Kako zadržati preplanulost i u jesenskim danima?

Prekrasna brončana put i sjajna i elastična koža visoko su na listi želja brojnih žena diljem svijeta. Iako smo svjesne kako predugo izlaganje suncu, a posebice ono između 12 i 17 sati nije preporučljivo, a može biti i ozbiljno opasno, mnoge od nas, u želji za što boljom preplanulošću, sklone su zažmiriti na jedno oko, sve kako bi ostvarile tu svoju želju.

Postizanju lijepe boje svakako može pomoći i pravovremena priprema kože za izlaganje suncu – primjerice, dodaci prehrani koji sadrže betakaroten, antioksidanse i ostale vrijedne sastojke, pomoći će nam da izbjegnemo alergije na sunce te da brže i ljepše pocrnimo.

No, kada već pocrnimo, što možemo učiniti da tu boju što dulje održimo? Da ona do jeseni ostane postojana, a ne da već u rujnu izgledamo kao da nismo ni vidjele sunca. Odgovor na to pitanje potražili smo kod tri ugledne hrvatske dermatologinje – dr. Dore Madirace Glasović, dr. Mie Šušak Crnčević i dr. sc. Ivane Nole koje sudjeluju u ljetnoj inicijativi portala Estetica – Safe Summer.

Sa Suncem pametno

“Iako je Sunce izvor života i ima brojne pozitivne utjecaje na zdravlje i na ljude te se koristi kao terapija u liječenju pojedinih kožnih bolesti kao što su psorijaza i atopijski dermatitis, svakodnevno svjedočimo sve većem broju štetnih posljedica uslijed pretjeranog izlaganja sunčevim zrakama”, rekla nam je dr. Mia Šušak Crnčević.

Naglasila je kako svoje pacijente svakodnevno savjetuje o važnosti dobre pripreme kože uz pomoć prirodnih antioksidansa koje nalazimo u svježem voću i povrću, a koji uništavaju slobodne radikale te primjenom dodataka prehrani, koji sadrže vitamin C i E, Beta karoten te astaksantin.

“Važno se dobro hidrirati i započeti postepeno izlaganje suncu kada djelovanje UV zraka još uvijek nije prejako te što više boraviti u hladu, odnosno izbjegavati direktno izlaganje suncu”, savjetuje dr. Šušak Crnčević.

Ova specijalistica dermatologije i venerologije članica je tima splitske Poliklinike Mediderm u kojoj, prema metodi Cell Culture  obavlja tretmane fibroblastima i matičnim stanicama –  najsuvremenijim tehnikama pomlađivanja kože, regeneracije hrskavice i liječenja gubitka kose.

Visoki SPF uvijek i svuda

S njom se slaže i dr. Dora Madiraca Glasović, koja dodatno naglašava i važnost fotozaštitnih sredstava s visokim zaštitnim faktorom (SPF30/50+) protiv UVA i UVB zraka.

“Važno je SPF obnavljati u dovoljnoj količini svaka 2 sata i nakon kupanja, brisanja ručnikom ili pojačanog znojenja. Danas na tržištu postoje brojni kvalitetni proizvodi za zaštitu od Sunca, a birati ih treba ovisno o tipu i specifičnim potrebama kože. Izlaganje Suncu i kupanje u moru može isušiti kožu te je potrebna i intenzivna hidratacija kože izvana i iznutra”, upozorila je dr. Madiraca Glasović.

Osim zaštite kože na sve navedene načine, dermatolozi će uvijek istaknuti i važnost korištenja pravih proizvoda koji su prilagođeni visokim temperaturama i jakom suncu. Stoga ljeti preporučuju minimalističku rutinu njege koja se sastoji od čišćenja kože blagim čistačem, nanošenjem hidratantnih seruma ili laganijih krema koje vraćaju koži izgubljenu vlažnost bez osjećaja težine. I naravno, kao završni korak jutarnje njege svakako i nanošenje fotozaštitnog sredstva sa visokim SPF(30/50+).

Svoje bogato iskustvo ova je dermatologinja stekla je u Klinici za kožne i spolne bolesti KBC Sestre milosrdnice gdje radi kao specijalist. Završila je stručni poslijediplomski studij iz dermatovenerologije, te u rujnu 2016. položila specijalistički ispit. Trenutno je na užoj specijalizaciji iz pedijatrijske dermatologije u sklopu koje završava i poslijediplomski studij iz pedijatrije. Pohađa poslijediplomski doktorski studij „Biomedicina i zdravstvo“ na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Osim kao bolnički liječnik, svoje znanje i ljubav prema dermatovenerologiji i pacijentima prenosi i u Specijalnoj bolnici Primamed i Poliklinici Drinković u Zagrebu.

Mrsko “guljenje kože” i kako ga spriječiti?

Čest problem koji se javlja nakon više dana intenzvinog izlaganja suncu te postizanja brončane boje je takozvano “guljenje kože”. No, ono nije nezaobilazna pojava i može se izbjeći ili barem ublažiti, otkriva nam dr. sc. Ivana Nola.

“Ljuštenje kože nastaje nakon opeklina koje nastaju zbog pretjeranog izlaganja Suncu i UV zračenju. Opekline u svakom slučaju treba izbjegavati i to posebice iz medicinskih razloga. Naime, izgaranje kože je nešto najgore što se koži može dogoditi i upravo na tom mjestu mogu nastati prekanceroze i karcinomi kože. Izgaranje možemo izbjeći kontroliranim sunčanjem, pripremom i zaštitom preparatima s visokim SPF-om. Svakoga dana po povratku s plaže savjetujem tuširanje i njegu kože tijela blagim uljnim sredstvima za pranje i laganim losionima koji će kožu hidratizirati i nahraniti”, rekla je dr. Ivana Nola.

Dodala je kako je iznimno važno tijekom ljeta, a naročito u gradu, izložene dijelove tijela poput ruku, ramena i poprsja zaštititi laganom ljetnom odjećom svijetlih boja, načinjenom od lana ili pamuka, a glavu prekriti šeširom širokog oboda. “Sve ostale eksponirane dijelove glave i tijela poput nosa, ušiju, vrata i gornjih dijelova stopala, valja obilno i višestruko mazati kremom s visokim zaštitnim faktorom.

Jedna od takvih krema koja će vam pružiti odličnu zaštitu, ali i kvalitetnu njegu je Dermalogica Protection 50 Sport SPF 50.

Ovo je vodootporna formula širokog spektra UV zaštite za lice i tijelo. Lagana krema s oleosomskom tehnologijom koja osigurava produženo djelovanje zaštite poboljšava učinkovitost SPFa i sprječava gubitak vlage. Ne ostavlja masan trag na koži. Idealna je za sportske entuzijaste i sve ostale koji dugo borave na otvorenom. Sofisticirana oleosomska tehnologija snažno hidratizira kožu i štiti je od UV oštećenja. Zahvaljujući laganoj formuli, lako se nanosi i ne ostavlja na koži nepoželjan film.

Pročitajte još i ...