moćnim tehnologijama

Već nam je poznato kako je tržište neinvazivnog pomlađivanja jedno od najbrže rastućih u području medicine, a najmodernije tehnologije koje se danas koriste u službi ljepote, omogućavaju nam postizanje rezultata koji su do prije nekoliko godina bili mogući jedino kirurškim metodama.

Kad je pomlađivanje vrata u pitanju, nekoliko se uređaja ističe iznimnom učinkovitošću – Ultherapy, Plasmage, Med Visage i CooLifting.

Iako smo sigurni da ste s ovim vrhunskim tretmanima već upoznati, možda niste ni svjesni koliko su efikasni upravo za pomlađivanje vrata. Primjerice, CooLifting, kojeg obožava i slavna Kim Kardashian, omogućava izvrsnu apsorpciju sastojaka koji se za vrijeme tretmana nanose, poput hijalurona, peptida i ovlaživača, istovremeno poboljšava mikrocirkulaciju te zaglađuje kožu, smanjuje bore i usporava proces starenja kože. Tretman se može napraviti u Poliklinikama Dermamed i Sinteza po cijeni od 750 – 800 kuna.

Med Visage, pak, kombinira učinak ultrazvuka i radiofrekvencije te potiče rast kolagena, popunjava kožu i poboljšava njen tonus, a dostupan je u Poliklinici Bagatin i estetskom centru Adora po cijeni od 1000 kuna po regiji.

Više o tretmanu Med Visage pročitajte OVDJE. 

Frakcijska plazma još je jedna od inovativnih, sofisticiranih tehnologija korištenih u estetskoj medicini, a na nju se oslanja uređaj Plasmage. Tretman ovim uređajem funkcionira na principu stvaranja sitnih oštećenja na koži, čime dolazi do kontrakcija i zatezanja – ovaj će uređaj, bez dodira s kožom, potaknuti proizvodnju kolagena u dubljim slojevima kože i tkiva.

Prvi rezultati tretmana vidljivi su nakon jednog do dva tjedna, čim koža zacijeli, no pravi će učinak ova moćna tehnologija pokazati nakon nekoliko mjeseci, kada se pod utjecajem velike količine novog kolagena, kože nastavi zatezati, preoblikovati i obnavljati. Pomlađivanje vrata uređajem Plasmage napraviti možete, između ostalih, i u Poliklinici Bagatin, Dermatologiji Ivana Nola i Poliklinici Dermalife po cijeni od 3000 – 4000 kuna.

Naposljetku, Ultherapy je jedan od najpoznatijih uređaja na svijetu za nekirurški lifting lica – njime je moguće zategnuti lice i vrat, ukloniti podbradak, ublažiti bore, učvrstiti konture pa čak i pomladiti dekolte.

Ulthera, izvor: Medis/Merz Aesthetics

Funkcionira na bazi ultrazvučne tehnologije (HIFU) koja u tkivo prodire iznimno duboko, a ima ugrađenu i linearnu UZV sondu s live prikazom struktura u koži koja se tretira pa je smanjena mogućnost ozljede neurovaskularnih struktura.

Više o Ultherapy tretmanu pročitajte OVDJE. 

Rezultati Ultherapyja obično su vidljivi nakon dva do tri mjeseca, a učinak boostanja kolagena nastavlja i do šest mjeseci nakon terapije. Taj je tretman u Zagrebu na raspolaganju u Poliklinici Duduković, a cijena mu je između 5 i 6 tisuća kuna.

Pročitajte još i ...