Što morate znati prije odlaska na kemijski piling

WD 1268-13 Gucci. Backstage Milan. Autumn/Winter 2007/08. long black mascara, bright red lipstick., Image: 221528508, License: Rights-managed, Restrictions: FOR EDITORIAL USE ONLY., Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Kemijski pilinzi su vrlo popularna anti-age metoda, a učinkoviti su i kod liječenja ožiljaka nakon akni, kod aktivnih akni, hiperpigmentacija na licu pa čak i rozaceje (crvenila kože).

Iako svake godine na tržištu imamo sve veći broj novih kemijskih pilinga, najčešće se radi o novim kiselinama koje se danas međusobno kombiniraju u jedan piling. Pojedini kemijski pilinzi postoje već više od tri tisuće godina, još od doba Kleopatre koja se kupala u kiselom mlijeku i tretirala svoje lice fermentiranim kožicama grožđa kako bi kožu zadržala lijepom i svježom.

EXCLUSIVE-Cancun, Mexico -10/18/16-Adriana Lima at Breathless Riviera Cancun Resort And Spa -PICTURED: Adriana Lima -, Image: 303444711, License: Rights-managed, Restrictions: EXCLUSIVE, Model Release: no, Credit line: Profimedia, INSTAR Images

Od površinskih do dubokih pilinga

Kemijski pilinzi dijele se na temelju dubine djelovanja na jako površinske pilinge, površinske, srednje i duboke pilinge. Najčešće se izvode upravo površinski pilinzi koji pridonose poboljšanju boje i teksture kože. U našim područjima kemijske pilinge preporučuje se provoditi u hladnom periodu godine kada nema mnogo sunčanih dana, odnosno u jesen, zimi i u rano proljeće jer uklanjajući gornji sloj kože gubimo prirodnu barijeru od UV zračenja.

Danas postoje nove formulacije kemijskih pilinga koji ne iritiraju kožu i učinkovito regeneriraju te diljem svijeta predstavljaju najčešće tretmane za osvježavanje kože lica, vrata, dekoltea i ruku. Koža se s godinama mijenja, gubi elasticitet i svježinu, stoga je kemijski piling izvrsno rješenje jer se njime uklanjaju stare stanice i potiče rast novih. Rezultat toga je sjajnija i zdravija, a samim time i ljepša koža.

Woman with cracked and peeling skin, Image: 29544052, License: Royalty-free, Restrictions: Specifically, you may not use the Images in ways or contexts that might reasonably be construed as pornographic, defamatory, libellous or otherwise unlawful; Specifically, you may not use images depicting any model in any unduly controversial or unflattering context, unless accompanied with a statement indicating that the person is a model and the images are being used for illustrative purposes only., Model Release: yes, Credit line: Profimedia, ImageSource

Izvođenje tretmana

Ovisno o tipu kože i vrsti pilinga, kemijski se piling najčešće provodi u nekoliko tretmana u razmaku od 7 – 14 dana. Tretman traje 15 – 30 minuta, a podrazumijeva nanošenje kemijskog pilinga. Duljina djelovanja pilinga ovisi o vrsti pilinga i vrsti indikacije za koju je namijenjen. Većina se pilinga ostavlja nekoliko minuta i potom neutralizira (npr. glikolna kiselina), dok pojedini pilinzi ne zahtijevaju neutralizaciju kao, primjerice, trikloroctena kiselina. Potom se nanosi neutralna krema za umirenje i poticanje epitelizacije.

U pravilu je nakon tretmana koža kratkotrajno crvena i topla, a ovisno o vrsti pilinga, nakon nekoliko dana može doći do ljuštenja koje može biti umjereno, a u nekim slučajevima i jako izraženo. Minimalno 14 dana nakon tretmana na kožu se nanose epitelizirajuće kreme i obavezno je štititi kožu od sunca.

Eva Herzigova for Dior Capture Totale 2014, Image: 182582587, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Thunder Press

Za lice, dekolte, ruke, leđa i trbuh

Idealno je tretirati lice i dekolte, stražnju stranu ruku, ali mogu se tretirati i leđa i trbuh, osobito kod uklanjanja strija i ožiljaka nakon akni. Kemijski pilinzi mogu se izvoditi kao pojedinačni tretmani, ali i u kombinaciji s drugim tretmanima, primjerice, prije mezoterapije ili microneedlinga.

Učinci kemijskih pilinga su smanjenje bora i ožiljaka, ublažavanje pjega od sunca i umanjenje nejednake pigmentacije, što rezultira pomlađenim, svježijim i ljepšim izgledom kože.

Pročitajte još i ...