Meko, potkožno ili duboko – kako se obračunati s različitim tipovima masnog tkiva?

Za većinu nas masno tkivo je samo to – masno tkivo, bilo da se ono nalazi na trbuhu, bedrima, rukama ili leđima. Tvrdokorni „kolutovi“ najuporniji su neprijatelj samopouzdanja, posebno u prilikama u kojima se potrudimo izgledati beprijekorno.

Svima nam je poznata situacija u kojoj smo nekoliko sasti potrošili na idealnu frizuru, makeup, odabir idealnih cipela i odjevne kombinacije, a sve to da bismo se prije izlaska pogledali u ogledalo i pomislili – da bar mi je ovaj “šlauf” na trbuhu manji, a bedra tanja i čvršća.

Nije svaka masnoća ista

Iako je svako tijelo drugačije i svaka se žena s viškom masnih naslaga bori na drugačiji način, postoji nekoliko osnovnih tipova masnih naslaga – za borbu protiv svakog od njih poslužiti se možemo različitim sredstvima.

Nije svejedno radi li se o nekoliko centimetara viška oko struka, mlohavim rukama i bedrima ili pak tvrdokornom masnom tkivu koje s tijela ne odlazi niti najupornijim vježbanjem – donosimo osnovne razlike između tipova masnih naslaga na tijelu, kao i provjerene načine za njihovo uklanjanje.

Victoria's Secret has posted a photo on Instagram with the following remarks: Be honest—you'd know these pink stripes anywhere. #OnlyAtVS Instagram, 2015-07-30 16:29:57. Photo supplied by insight media. Service fee applies. This is a private photo posted on social networks and supplied by this Agency. This Agency does not claim any ownership including but not limited to copyright or license in the attached material. Fees charged by this Agency are for Agency's services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of copyright or license in the material. By publishing this material you expressly agree to indemnify and to hold this Agency and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against this Agency arising out of or connected in any way with publication of the material., Image: 254235353, License: Rights-managed, Restrictions: Photo supplied by insight media. For editorial use only. Single rate handling fee required., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Insight Media

Mekano masno tkivo uklanja se neinvazivno

Mekano masno tkivo uglavnom se nalazi na trbuhu i vanjskoj strani bedara. Može se lako uštipnuti i mekše je od ostalih tipova masnoga tkiva te je ujedno i lakše.

Vježbanjem i dijetama ovaj tip masnog tkiva odlazi prvi, a lako se uklanja tretmanima koji rade na principu lasera, radiofrekvencije i ultrazvuka ili pak zamrzavanjem masti. Može se ukloniti i različitim vrstama liposukcije, a za mekano masno tkivo izvrstan je izbor laserska lipoliza.

Tvrdokornije masno tkivo zahtijeva više truda

Tvrdokornije masno tkivo prepoznat ćete po rolanju (primjerice, masno tkivo na leđima koje se prelijeva preko trakice grudnjaka). I ono se može „uštipnuti“, ali je tvrđe i na pritisak nije kao mekano masno tkivo.

Takav tip masnog tkiva teže je ukloniti nego mekano masno tkivo. Najjednostavnije se uklanja liposukcijom, dok neinvazivnim tretmanima odlazi malo teže pa je nerijetko potreban veći broj tretmana.

Više o razlici klasične liposukcije i laserske lipolize pročitajte ovdje.

Tvrdo ili visceralno masno tkivo predstavlja i zdravstveni problem

Visceralno masno tkivo nalazi se duboko u abdomenu, ispod mišićnog sloja, i oblaže organe poput jetre, bubrega i srca. S obzirom na to da se nalazi ispod mišića, okružujući organe, na dodir je tvrdo i čvrsto.

Predstavlja zdravstveni problem jer povećava razinu tzv. lošeg kolesterola (LDL) i povisuje krvni tlak. Takav tip masnog tkiva moguće je riješiti isključivo vježbanjem i uravnoteženom prehranom.

Celulit zapravo i nije debljina

Narančina kora prisutna je kod velikog broja žena. Ovakva vrsta masnog tkiva očituje se u rupicama, najčešće na bedrima, i izgleda baš kao narančina kora. Celulit nije debljina nego potkožna naslaga masnog tkiva koje uzrokuje nedostatna cirkulacija i drenaža na pojedinim dijelovima tijela. Osim estetskog problema, celulit je i upalna bolest pri čemu dolazi do poremećaja metabolizma i cirkulacije te oštećenja vezivnog tkiva.

Zarobljene masne stanice skupljaju se ispod kože i stvaraju karakterističnu narančinu koru. Najbolje ga je uklanjati tretmanima koji istovremeno zatežu kožu i čine je zaglađenijom. Primjer takvih postupaka su tretmani koji rade na principu ultrazvuka i radiofrekvencije poput Med Contoura.

Više o Med Contouru pročitajte ovdje.

U slučaju Med Contoura radi se o ultrazvuku fokusiranom i spojenom u potkožju koji uništava masne stanice bez da oštećuje kožu i tkivo. Na taj se način uspješno rješavaju tvrdokorne naslage i celulit, zateže opuštena koža i oblikuje tretirani dio tijela.

Pročitajte još i ...