Kako tretirati različite tipove hiperpigmentacija?

French fashion model Camille Rowe in the photoshoot for Reformation 2014 collection., Image: 199745493, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Hiperpigmentacije odnosno diskoloracije na koži nastaju zbog različitih razloga. Bilo da se radi o flekicama od akni, koje s vremenom blijede, ili o pjegama nastalima zbog previše izlaganja suncu, koža s izraženim hiperpigmentacijama izgleda oštećeno i starije. Postoje različiti načini kako postići ujednačen ten.

Mikrodermoabrazija

Mikrodermoabrazija je tretman kojim se djeluje na ljuštenje kože tijekom blagog uklanjanja površinskog sloja koža. Primjenjuje se kada se želi regenerirati koža, ali i kod problema akni, ožiljaka od akni, bora, hiperpigmentacija i proširenih pora. Nježnim otklanjanjem gornjeg sloja kože uklanjaju se tamnije mrlje na koži, a ovaj je tretman najučinkovitiji ako vas muče manje diskoloracije nastale suncem ili nekim drugim utjecajem.

Anne Hathaway for Bolon Eyewear.

Kemijski piling

Kemijski piling dobar je izbor za tretiranje nešto tvrdokornijih diskoloracija. Koža se s godinama mijenja, gubi elasticitet i svježinu, stoga je kemijski piling izvrsno rješenje jer se njime uklanjaju stare stanice i potiče rast novih. Učinci kemijskih pilinga su smanjenje bora i ožiljaka, ublažavanje pjega od sunca i umanjenje nejednake pigmentacije, a rezultat je ujednačenija i blistavija koža.

Laser

Primjena lasera zasniva se na „selektivnosti“, mogućnosti oštećenja samo ciljanih struktura, odnosno bez oštećenja ili s minimalnim oštećenjem okolnog tkiva. Laserom je moguće ukloniti različite depigmentacije na koži, bilo da se radi o crvenilu ili mrljama od sunca (staračkim pjegama).

FOR EDITORIAL USE ONLY. Ralph & Russo Paris Haute Couture. Autumn/Winter 2016. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 293335667, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Za izrazite mrlje i pjege na koži najbolje je rješenje laserski resurfacing. Radi se o metodi koja se koristi za poboljšanje izgleda aktinički oštećene kože (UV zrakama), smanjenje fotoinduciranih bora lica te uklanjanje mrlja (diskromija) i ožiljaka. Za vrijeme tretmana precizno se uklanja površinski sloj kože kako bi se došlo do donjeg sloja koji je glađi i mladolikiji. Tretman također aktivira kolagen koji potiče daljnje zatezanje kože te stimulira stanice unutar dermisa na produkciju novog, svježeg epidermalnog sloja.

Pročitajte još i ...