Kasno ljeto pravo je vrijeme da koži vratite sjaj i elastičnost

Tijekom vrućih ljetnih mjeseci posebnu smo pažnju posvećivali koži lica, pa i kosi, dok bismo njegu tijela manje-više svodili na losione sa SPF-om i kakvo hidratantno mlijeko nakon tuširanja. Ljeti se živi opuštenije, dani naprosto prolete na plaži, a večeri mame na izlaske pa stoga sve naizgled suvišne korake u beauty rutini preskačemo. No, ljetu se bliži kraj, vraćamo se u grad, ali i našem uobičajenom režimu brige za kožu. U nastavku, kroz nekoliko praktičnih savjeta, podsjećamo na korake uz koje će koža dekoltea, laktova, koljena i nogu ponovno zasjati i svakodnevno biti zaglađena, meka i blistava.

Za glatke laktove

Dugo kupanje u moru, ležanje na žalu ili pijesku, ali i trenje kože o odjeću, posebice na koljenima i laktovima, isušuje kožu i čini je grubom, pa i hrapavom. Zato području laktova i koljena posvetite posebnu pažnju i s njih uklonite mrtve stanice koje čine kožu zadebljanom.

Kožu ćete najlakše omekšati dok je mokra, pa je redoviti blagi peeling za vrijeme tuširanja vrlo preporučljiv. No, ako niste bili redoviti tijekom proteklih mjeseci, po povratku s mora, dobro je napraviti nešto grublju eksfolijaciju koja će temeljito ukloniti odumrle stanice, a koži vratiti glatkoću i mekoću. Odličan peeling možete napraviti i sami, a ako u njega dodate maslinovo ili bademovo ulje, kožu ćete i nahraniti.

Jer, koliko god bio nježan, peeling uklanja dio prirodnih površinskih masti te može lagano isušiti kožu. Zbog toga se preporučuje uvijek nakon eksfolijacije nanijeti obilnu količinu hranjive hidratantne kreme ili maslaca za tijelo na sva tretirana područja, a posebno na laktove i koljena koji su isušivanju skloniji od dugih dijelova tijela.

Ne zaboravite nokte

Vjerojatno ste i sami primijetili kako s godinama nokti postaju sve suši i hrapaviji te se počinju listati i pucati. Toj pojavi nikako ne pomažu sol, pijesak i sunce te im je, baš kao i koži, nakon ljetovanja potrebna intenzivna njega. Nanesite na njih hranjive proizvode koji će ih nahraniti i učiniti čvršćima. U moru njegujućih proizvoda odaberite one koji najbolje odgovaraju problemu s kojim se susrećete – ponekad će biti potrebno omekšati kožicu, a ponekad će trebati učvrstiti same nokte.

Ponekad će pak čitavo područje imati koristi od hranjivog ulja namijenjenog upravo noktima. Teško da išta može nadmašiti stari recept koji prenosimo s generacije na generaciju – nakon tuširanja ili kupke, prije odlaska na počinak, namažite stopala i nožne prste bogatim slojem hranjive hidratantne kreme, ‘zapakirajte’ ih u vrećice i na sve navucite pamučne čarape. Ujutro će vaša stopala, ali i nokti, biti mekani i nahranjeni.

Akne se ne javljaju samo na licu

Ako ste skloni aknama na leđima ili ramenima, vodite računa i o tome da proizvod koji nanosite na tijelo bude prilagođen vašoj koži. Nemojte uzeti bilo kakav losion ili mlijeko za tijelo, pobrinite se da odaberete proizvod koji neće dodatno zatvoriti pore i zamastiti kožu.

Vrat i dekolte

Iako ih pri redovitoj rutini njege često zaboravljamo, sada je vrijeme da ih uključimo i posvetimo im posebnu pažnu. Koža vrata i dekoltea vrlo je osjetljiva i kao takva, prava je izdajica kada je o godinama i starenju riječ.

Na ta područja ujutro je poželjno nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom, a prije spavanja će poslužiti i kreme koje koristite za lice, samo nemojte odabrati one s alkoholom jer on može dodatno nadražiti ionako osjetljivu kožu.

Zaobiđite vruće kupke

Koliko god opuštajuće bile nakon napornog dana, vruće kupke bolje je zaobilaziti. Koža će puno više voljeti tuširanje mlakom vodom, budući da će je vruća kupka prilično isušiti.

No, ako baš nikako ne možete odoljeti kupkama, prilagodite temperaturu vode i ograničite ih na par puta mjesečno. Također, nemojte se predugo namakati u vodi – dvadesetak minuta bit će dovoljno da vas opusti i otjera nagomilani umor i napteost.

Krema, mlijeko ili losion?

Kako biste koži pružili dubinsku hidrataciju i hranjivu njegu, potrebno je odabrati proizvod koji najbolje odgovara vašoj koži. Hoće li to biti krema, mlijeko, losion, body butter ili ulje? – odabrati nije lako.

Kreme za tijelo bogatije su teksturom i obično sadrže jednaku mješavinu ulja i vode. Mlijeka za tijelo više su tekuće teksture od krema, ali su ipak gušća od losiona, dok su losioni vrlo lagane i manje ljepljive teksture koja se lako upija u kožu zahvaljujući manjoj viskoznosti. Za posebno isušenu kožu odlično će poslužiti maslac za tijelo kojega je najbolje nanijeti prije spavanja, odnosno onda kada se ne morate brzo odjenuti i izaći iz kuće. Ulja su također odličan izbor – preporuča ih se nanijeti na vlažnu kožu, nakon tuširanja jer ćete tako dobiti hranjivu i hidratantnu emulziju koju će vaša koža obožavati.

Pročitajte još i ...